Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς: Aπό «τρίτο πρόσωπο» βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας
2 years, 2 months ago
6

Τέλος στα σενάρια πως ο Ουίλιαμ θα γίνει βασιλιάς στη θέση του πατέρα του

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην νύφη της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς έδωσε το βράδυ του Σαββάτου η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν στο μήνυμά της με αφορμή το Πλατινένιο Ιωβηλαίο ανακοίνωσε πως η δεύτερη σύζυγος του διαδόχου του θρόνου θα φέρει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου, όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς.

Η ανακοίνωση της «αειθαλούς» Ελισάβετ αν και κάνει λόγο για τον τίτλο της Καμίλα, στην πραγματικότητα βάζει τέλος στα σενάρια που εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούσαν, κυρίως, μέσω των βρετανικών ταμπλόιντ και υποστήριζαν πως η μονάρχης θα ορίσει διάδοχό της τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, επειδή εκείνος και η Κέιτ Μίντλετον είναι πιο δημοφιλείς στην Γηραιά Αλβιώνα από τον Κάρολο και την δεύτερη σύζυγό του, που επί χρόνια υπήρξε το «τρίτο πρόσωπο» στον γάμο του πρίγκιπα της Ουαλίας με την αξέχαστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Queen reveals 'sincere wish' that Camilla becomes 'Queen Consort' when Charles is King

Μετά την ανακοίνωση της βασίλισσας ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος, που είναι ο πιο μεγάλος σε ηλικία διάδοχος στη βρετανική ιστορία, συνεχάρη την μητέρα του για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο και μέσω ανακοίνωσης που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Κλάρενς Χάουζ – την επίσημη βασιλική κατοικία του ζεύγους – δήλωσε πως «Έχω βαθιά επίγνωση για την τιμή που αντιπροσωπεύει η επιθυμία της μητέρας μου (να γίνει η Καμίλα βασιλική σύζυγος). Καθώς επιδιώκουμε μαζί (με την Καμίλα) να υπηρετούμε και να στηρίζουμε την Αυτής Μεγαλειότητα και τους πολίτες των κοινοτήτων μας η αγαπημένη μου σύζυγος αποτελεί για μένα ακλόνητο στήριγμα σε όλη αυτή την πορεία». Η ίδια ανακοίνωση τονίζει πως Κάρολος και Καμίλα αισθάνονται τιμή και συγκίνηση από την απόφαση της βασίλισσας.

epistoli
H επιστολή της Βασίλισσας Ελισάβετ για τον εορτασμό των 70 χρόνων της στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, με την οποία ουσιαστικά χρίζει την Καμίλα μέλλουσα «βασιλική σύζυγο»

Μετά την ανακοίνωση της Ελισάβετ για την απονομή του τίτλου της βασιλικής συζύγου στην Καμίλα, όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς, οι ειδικοί αναλυτές για το Στέμμα στη Βρετανία δήλωσαν πως «Η Καμίλα δεν θα μπορούσε να λάβει καλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης» από την έγκριση της βασίλισσας να της απονεμηθεί ο παραπάνω τίτλος.

Η βασίλισσα καθιστά ασφαλή ένα θεσμό που έχει υπηρετήσει επί 70 χρόνια

Ο Πίτερ Χαντ, πρώην βασιλικός συντάκτης στο BBC, δήλωσε: «Η βασίλισσα εξασφαλίζει την μεταβίβαση (του θρόνου) όταν έρθει η ώρα, στον γιο της ως βασιλιά όσο το δυνατόν απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα. Καθιστά ασφαλή για το μέλλον ένα θεσμό που έχει υπηρετήσει επί 70 χρόνια. Και για την Καμίλα το ταξίδι από το τρίτο πρόσωπο σε ένα γάμο σε βασίλισσα εν αναμονή, έχει ολοκληρωθεί».

Η Ίνγκριντ Σιούαρντ, βασιλική συντάκτρια, δήλωσε με νόημα πως η απόφαση της Ελισάβετ να γίνει η Καμίλα βασίλισσα είναι η απόλυτη βασιλική επισφράγιση που ο Κάρολος πάντοτε λαχταρούσε. «Η “άλλη γυναίκα”, η Καμίλα, εδραίωσε την θέση της στην καρδιά της βασιλικής οικογένειας», ανέφερε η Σιούαρντ.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για την ερωτική ιστορία Καρόλου και Καμίλα

Charles & Camilla: The Couple A Country Could Never Love | Into The Unknown | Real Royalty

Όταν το 2005 ο Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, η σκιά της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα ήταν ακόμα βαριά πάνω από το «αιώνια» ερωτευμένο ζευγάρι. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο όταν ο βασιλιάς παντρευτεί μια κοινή θνητή εκείνη αυτόματα λαμβάνει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου, εκτός αν αυτό ανατραπεί από μια αλλαγή στη νομοθεσία. Έτσι, καθώς εκείνη την περίοδο η Καμίλα ήταν ακόμα για τους Βρετανούς το «τρίτο πρόσωπο» στο γάμο του διαδόχου με την Νταϊάνα, οι αξιωματούχοι του παλατιού πρότειναν εκείνη να λάβει τον τίτλο της «Πριγκίπισσας συζύγου» όταν ο Κάρολος διαδεχθεί την Ελισάβετ στο θρόνο. Τίτλος που μέχρι σήμερα δεν έχει απονεμηθεί σε καμία σύζυγο βασιλιά στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας. Ο Κάρολος δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να γίνει η σύζυγός του βασίλισσα στο πλευρό του. Το 2010, όταν σε συνέντευξη ρωτήθηκε αν ήθελε να γίνει η Καμίλα βασίλισσα, εκείνος απάντησε λακωνικά: «Αυτό θα το δούμε, θα μπορούσε και να συμβεί».

Karolos_Konstantinos
Στα 60α γεννέθλια του Κωνσταντίνου στο Χάιγκροουβ ο Κάρολος «επέβαλε» την Καμίλα στην βρετανική και διεθνή αριστοκρατία

Τον περασμένο Δεκέμβριο η βασίλισσα αναβάθμισε τον ρόλο της Καμίλα και την έχρισε μέλος του Τάγματος της Περικνημίδας, μια ξεχωριστή τιμή που μέχρι σήμερα η μονάρχης δεν έχει κάνει σε καμία από τις συζύγους των άλλων γιων της αλλά ούτε και στην πριγκίπισσα Νταϊάνα. Αν και στην αρχή του γάμου της με τον Κάρολο, Ελισάβετ και Καμίλα δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις καθώς η μονάρχης θεωρούσε την Καμίλα υπεύθυνη για το διαζύγιο του διαδόχου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1996, με το πέρασμα των ετών οι δύο γυναίκες ήρθαν πιο κοντά. Αφορμή αποτέλεσε αφενός η στήριξη της Καμίλα στον Κάρολο και στον θεσμό της μοναρχίας όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την βασιλική οικογένεια και της στέρησαν κάποια από τα μέλη της.

Η αποχώρηση του Χάρι και της Μέγκαν από το παλάτι αλλά και η εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου στο σκάνδαλο Επστάιν ανάγκασαν την βασίλισσα να στραφεί στα υπόλοιπα εξέχοντα μέλη της οικογένειας, δηλαδή στον Κάρολο και την Καμίλα, στον Ουίλιαμ και την Κέιτ και στην πριγκίπισσα Άννα. Δεν είναι τυχαίο που τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελισάβετ έχρισε την Καμίλα επικεφαλής του Εθνικού θεάτρου, έναν ρόλο που πριν το Megxit κατείχε η Μέγκαν Μαρκλ.