Γιορτή πατάτας στη Νάξο: Χαλκιά, Φραγκολιάς μπήκαν στο χωράφι και φύτεψαν για καλό σκοπό [εικόνες]
6 months, 8 days ago
6

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 20 διαφορετικές συνταγές με την ξακουστή και νόστιμη πατάτα Νάξου είχαν να δοκιμάσουν όσοι βρέθηκαν στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί το σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποιήθηκε το 10 Φεστιβάλ Πατάτας.

Οι καλεσμένοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που στις αρχές καλοκαιριού διοργάνωσε το 2ο Food Experience Graviera Naxos 2019, βρέθηκαν στη Νάξο και με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου και τις ομορφιές του νησιού, όχι μόνο γεύτηκαν ξεχωριστές γεύσεις, αλλά και έγιναν αγρότες για καλό σκοπό.

Φύτεμα πατάτας Νάξου για καλό σκοπό

Φύτεψαν πατάτες σε πατατοχώραφο, η σοδειά του οποίου, μαζί με την εξαιρετική Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ντόπια αρνοερίφια θα προσφερθούν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, που προσφέρει μία στοργική αγκαλιά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον και στερούνται την απαραίτητη φροντίδα και προστασία!

Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004 στα 400 μέτρα με εμπόδια, Φανή Χαλκιά, εξήρε το έργο της Ένωσης. «Κάνουν μία τρομερή δουλειά», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι απίθανο το πόσο βοηθάνε την κοινωνία, τον αθλητισμό και μεγάλο φάσμα από όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων».

Φύτεμα πατάτας Νάξου

Σαν την πατάτα Νάξου δεν έχει

Το Φεστιβάλ κορυφώθηκε με την κεντρική εκδήλωση, που έγινε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στην Αγία Άννα και την οποία παρουσίασαν οι λαμπεροί δημοσιογράφοι, Χρήστος Νέζος και Μπάγια Αντωνοπούλου.

Πατάτα Νάξου

Εκεί, οι προσκεκλημένοι της Ε.Α.Σ. Νάξου, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και πολλοί επισκέπτες που είχαν καταφθάσει όχι μόνο από τη Νάξο αλλά και από γύρω νησιά και πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας δοκίμασαν υπέροχα πιάτα με πρωταγωνίστρια την πατάτα όπως πατατολουκουμάδες, πίτσα με πατάτα, σουφλέ πατάτας, κ.ά., τα οποία είχαν ετοιμάσει ο καταξιωμένος Ναξιώτης executive chef, Στέλιος Κορρές και παραδοσιακές ταβέρνες της Νάξου και μάλιστα τα τίμησαν… δεόντως αφού δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!

Λιχουδιές με πατάτα Νάξου

Επίσης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συνέχισε για άλλη μία χρονιά τον σπουδαίο θεσμό της βράβευσης προσώπων τα οποία έχουν διακριθεί και προσφέρει με τις δραστηριότητες και τη δουλειά τους. Αυτή τη φορά τιμήθηκαν το ζευγάρι αγροτών, Βαγγέλης Ζαχαράτος και Νικολέτα Σέργη, για την επιλογή τους να στηρίξουν την Πατάτα Νάξου και τον πρωτογενή τομέα, η Κατερίνα Ανδριέλου για την προώθηση της ναξιώτικης γαστρονομίας και των προϊόντων της Νάξου μέσα από τα μαθήματα μαγειρικής που κάνει σε τουρίστες, η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και η Blue Star Ferries για την τεράστια προσφορά τους στον τουρισμό της Νάξου, ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλοτίου «Ο Ζευς» για τη δουλειά του στην προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού στη Νάξο και ο νομικός και οικονομολόγος Βασίλης Φραγκουλόπουλος για τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Χρήστος Νέζος, Φανή Χαλκιά, Μπάγια Αντωνοπούλου

Το «παρών» στην κεντρική εκδήλωση έδωσαν αρκετοί δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Γκούφας και πολλά άλλα εξέχοντα πρόσωπα από τον χώρο των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού, των ΜΜΕ, κ.ά., ενώ για τη διασκέδαση των παρευρισκόμενων φρόντισαν η αγαπημένη Ελένη Λεγάκη στο τραγούδι, ο καταξιωμένος Μανώλης Μπαρμπεράκης στο βιολί και το συγκρότημά τους με νησιώτικη μουσική, με το γλέντι να κρατά ως το πρωί και όλους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το 11ο Φεστιβάλ Πατάτας το 2020!

Χρήστος Νέζος και πρόεδρος του ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης