Η καραντίνα οδήγησε σε αύξηση της φιλοζωίας
3 years, 4 months ago
6

Από την αρχή της δεύτερης καραντίνας στις 7 Νοεμβρίου έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών στις τροφές και τα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες συντροφιάς, κατά 12% σε σχέση με πέρσι.

Τα καταστήματα με είδη για κατοικίδια ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ στην αύξηση των πωλήσεων, εν μέσω πανδημίας. Από την αρχή της δεύτερης καραντίνας στις 7 Νοεμβρίου έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών στις τροφές και τα αξεσουάρ για σκύλους και γάτες συντροφιάς, κατά 12% σε σχέση με πέρσι.

Όπως αναφέρει ο οικονομικός επόπτης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ, Νίκος Μανεσιώτης, «έχει αυξηθεί η φιλοζωία. Σε όλους τους συναδέλφους που κάνουν χονδρικό εμπόριο στις ζωοτροφές για κατοικίδια υπάρχει μια αύξηση 10 έως 12%».

«Η αύξηση αφορά και προϊόντα όπως λουράκια, μαξιλάρια, χτενάκια και παιχνίδια για ζώα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανεσιώτης.

Αρκετοί καταναλωτές βλέπουν την επίσκεψη στο pet shop της γειτονιάς σαν βόλτα αναψυχής, λέει στο ΑΠΕ ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής με είδη ζώων στο Παγκράτι, Δημήτρης Πανταζής.

«Καλύπτουν έτσι ένα μέρος της μελαγχολίας, μονοτονίας και ίσως κατάθλιψης που τους πιάνει με τον εγκλεισμό. Θέλουν να δώσουν κάπου την αγάπη τους και να πάρουν αντίστοιχα αγάπη από το ζώο» υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας και προσθέτει: «Οι πωλήσεις είναι ικανοποιητικές σε σχέση με όλη την κατάσταση. Οι παραλαβές αργούν γιατί στα εργοστάσια το προσωπικό είναι μειωμένο λόγω της πανδημίας».

Την ίδια ώρα, τα τηλέφωνα σε πολλές φιλοζωϊκές οργανώσεις δεν σταματούν να χτυπούν. «Τα κατοικίδια, κυρίως τα σκυλιά, τα χρησιμοποιεί ο κόσμος σαν ψυχοφάρμακο ας πούμε. Και στην προηγούμενη καραντίνα και τώρα έχουμε δώσει πολλά ζωάκια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθελόντρια της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης, Έμυ Παπαγιανοπούλου.

Παρόμοια εικόνα περιγράφει και η διευθύντρια της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, Λιάνα Αλεξανδρή: «Στην πρώτη καραντίνα δεν παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο που παρατηρείται τώρα. Δηλαδή υπάρχει καθημερινά ενδιαφέρον για υιοθεσία. Δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να πάρουν από εμάς. Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Οι πιο πολλοί ζητάνε μικρόσωμα ζώα για τα διαμερίσματα, εμείς δεν έχουμε πάντα μικρόσωμα».

Ο μόνος ενδοιασμός στις φιλοζωικές οργανώσεις είναι μην γίνουν τα ζώα συντροφιάς αντικείμενο εκμετάλλευσης λόγω της καραντίνας, αφού η βόλτα με κατοικίδιο είναι μια από τις έξι αιτιολογίες για έξοδο από το σπίτι.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία ακολουθεί αυστηρό πρωτόκολλο για τις υιοθεσίες και αποφεύγει να δίνει τα ζώα σε οικογένειες εκτός Αττικής, ώστε να μπορεί να τα επιτηρεί. Η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης περνάει το microchip που έχουν τα ζώα στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, οπότε αν το ζώο εγκαταληφθεί θα γνωρίζουν από ποιον έχει γίνει.

Ωστόσο, υπάρχουν και σύλλογοι που έχουν σταματήσει να δίνουν ζώα για υιοθεσίες λόγω της κατάστασης.

«Αυτοί που πραγματικά θέλουν να υιοθετήσουν ένα σκύλο πρέπει να περιμένουν να βγούμε από όλο αυτό και μετά να τον υιοθετήσουν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ταμίας του Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Γλυφάδας, Μαρία Ζούγκρα και συνεχίζει: «Έχουν κλειστεί μέσα στο σπίτι, χαζεύουν στο Ίντερνετ, βλέπουν τις όμορφες φατσούλες λένε: θα βγαίνω και βόλτα με αυτό τον τρόπο. Και μετά όταν επανέλθουν στην κανονικότητά τους, στη δουλειά τους, θα δουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για όλο αυτό. Γιατί όταν έχεις ζώο πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο χρόνο. Το ζώο θέλει τρεις φορές την ημέρα βόλτα, θέλει να ασχολείσαι λίγο μαζί του».

Αρκετοί είναι και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων οι οποίοι δεν μπορούν να επωμιστούν πλέον το κόστος συντήρησης ενός ζώου και τα εγκαταλείπουν, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να υιοθετήσουν υπερήλικα ζώα, τρίποδα ή σκύλους με καλαζάρ προκειμένου να τα βοηθήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr