Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Ελγινείων μαρμάρων στην Ελλάδα
Just now
6

Πριν μερικές μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Παρίσι και μεταξύ άλλων, πρότεινε στον Εμανουέλ Μακρόν να μεταφερθούν στην Ελλάδα το 2021 τα ελληνικά γλυπτά που διαθέτει το Λούβρο και να εκτεθούν για συγκεκριμένο διάστημα στο πλαίσιο της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας.

Ο κύριος Μακρόν και το Λούβρο έκαναν δεκτή την πρόταση. Αντίστοιχο αίτημα έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός και τους υπευθύνους στο Βρετανικό Μουσείο για τα Ελγίνεια μάρμαρα και την Καρυάτιδα.

Σε μια πρώτη ανεπίσημη τοποθέτηση, οι άνθρωποι του μουσείου έδωσαν την εξής απάντηση σε δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ:

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς», ανέφερε αρχικά εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος.

Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων.

Ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».