Κουτάβια: Είναι βιολογικά προετοιμασμένα για επικοινωνία με ανθρώπους
2 years, 9 months ago
6

Τα σκυλάκια είναι αδιαμφισβήτητα ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Είναι πάντα εκεί για εμάς, και στα εύκολα και στα δύσκολα, ενώ απλόχερα χαρίζουν την αγάπη τους. Μάλιστα, έχουν τέτοια αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες τους σε τέτοιο βαθμό που μας εκπλήσσει.

Πώς συμβαίνει όμως αυτό;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology αναφέρει πως η αλληλεπίδραση κυρίως των κουταβιών με τους ανθρώπους είναι κάτι έμφυτο σε αυτά. Ειδικότερα, το 40% της ικανότητας τους να επικοινωνούν με εμάς είναι γενετική και υπάρχει πριν γίνει η οποιαδήποτε εκπαίδευση ή δέσιμο με τον ιδιοκτήτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 375 κουτάβια με μέση ηλικία 8,5 εβδομάδων. Ζητήθηκε από αυτά να ολοκληρώσουν τυποποιημένες δραστηριότητες για να μετρηθεί η ανταπόκρισή τους στην ανθρώπινη επαφή και η θέλησή τους να συνεργαστούν. «Υπάρχουν πολύ υψηλά νούμερα, περίπου τα ίδια με τις εκτιμήσεις της κληρονομικότητας της νοημοσύνης στο δικό μας είδος. Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι σκύλοι είναι βιολογικά προετοιμασμένοι για επικοινωνία με ανθρώπους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, τονίζεται: «Δείξαμε πως τα κουτάβια ανταποδίδουν τα βλέμματα του ανθρώπου και χρησιμοποιούν επιτυχώς τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τον άνθρωπο υπό τη μορφή κοινωνικού περιεχομένου από πολύ μικρή ηλικία και πριν να έχουν εκτεταμένη εμπειρία με ανθρώπους. Για παράδειγμα πριν ακόμα τα κουτάβια αφήσουν τα αδερφάκια τους για να ζήσουν με κάποιον άνθρωπο, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να βρουν κρυμμένο φαγητό απλά ακολουθώντας την ένδειξη του ανθρώπου σε μία τοποθεσία».

Τώρα οι ερευνητές θέλουν να ψάξουν για τα συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά των κουταβιών. Μελλοντικές ανακαλύψεις θα είναι χρήσιμες για να καταλάβουμε την εξέλιξη και την εξημέρωση των σκύλων και τί ακριβώς τους οδήγησε να γίνουν φίλοι μας.

in.gr