Κρυπτονομίσματα: Εκατομμυριούχος στα 18… χρεοκοπημένος στα 22
1 year, 7 months ago
6

Γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1999, μέλος μιας οικογένειας Ιρανών αυτοεξόριστων. Ο ίδιος προτιμά να λέει ότι είναι Πέρσης. Όμως για αυτό που έγινε γνωστός ο 22χρονος Κιαράς Χοσεΐνπουρ είναι για τους… ιλιγγιώδεις ρυθμούς με τους οποίους πλούτισε και σχεδόν χρεοκόπησε μέσω των κρυπτονομισμάτων.

Έγινε εκατομμυριούχος μόλις στα 18 χρόνια του. Από το περασμένο χρόνο είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ΜΜΕ, πολλά από τα οποία τον χαρακτήριζαν «σύγχρονο Μήδα». Φέτος ωστόσο ο «θησαυρός» έγινε… «άνθρακας». Παρ’ όλα αυτά, ίδιος δηλώνει αμετανόητος επενδυτής στα λεγόμενα και crypto, παρά τα μύρια όσα κρούσματα απάτης και τις προειδοποιήσεις αρχών και ειδικών ότι πρόκειται για «φούσκα».

  • Διαβάστε επίσης: Κρυπτονομίσματα: Ριφιφί σε 8.000 ψηφιακά πορτοφόλια της Solana

Όλα άρχισαν, λέει, όταν απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή. Ήταν 10 ετών. Έπεσε με τα «μούτρα» στα αθλητικά στοιχήματα, μέχρι που το πήρε χαμπάρι ο πατέρας του, προγραμματιστής στο επάγγελμα.

«Πάντα μου έλεγε ότι το πιο σημαντικό ήταν να προσέχω, να συνεχίσω τις σπουδές μου και να μην ξεχνώ ότι τα εκατομμύρια δεν είναι παρά αριθμοί στην οθόνη», εξιστορεί.

«Αν θέλεις να σε βοηθήσει ο υπολογιστής να κερδίσεις χρήματα, μάθε πρώτα να κωδικοποιείς», του είπε. Κι αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει ο Κιαράς.

  • Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά κρυπτονομισμάτων

 

Από τα ψηλά, στα χαμηλά

Σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος -όπως πολλά μέλη της πρώτης γενιάς των μεγιστάνων κρυπτονομισμάτων- άρχισε από το πεδίο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Δημιούργησε το πρώτο του κανάλι στο YouTube σε ηλικία μόλις 13 ετών. Σύντομα όμως θέλησε να κάνει περισσότερα από το να δίνει συμβουλές για το πώς να περνά κανείς πιο εύκολα μια πίστα.

Άρχισε να σχεδιάζει ιστοσελίδες στο WordPress, χρεώνοντας «μόλις 30 δολάρια τη μία». Το 2014, έλαβε την πρώτη του πληρωμή σε bitcoin.

Μπροστά του ανοίχτηκε τότε ένας νέος κόσμος. Και δη χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες. Πριν καλά-καλά βγάλει γένια, είχε βρει έναν τρόπο να γίνει πλούσιος.

Συμμετείχε σε διαδικτυακά σεμινάρια επιχειρηματικότητας. Μέχρι το τέλος του 2015, ήταν έτοιμος να κάνει το αποφασιστικό βήμα: επένδυσε σχεδόν 40.000 ευρώ σε bitcoin.

Με απορία και προβληματισμό οι γονείς του τον ρωτούσαν αν αυτό ήταν νόμιμο, αν ήταν «πραγματικά χρήματα» ή απλώς μια απάτη. Για τον ίδιο, το μόνο σίγουρο ήταν ότι επρόκειτο για «χρυσή» ευκαιρία.

Στην ενηλικίωσή του ήταν πια εκατομμυριούχος. Το πέτυχε κυρίως μέσω των επενδύσεών του σε κρυπτονομίσματα, αλλά και εν μέρει από τα έσοδά που εξασφάλιζε ως ένας από τους πιο γνωστούς YouTubers σε θέματα crypto στη Γερμανία. Ακόμη και σήμερα έχει πάνω από 100.000 συνδρομητές και ακόλουθους.

Είναι επίσης ο ιδρυτής ενός επενδυτικού ταμείου, το οποίο διευθύνει με δύο φίλους.

Σίγουρος για τις επιλογές του, κράτησε όλα τα χρήματά του σε κρυπτονομίσματα. Πολλά, δε, τα επένδυσε στο Luna: ένα από τα δέκα πιο πολύτιμα κρυπτονομίσματα στον κόσμο.

Όμως σε ένα πρόσφατο κραχ, το Luna έχασε πάνω από το 99% της αξίας του και ο Κιαράς σχεδόν το 90% της περιουσίας που είχε αποκτήσει.

«Αυτό σημαίνει ότι έχασα εκατομμύρια», τονίζει. Όχι όμως και ότι έμεινε… μπατίρης.

 

«Καμικάζι» επενδυτής

Παρά το στραπάτσο, ο Κιαράς συνεχίζει να επενδύει σε κρυπτονομίσματα, κυρίως στο bitcoin.

Αποδίδει τις τεράστιες απώλειες στο χαρτοφυλάκιό του στην «ανικανότητα» της ομάδας που κυκλοφόρησε το Luna.  «Όμως πρέπει να είμαι ειλικρινής, έκανα λάθος», παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση του Business Insider.

Η άνοδος και η πτώση είναι «μέρος του παιχνιδιού», υποστηρίζει. Χαρακτηρίζει τον εαυτό του  «στρατηγικό επενδυτή», που δεν υποκύπτει σε «κρίσεις πανικού».

Εξ ου και επιμένει να βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως μακροπρόθεσμη επένδυση, με ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας. «Απλώς πρέπει να ξεπεράσω την τρέχουσα κρίση», τονίζει.

Ευτυχώς για τον ίδιο, αναφέρει, μπορεί να βασίζεται σε άλλες πηγές εισοδήματος, κυρίως τα κέρδη από το κανάλι του στο YouTube, στο οποίο δίνει επενδυτικές συμβουλές σε κρυπτονομίσματα.

Αν και η εικόνα του ως «crypto influencer» έχει πλέον μοιραία ξεθωριάσει, δεν έχει χάσει πολύ σε ακολούθους. Συνεχίζουν άλλωστε να «θαμπώνονται» από τις φωτογραφίες του Κιαράς να οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα, να κάνει πολυτελείς διακοπές και να καπνίζει κουβανέζικα πούρα.

«Τα πράγματα που κάνω στη ζωή -πώς ξοδεύω τα χρήματά μου, τι αγοράζω, πώς ταξιδεύω- τα πληρώνω με το κανονικό μου εισόδημα», υποστηρίζει. Γι’ αυτό και συμβουλεύει τους ανθρώπους, επιμένει, να μην επενδύουν χρήματα που χρειάζονται για να ζήσουν.

Έχει ενσυναίσθηση, λέει, για όσους είχαν μεγάλες απώλειες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους, συμπεριλαμβανομένων ακολούθων του. Θεωρεί ωστόσο καλό που τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν σε «πιο κανονική κλίμακα».

«Οι παίκτες που έχουν πλεονέκτημα θα επιβιώσουν. Ξεχωρίζει η ήρα από το σιτάρι», υποστηρίζει. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί,  «ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων είναι περίπλοκος και δεν είναι για όλους».

 

Το σύνδρομο του γρήγορου πλουτισμού

Πριν φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, το κανάλι οικονομικών συμβουλών του Κιαράς στο YouTube θεωρείτο από πολλούς «εικονικό σχολείο για μελλοντικούς εκατομμυριούχους».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύμπτωμα «του πόσο η κουλτούρα του γρήγορου πλουτισμού έχει εμποτίσει τις νεότερες γενιές», παρατηρεί στην El Pais η Άνα Σίλβα, επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών στο Κολέγιο Merrimack στη Μασαχουσέτη.

«Κάθε επιχείρηση απαιτεί ένα ορισμένο επίπεδο οικονομικής παιδείας και, κυρίως, μια σταθερή οικονομική βάση», επισημαίνει.

«Η ενθάρρυνση των νέων να επενδύσουν σε έναν τομέα τόσο κερδοσκοπικό και ασταθή όσο τα κρυπτονομίσματα, δελεάζοντάς τους με κάποιο υποτιθέμενο παράδειγμα επιτυχίας είναι κάτι πολύ ανεύθυνο», υπογραμμίζει.

Προς επίρρωση, παραθέτει και μια προσωπική της εμπειρία. Πολλοί μαθητές της, λέει, «δαπανούν τις οικονομίες τους για την αγορά bitcoin και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων κάθε είδους, νομίζοντας ότι θα γίνουν πλούσιοι. Οι περισσότεροι χάνουν μέχρι και το τελευταίο δολάριο».

in.gr