Μιχάλης Μανιάτης: «Εγώ δέχτηκα πόλεμο, κινδύνεψε η ζωή μου»
1 year, 4 months ago
6

Ο Μιχάλης Μανιάτης αν και μιλάει σπάνια στις τηλεοπτικές κάμερες, βρέθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στην εκπομπή της Σάσας Σταμάτη και μίλησε για τη ζωή του. Ο σκηνοθέτης μίλησε για τη ζωή του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αμφιλεγόμενη ταινία «Άγγελος» που προβλήθηκε το 1982 και προκάλεσε μεγάλη ένταση και κίνδυνο στον ίδιο και την οικογένειά του αλλά και για το σήμερα.

Όπως είναι γνωστό το σενάριο της ταινίας έβρισκε αντίθετες κάποιες οργανώσεις λόγω του περιεχομένου της. Μάλιστα η ταινία είχε απορριφθεί και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η ταινία ήταν βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, και πιο συγκεκριμένα στην ολέθρια ερωτική σχέση του 19χρονου ναύτη Χρήστου Ρούσσου με τον 22χρονο επίσης ναύτη Ανέστη Παπαδόπουλο, σχέση η οποία οδήγησε στη δολοφονία του δεύτερου στις 7 Απριλίου 1976 και στην καταδίκη του πρώτου από το ναυτοδικείο σε ισόβια κάθειρξη.

«Κάναμε μια ταινία για την αγάπη και πως η αγάπη μπορεί να φέρει κάποιον σε απόγνωση. Κακώς έχει περάσει ότι ήταν μια ταινία για την ομοφυλοφιλία. Θέλαμε να δείξουμε ότι το θέμα της αγάπης δεν είναι ταμπού. Αν είναι ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, δυο γυναίκες ή δυο άντρες δεν έχει ουσία, η αγάπη είναι αγάπη», εξήγησε ο Μιχάλης Μανιάτης αναφερόμενος στις προθέσεις της ταινίας.

Στη συνέχεια ο ηθοποιός μίλησε για τις απειλές που δεχόταν ο ίδιος και η οικογένειά του αλλά και για τον τρόπο που τελικά το κοινό την υποδέχτηκε. «Εγώ δέχτηκα πόλεμο, κινδύνεψε η ζωή μου. Για να φύγουμε από την Ελλάδα που είχαμε την υποψηφιότητα για τα Όσκαρ, πήγα συνοδευόμενος με δύο περιπολικά – τα οποία δεν τα είχα ζητήσει εγώ – αλλά μας κυνηγούσαν οι παραθρησκευτικές οργανώσεις. Δεν περάσαμε καν από έλεγχο διαβατηρίων, τα έκαναν όλα από την Αστυνομία και το περιπολικό μας έβαλε μέσα στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής για να φύγουμε για Αμερική σκηνοθέτης και εγώ. Έπαιρναν τηλέφωνο στο σπίτι και έλεγαν «Ο γιος σου είναι στο Σύνταγμα αυτή τη στιγμή, δεν θα γυρίσει ζωντανός». Το ήξερε η Αστυνομία. Αυτό ήταν από συγκεκριμένες ομάδες που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο δεκτική από όσο νομίζουμε και δεν πρέπει να την κρίνουμε από μια μικρή μερίδα ανθρώπων. Όταν παίχτηκε ο «Άγγελος», που κανένας δεν ήξερε τι ταινία είναι αυτή, ο κόσμος δεν πήγαινε να τη δει σαν μια κουτσομπολίστικη σκανδαλιάρικη ταινία. Ήταν άνω των 18 και πήγαιναν οικογένειες, παππούδες, για αυτό και έκανε τόσες χιλιάδες εισιτήρια. Ερχόντουσαν 6.000 γράμματα τη βδομάδα από γονείς που ευχαριστούσαν για την ταινία. Διότι τους άνοιξε τα μάτια και είδαν αλλιώς τα παιδιά τους. Διότι είδαν ένα ηθικό δίδαγμα, δηλαδή είδαν την ουσία της ταινίας, μια ταινία για την αγάπη. Δεν ήταν μια ακτιβιστική ταινία για να χτυπήσει κάποια θέματα», είπε.

Πέρα από τη ταινία όμως ο ηθοποιός μίλησε και τη νέα του ζωή στην Κίνα και την προσπάθειά του να φτιάξει μια νέα πλατφόρμα μέσω της οποίας ελληνικά προϊόντα θα προωθούνται στην κινέζικη αγορά.

Δείτε τι άλλο ανέφερε στο παρακάτω απόσπασμα