Γιώργος Κιμούλης : Επιχείρηση στήριξης στην υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος του
3 years, 1 month ago
6

Αρκετοί βγήκαν με δηλώσεις τους να πουν ότι τα θύματα έπρεπε να φύγουν και να μην ανέχονται βιαιότητες. Κάποιοι, πίσω από τις δηλώσεις είδαν προσπάθεια στήριξης του Γιώργου Κιμούλη

O χαμός που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες με τα σεξουαλικά κι όχι μόνο σκάνδαλα στο χώρο του θεάτρου, έχουν προκαλέσει και «πτώση» πολλών μύθων του χώρου. Ηθοποιοί και σκηνοθέτες που εμπλέκονται σε υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά στο όνομά τους καθώς είναι καθημερινά στις πρώτες ειδήσεις. Ορισμένοι προετοιμάζουν τις άμυνές τους και τις νομικές, υπερασπιστικές διαδικασίες προκειμένου να επανέλθουν.

Ετσι, Φιλιππίδης, Χαϊκάλης, Λιγνάδης είναι τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο. Όμως, αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι έχει φύγει από το… κάδρο ο Γιώργος Κιμούλης. Μετά τις πρώτες καταγγελίες για άσχημη συμπεριφορά, άγριο bulling σε ηθοποιούς, βρίσιμο και βιαιοπραγία ορισμένες φορές, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης δεν βρίσκεται καθόλου στην επικαιρότητα.

Κάποιοι μιλούν για ολική ανατροπή και για προσπάθεια να στηριχθεί από φίλους του προκειμένου να μην υποστεί την ίδια ζημιά το όνομά του με των παραπάνω συναδέλφων του.

Ο ίδιος μπορεί να αντέξει μια οικονομική δυσκολία λόγω και των τελευταίων γεγονότων καθώς είναι ιδιοκτήτης του θεάτρου και θα μπορέσει να αντεπεξέλθει τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι έχει αποκλειστεί από το φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Και ο ίδιος ο Κιμούλης, παρ’ ότι στην αρχή ήταν έτοιμος να βγει επιθετικά και να απαντήσει, στη συνέχεια επέλεξε τους χαμηλούς τόνους.

Από την άλλη, αρκετοί ήταν αυτοί που βγήκαν να τον στηρίξουν, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Αρκετοί «είδαν» πίσω από κάποιες δηλώσεις, μια προσπάθεια να στηριχθεί ο Γιώργος Κιμούλης.

Για παράδειγμα η Σταματίνα Τσιμτσιλή στην εκπομπή της ανέφερε ότι συνεργάτης της είπε, με αφορμή της συνέντευξη της Ελένης Φιλίνη (που αποκάλυψε σεξουαλική παρενόχληση) ότι «στην περίπτωση του κυρίου Κιμούλη, όπως θα θυμάστε, από την πρώτη στιγμή ήθελε ο ίδιος να απαντήσει ασχέτως αν μετά συνηγόρησαν πολλές ηθοποιοί εναντίον του και ίσως και ο ίδιος δεν φανταζόταν την εξέλιξη που θα πάρει».

Εμάς, η δημοσιογράφος Βιβή Μπουγιούρα επικοινώνησε και προχθές μαζί του και της είπε πως ”δεν είναι η ώρα να μιλήσω, θα επανέλθω σύντομα”», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Πράγματι, ο κ. Κιμούλης έχει επιλέξει τη σιωπή, ίσως γιατί δεν θέλει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Υπενθυμίζεται ότι τον ασκό του Αιόλου για τον ηθοποιό άνοιξε η Ζέτα Δούκα και ακολούθησε τσουνάμι καταγγελιών για άσχημη συμπεριφορά και βιαιοπραγίες από Κατερίνα Λέχου, Κ. Αρζόγλου, Α. Υψηλάντη, Τζ. Ιωακειμίδου κ.λπ.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης από την πλευρά του έθεσε διαφορετικά την υπόθεση. Είπε μεταξύ άλλων ότι τα θύματα μπορούν να αποφύγουν με πολλούς τρόπους την κακοποίηση. Αν μείνουν για να παραμείνουν στη δουλειά, η ευθύνη ανήκει σε αυτά.

Πιο σκληρή και ωμή, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ήταν η δήλωση του Σταμάτη Γονίδη. Μια δήλωση που συζητήθηκε γιατί ουσιαστικά έβαζε στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα.

Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής είπε ότι: :«Όταν δεν θες ο άλλος να σε βιάσει υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αποφύγεις, δεν θα πας στον χώρο του. Του ρίχνεις ένα χαστούκι, λες θα πάω στην αστυνομία ή θα το πω στον μπαμπά μου. Όταν επειδή θέλεις να μείνεις στη δουλειά δέχεσαι αυτόν τον εκβιασμό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φύγεις».

Η παρουσιάστρια Αντελίνα Βαρθακούρη διαφώνησε ανοιχτά με την άποψη του τραγουδιστή τονίζοντας ότι δεν δέχεται την άποψή του: «Είμαι αντίθετη. Δεν δέχομαι ότι αν ένα θύμα που έχει κακοποιηθεί, δεν θα του συμβεί αν δεν πάει κάπου. Δεν έχουμε όλη την ίδια δύναμη και τον ίδιο χαρακτήρα» αντέκρουσε η Αντελίνα.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Κ. Λέχου

Υπενθυμίζεται ότι η πιο συγκλονιστική αναφορά κατά του Γιώργου Κιμούλη, πέραν της Ζέτας Δούκα ήταν αυτή της Κ. Λέχου η οποία είχε πει:

Είμαι 53 ετών και το έχω διαχειριστεί, το έχω συγχωρέσει και με έτρωγε όλη αυτή την εβδομάδα μέσα μου. Δεν θα ένιωθα καλά, θα ένιωθα ότι δεν έχω κάνει το καθήκον μου. Έχουμε χρέος να το κάνουμε αυτό μπας και μπορέσουμε να φέρουμε ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας για τα παιδιά σας. Γιατί εγώ δεν έχω για τα παιδιά. Αφορά μία επαγγελματική μου συνεργασία με τον Γιώργο Κιμούλη που τη διαχωρίζω τελείως από την προσωπική μου εμπλοκή. Αφορά στο έτος 2003-2004 και όσα βίωσα για όλη τη σεζόν.

«Εγώ με τον Γιώργο είχα και προσωπική σχέση και αυτό ήταν δική μου ευθύνη».

Βίωσα αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, σε επίπεδο που δεν ξέρεις αν θα πεις τα λόγια σου, φοβάσαι ότι θα εκτεθείς ότι δεν μπορείς να μιλήσεις, γιατί κάποιος μιλάει και βρίζει πάνω στη σκηνή. Αναφέρομαι σε αυτό που γινόταν επί σκηνής γιατί εγώ με τον Γιώργο είχα και προσωπική σχέση και αυτό ήταν δική μου ευθύνη και αν πέρασα άσχημα ή ωραία δεν αφορά τον κόσμο.

Δεν ήξερα κάθε μέρα αν μπορώ αυτό να το αντιμετωπίσω – λεκτική βία… με έβριζε. Η λεκτική βία διαφέρει από την σωματική. Είναι σαν άγριο θηρίο το οποίο παραμονεύει και δεν ξέρεις τι ώρα θα εφορμήσει άρα σημαίνει ότι είσαι συνέχεια σε εγρήγορση. Είναι εξουθενωτικό, δεν ξέρεις πώς να επιβιώσεις, σε ενδιαφέρει μόνο η επιβίωσή σου εκείνη τη στιγμή και είναι ένας τρομερός ιστός αράχνης που δεν τον καταλαβαίνεις. Απλώνεται και έχει ανασυρθεί από μέσα μου το αίσθημα του φόβου. Πώς ξυπνάει ο φόβος μέσα σου…

Δεν ξέρω τι φοβόμουν. Να μη χαλάσω τη δουλειά, να μη χαλάσω τη φήμη μου, νιώθω ενοχές ότι μπορεί να φταίω και εγώ σε αυτό που συμβαίνει. Ήρθε και το πλήρωμα του χρόνου και χωρίσαμε και έτσι μπόρεσα και συνέχισα τη ζωή μου. Μου κόστισε πάρα πολύ και στη συνέχεια αυτό, αλλά εντάξει βρήκα το δρόμο μου. Μου κόστισε, πλήρωσα το τίμημα εγώ προσωπικά για να ξαναεμπιστευτώ έναν άνθρωπο.

Είναι άλλο η αυστηρότητα, η πειθαρχία, ο επαγγελματισμός ακόμα και το να παρασυρθεί κάποιος στον εργασιακό μας χώρο και να τσακωθεί και είναι άλλο να βρίσκεσαι σε ένα καθεστώς που είναι διάρκειας, διαρκείας, καθεστώς που πλανάται στον αέρα – να πρέπει να προσέχεις κάθε φράση κάθε σου κίνηση.

«Έχω συγχωρέσει και εμένα που δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να κάνω κάτι άλλο»

Επινα για να αντέξω, έπαιρνα λεξοτανίλ, είχα βγάλει δερματικά, τα οποία υποχώρησαν σε μία εβδομάδα. Ήμουν μεγάλη σε ηλικία 34 και ντρέπομαι που το λέω. Μάλιστα είχα κάνει και το «Είσαι το ταίρι μου» και είχα τότε μεγάλη δημοφιλία.

Στον χώρο μας όλοι μας ξέρουμε και για άλλες περιπτώσεις που βγήκαν ή θα βγουν. Τα ξέρουμε όλοι, τα γνωρίζουμε όλα, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις σκοτεινές πλευρές αυτής της δουλειάς. Οπότε μη φοβόμαστε δεν θα μπερδευτούν τα πράγματα. Θα καθαρίσουν και οφείλουμε τώρα όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας για να καθαρίσουν.

Έχω ευθύνη αλλά δεν ήξερα…. γιατί φοβόμουν, έχω ευθύνη. Εγώ το ξέρω μέσα μου, αλλά έχω συγχωρέσει και εμένα που δεν μπορούσα εκείνη τη στιγμή να κάνω κάτι άλλο. Η μεγάλη δύσκολη αρχή έγινε από την κυρία Μπεκατώρου, την αξιοθαύμαστη αυτή γυναίκα που έχει όλο μου τον θαυμασμό» είπε συγκινημένη η Κατερίνα Λέχου.

in.gr