Η Αναστασία και η Iska μαγείρεψαν με γιαγιάδες απ’ όλο τον κόσμο και έφτιαξαν αυτό το απίθανο βιβλίο
2 years, 11 months ago
6

Δεκάδες πολύτιμες συνταγές και αφηγήσεις μαζεύτηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο Grand Dishes.

Από τη Σικελία και τη Μαδρίτη μέχρι την Κούβα, το Τέξας και τη Νέα Ορλεάνη, η δημοσιογράφος Αναστασία Μιάρη και η κολλητή της φίλη Iska Lupton ταξίδεψαν τον κόσμο κάνοντας συνεχώς στάσεις σε κουζίνες υπέροχων γιαγιάδων.

Μαζί τους έψησαν τάρτες και μπουρεκάκια, έφτιαξαν τάκος και μακαρονάδες, άναψαν κάρβουνα, σιγομαγείρεψαν στιφάδο, qumbo, ετοίμασαν καναπεδάκια και άκουσαν, ανάμεσα στα υλικά και τις μαγειρικές συμβουλές, ιστορίες από τις ζωές αξιοθαύμαστων, δυναμικών γυναικών.

Κάπως έτσι δεκάδες πολύτιμες συνταγές και αφηγήσεις μαζεύτηκαν σε ένα βιβλίο.

Μέσα απ’ τις σελίδες του Grand Dishes μπορείς να φανταστείς οικογενειακά τραπέζια, γιορτές αλλά και δύσκολες μέρες να ελαφραίνουν λίγο με ένα πιάτο φαΐ. Πρόκειται για μία συλλογή από πιάτα που έχουν νοστιμέψει και τελειοποιηθεί από τον χρόνο και την εμπειρία, αλλά κυρίως για ένα βιβλίο αφιερωμένο σε γυναίκες που έχουν ζήσει γεμάτες ζωές και εμπνέουν όσους έχουν τη τύχη να βρεθούν γύρω τους.

Τα γέλια που μοιράστηκαν με τις γιαγιάδες είναι το πρώτο πράγμα που θυμάται η Αναστασία από αυτό το μεγάλο ταξίδι: «Δεν περίμενα να γελάσω τόσο πολύ. Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πάρα πολύ διασκεδαστικές. Ξέρουν ποιες είναι. Έχουν ζήσει πλήρεις ζωές και δεν τους ενδιαφέρει να εντυπωσιάσουν κανέναν, οπότε έχουν αυτή τη ανέμελη στάση ζωής η οποία είναι πολύ μεταδοτική» λέει.

Η Κερκυραία γιαγιά Αναστασία και το ασύγκριτο φαγητό της ήταν η έμπνευση για όλο το πρότζεκτ:

«Η αρχή έγινε με την Ελληνίδα γιαγιά μου από την Κέρκυρα. Θυμάμαι ότι θύμωσε πολύ όταν σταματήσαμε να φωτογραφίσουμε το φαγητό πριν το φάμε και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί το αφήναμε να κρυώσει» λέει η εγγονή της, Αναστασία Μιάρη.

Η ίδια μοιράζεται συχνά στα social media βίντεο με την 80χρονη γιαγιά της να μαγειρεύει ή να δίνει αρκετά… εμφατικά την άποψή της για διάφορα θέματα. Όπως αρκετές Ελληνίδες γιαγιάδες, μπορεί να είναι τη μια στιγμή αξιολάτρευτη και την επόμενη αυστηρή και επιβλητική.

Ζει μόνη της σε ένα μικρό χωριό της Κέρκυρας, φυτεύει και καλλιεργεί πολλά απ’ τα λαχανικά της και όταν η εγγονή της την επισκέπτεται θα ανάψει φωτιά για να της κάνει το αγαπημένο της φαγητό: τσιπούρες στα κάρβουνα, σκορδαλιά και πατάτες τηγανητές με ρίγανη.

Λίγο πιο μακριά, στη δυτική Σικελία, μια Ιταλίδα νόνα φτιάχνει μια φορά τη βδομάδα τη λαμπερή καπονάτα της ενώ μια άλλη βράζει σε χαμηλή φωτιά άργα αργά μια φημισμένη σάλτσα για μακαρόνια με πολλή μαραθόριζα και λίγες σταφίδες για γλύκα. Στο Τέξας η 86χρονη Τούτσι ετοιμάζει σταθερά ένα απ’ τα καλύτερα μπρίσκετ του κόσμου. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πρωταγωνίστριες του Grand Dishes.

Η γνωριμία μαζί τους άλλαξε πολλά για την Αναστασία: «Άκουσα ιστορίες που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μια κυρία από την Ερυθραία μας αφηγήθηκε πως περπάτησε στην έρημο από την Ερυθραία στο Σουδάν όταν ήταν μόλις δεκαεπτά χρονών.

Χάθηκε στην έρημο για έξι μήνες και έπρεπε να ζήσει με νομάδες που συνάντησε στο δρόμο. Δεν είχε τροφή ή νερό, αλλά μας είπε ότι δεν σταμάτησε να σκέφτεται θετικά για το τι μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα. Ούτε για μια στιγμή δεν πίστεψε ότι θα μπορούσε να πεθάνει εκεί έξω.

Το Grand Dishes άλλαξε τον τρόπο που φαντάζομαι τον εαυτό μου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Νομίζω ότι θα συνεχίσω να είμαι μια γυναίκα γεμάτη ζωή και πάθος. Συνειδητοποίησα ότι μερικές από αυτές τις γυναίκες βρήκαν τον έρωτα στα εβδομήντα τους. Αυτό με έκανε να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να παντρευτώ τρεις φορές και έχω ακόμα την ικανότητα να ερωτευτώ ξανά, ακόμα και όταν είμαι 80 ετών».

Όσο για αυτό που ευελπιστεί να μεταδώσει μέσα απ’ το βιβλίο: «Οι ηλικιωμένοι ήταν όλοι νέοι κάποτε. Θα ήταν υπέροχο εάν το βιβλίο και οι ιστορίες του κάνουν τους αναγνώστες να το συνειδητοποιήσουν. Αν κάποιος το διαβάσει και σκεφτεί “Θα έπρεπε πραγματικά να περάσω περισσότερο χρόνο με τη γιαγιά μου (ή τον παππού)” αυτό θα με έκανε ευτυχισμένη» λέει.

-Πες μου κάτι που έμαθες να μαγειρεύεις μέσα απ’ το βιβλίο και φτιάχνεις συχνά;
Μια σαλάτα χταπόδι από την γιαγιά Flora στην Κροατία. Είναι πολύ νόστιμη και εύκολη στην προετοιμασία.

-Μια πολύτιμη μαγειρική συμβουλή που άκουσες;
Ότι πρέπει να βράζεις το χταπόδι από κατεψυγμένο και πως μπορείς να προσθέσεις φελλούς από μπουκάλια κρασιού στο βραστό νερό για να μαλακώσει περισσότερο.

-Και η πιο πολύτιμη συμβουλή ζωής που άκουσες;
DON’T SWEAT THE SMALL STUFF! Μην ανησυχείς για τα μικρά πράγματα – η ζωή είναι μεγάλη και όλα θα είναι μια μακρινή ανάμνηση μια μέρα.

  

Μπορείτε να αγοράσετε το Grand Dishes στο granddishes.com. Για ιστορίες και εξελίξεις σχετικά με το πρότζεκτ μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω του @granddishes.

in.gr