Ειρήνη Παππά: Η σπάνια φωτογραφία με τον δισέγγονο της Μπουμπουλίνας
1 year, 5 months ago
6

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό μια φωτογραφία της Ειρήνης Παππά στην αυλή του αρχοντικού της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες σε διάλειμμα των γυρισμάτων της ομώνυμης ταινίας, με τον δισέγγονο της μεγάλης ηρωίδας Νίκο Μπούμπουλη.

Γράφει ο Άρης Λουπάσης στην ανάρτησή του:

Η Ειρήνη Παππά στην αυλή του αρχοντικού της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες σε διάλειμμα των γυρισμάτων της ομώνυμης ταινίας, με τον δισέγγονο της μεγάλης ηρωίδας Νίκο Μπούμπουλη. Ο συγκεκριμένος υπήρξε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και στην συνέχεια βουλευτής Σπετσών και Υπουργός Αιγαίου.

Η ιστορική ταινία “Μπουμπουλίνα” προβλήθηκε στους κιν/φους το 1959 με την Ειρήνη Παππά στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την συμμετοχή των Νίκου Κούρκουλου, Ανδρέα Μπάρκουλη, Γεωργίας Βασιλειάδου, Διονύση Παπαγιαννόπουλου, Αρτέμη Μάτσα και Κούλη Στολίγκα. Για πολλά χρόνια η ταινία θεωρείτο χαμένη και μετά από πολλές προσπάθειες της Δ/ντριας του Εργαστηρίου Μελέτης του Ελληνικού Κιν/φου και Τηλεόρασης Ελευθερίας Θανούλη θα βρεθούν τα αρνητικά σε έναν απόγονο εκ των παραγωγών.

Η αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας σε υψηλή ανάλυση, γίνεται με την ευγενική συνεισφορά των παιδιών του αξέχαστου Νίκου Κούρκουλου, Εριέττας και Φίλιππου και στις 25 Μαρτίου του 2021 προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση στα πλαίσια του αφιερώματος για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες μορφές της επανάστασης που αφιέρωσε την ζωή της στους αγώνες για την ελευθερία της Ελλάδας αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του έθνους. Η σπουδαία Ειρήνη Παππά με την αγέρωχη κορμοστασιά και την επιβλητική παρουσία της ενσαρκώνει μοναδικά την ηρωίδα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις με την ερμηνεία της.

Μετά από συμμετοχή με επιτυχία σε οκτώ ταινίες της παγκόσμιας έβδομης τέχνης, αποφασίζει να εμφανιστεί στην συγκεκριμένη ταινία καθώς και στην επίσης ιστορική “Η κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς”, αφήνοντας και εκεί δυνατό το ερμηνευτικό της αποτύπωμα υποδυόμενη την γυναίκα που συνδέθηκε με την ιστορία του Αλή Πασά και το τραγικό τέλος της. Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον ελληνικό κιν/φο δημιουργώντας ταινίες που αποτύπωσαν μάχες και εξύμνησαν τον ηρωισμό και την γενναιότητα ιστορικών μορφών μέσα από την ζωή και τους αγώνες τους για την απελευθέρωση του έθνους.