Κατερίνα Βρανά: «Ο κόσμος πέφτει πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο, δεν με βλέπουν λες και είμαι αόρατη»
1 year, 1 month ago
6

Η Κατερίνα Βρανά μιλάει στον Γιώργο Πράτανο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις μετακινήσεις με αναπηρικό αμαξίδιο. Η stand up comedian που η ζωή της κινδύνευσε στη Μαλαισία, δηλώνει έτοιμη να κατέβει στο Σύνταγμα μαζί με άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα για να διαμαρτυρηθούν για την αντιμετώπιση που τυγχάνουν.

Η φιλοσοφία ζωής πόσο άλλαξε μετά από αυτό που σου συνέβη;

Γενικά καθόλου. Πλέον, όμως, παλεύω να μην μπω ξανά στο τριπάκι της πίεσης. Να μη φτάνω τον εαυτό μου στα άκρα πιέζοντάς τον με τις παραστάσεις. Είμαι σε ανάρρωση και δεν γνωρίζω πόση ενέργεια και αντοχή έχω. Πρέπει να τιθασεύσω αυτό το πάθος. Όλα πρέπει να γίνονται σιγά σιγά. Ειδικά τώρα που δεν βλέπω, τα διαδικαστικά έχουν γίνει πολύ δύσκολα. Έπρηξα την καημένη τη γραφίστρια, για παράδειγμα, με την αφίσα της παράστασης. Είναι θαύμα που δεν μου έχει φέρει τούβλο στο κεφάλι.Το χέρι μου ακόμη δεν πιάνει καλά, οπότε όταν υπέγραφα το συμβόλαιο ήμουν σαν ένα μικρό παιδάκι που έπαιρνε χαρτί και έκανε ακατανόητες γραμμές. Παλιά έκανα Photoshop μόνη μου, έστελνα δεκάδες e-mails την ημέρα, αλλά τώρα όλα αυτά τα μικρά είναι τόσο κουραστικά…

Έχεις δει το βιντεάκι που έχει κάνει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης για τα ΑμεΑ;

Μου το έχουν πει.

Ώρες ώρες είναι σαν να είναι αόρατοι αυτοί οι άνθρωποι. Σαν να μην τους βλέπουμε στα αμαξίδια…

Είναι τρελό. Πήγα σε ένα mall με μαμά, μπαμπά και βοήθεια κι έπεφτε ο κόσμος πάνω μου. Χτυπούσε στο καρότσι. Και να πεις πως τα mall δεν έχουν χώρο… Είναι απίθανο. Δεν μας βλέπουν. Γενικά η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Και δεν είναι θέμα τα ΑμεΑ μόνο. Αλλά τα μωρά, πού θα τα πας βόλτα με το καρότσι; Ούτε καν βαλίτσες δεν μπορείς να σύρεις στο δρόμο. Πού να προσπαθήσουν να περπατήσουν οι τυφλοί; Οτιδήποτε έχει ρόδες δεν έχει ελπίδα στην Αθήνα. Πού μπορείς να περπατήσεις, εκτός από Πανεπιστημίου και Σταδίου; Όλα τα μαγαζιά έχουν σκαλοπάτια, δεν υπάρχει ράμπα. Πήγα να πιω έναν καφέ και κανείς δεν έκανε λίγο χώρο για να περάσω. Δεν έχουμε παιδεία… Εγώ λέω να κάνουμε πορεία στο Σύνταγμα. Να το ονομάσουμε AμεA Pride.

Θέλεις να το οργανώσουμε; Το People είναι έτοιμο!

Δεν ξέρω αν θα μαζέψουμε κόσμο, γιατί πολλοί ντρέπονται.

Εγώ λέω να το κάνουμε!

Ας το κάνουμε!

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο People που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.