Μοναδικό γλέντι από τον Γιάννη Καψάλη στο MEGA – Ένωσε Ήπειρο, Κρήτη και Κυκλάδες
3 years, 29 days ago
6

H Ήπειρος και η μουσική που προέρχεται από εκείνη την περιοχή  μπορεί να πρωτοστάτησε στο «Σπίτι με το MEGA» με οικοδεσπότη τον Γιάννη Καψάλη αλλά δεν ήταν η μόνη.

Η Κρήτη, οι Κυκλάδες και όλη η Ελλάδα από άκρη σε άκρη είχε την τιμητική σε αυτό το παραδοσιακό «Σπίτι με το MEGA».

Κρητική παράδοση και το λαούτο σε πρώτο πλάνο

Η πιο ροκ μορφή του κρητικού τραγουδιού, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και ο Αλέξανδρος, εμφανίστηκαν στην εκπομπή «Σπίτι με το MEGA».

«Μεγάλη μας τιμή που είστε σήμερα μαζί και το ελληνικό κοινό θα σας απολαύσει μέσα από αυτή την εκπομπή» ανέφερε ο Ρένος Χαραλαμπίδης όταν τους υποδέχτηκε ενώ με τη σειρά του ο Μιχάλης Τζουγανάκης τόνισε: «Καμία φορά τα λόγια δεν μπορούν να καλύψουν τα συναισθήματα. Αυτά που θέλει να πει κανείς. Μόνο στη σκηνή μπορεί να γίνει αυτό. Όμως θα προσπαθήσουμε να γίνουν αγωγοί ταπεινά και να έρθει η ευλογία να μπει μέσα μας και να πάει στον κόσμο που το έχει τόση ανάγκη με όλα αυτά που περνά. Να έρθει η ισορροπία για να ανθίσει η ζωή. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει τίποτα».

Ο νεαρός Αλέξανδρος εξομολογήθηκε ότι παίζει μουσική από επτά χρονών. «Ήμουν τυχερός γιατί ήμουν σε ένα περιβάλλον που ήταν γεμάτο μουσικά όργανα» ανέφερε ο Αλέξανδρος.

Πατέρας και γιός ανέβηκαν στη συνέχεια στη σκηνή για να ερμηνεύσουν το σπουδαίο κομμάτι του Νίκου Ξυλούρη «Αυτόν τον κόσμο» από το 1972 σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Βασίλη Ανδρεόπουλου.

Στο ίδιο κλίμα τραγούδησαν το «Πάλι πάλι» του Μιχάλη Τζουγανάκη από το 1993.

«Να σας πω τα συγχαρητήρια μου γιατί είστε καλλιτέχνες μουσικοί» τόνισε ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ενώ από την μεριά του ο Μιχάλης Τζουγανάκης ανέφερε: «Είναι τιμή μας να το λέτε εσείς γιατί σας γνωρίζουμε μέσα από την πορεία σας και την ζωή σας».

«Σας έχω δει live εκατοντάδες φορές και είμαι πολύ χαρούμενη που είστε εδώ» δήλωσε φανερά ενθουσιασμένη η Κατερίνα Ζαρίφη.

Στη συνέχεια ερμήνευσαν το «Μιλώ μιλώ» του Μιχάλη Τζουγανάκη, ένα κομμάτι που εντυπωσιάζει σε κάθε του άκουσμα.

Στη σκηνή μαζί με τον κρητικό μου μουσικό και χορευτές από την Κρήτη.

Ο Γιάννης Καψάλης μαζί με τον Μιχάλη Τζουγανάκη ένωσαν την Ήπειρο με την Κρήτη στο «Σπίτι με το MEGA» με το τραγούδι «Τούτο το μήνα».

«Τα πρώτα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μου που άκουσα ήταν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και το «Πραγματευτής». Το ένα είχε το δίκιο μέσα του, της αλήθειας και το άλλο ήταν η αναζήτηση της αγάπης και του έρωτα που και αυτό ήταν κάτι πολύ τρυφερό και ευαίσθητο για ένα τρυφερό παιδί που ήμουν τότε» εξομολογήθηκε ο Μιχάλης Τζουγανάκης.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος θυμήθηκε ότι το πρώτο «που τραγούδησα ήταν το ‘Όσο βαρούν τα σίδερα’»

Εκτός παραδοσιακού τραγουδιού ο Μιχάλης Τζουγανάκης ερμήνευσε χωρίς μουσική τον Αύγουστο του Νίκου Παπάζογλου και ο Αλέξανδρος το «Τι να θυμηθώ» του Νίκου Ζούγιαρη.

Στη συνέχεια «Στα ξένα είμαι Έλληνας», «Στέργιος», «Λιανοχορταρούδια» και «Τι ήθελα και σ’ αγαπούσα».

Νησιώτικο γλέντι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το νησιώτικο τραγούδι, με έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του, τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο εκπροσωπήθηκε στο «Σπίτι με MEGA».

«Δεν υπάρχει γάμος, χαρά και δάκρυ που να μην τραγουδηθεί με νησιώτικο τραγούδι» ανέφερε η Κατερίνα Ζαρίφη για να συμπληρώσει ο Ρένος Χαραλαμπίδης ότι ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος είναι ο Παρθενώνας της νησιώτικής μουσικής.

«Έχει λείψει πάρα πολύ το γλέντι και γλέντι σημαίνει παραδοσιακό τραγούδι. Επτά γενιές μέχρι τη δική μου γενιά, μετράει η οικογένεια. Και έχουμε και όγδοη γενιά» ανέφερε ο τραγουδιστής συμπληρώνοντας γελώντας «Δύσκολα θα γλιτώσετε από εμάς».

Ο Βαγέλλης Κονιτόπουλος μας θύμισε στιγμές νησιώτικου γλεντιού με δύο κομμάτια από την προσωπική του δισκογραφία. «Κάνει» και «Καβοντορίτισα»

Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος – μαζί με τη Μαρία Σκουλά-  συνεχίζει απτόητος να χαρίζει στο κοινό τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή και δεν λείπουν από κανένα ελληνικό γλέντι.

«Θεομηνία» σε δική του μουσική, «Λυγαριά» και «Έλα να πάμε σε ένα μέρος» σε μουσική και στίχους Γιώργου Κονιτόπουλου αλλά και «Γιάντα».

Υπό τους ήχους βιολιών και με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλου στη σκηνή το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γέμισε αυτό το Σαββατόβραδο από νησιώτικές μελωδίες.
Χορευτές στη σκηνή, εξαιρετικοί μουσικοί και τίποτα δεν λείπει από ένα γνήσιο νησιώτικο γλέντι. Εκτός από το κοινό που είναι σίγουρο ότι χορεύει από το σπίτι του.

Το «Σπίτι με το MEGA» χαρίζει απόψε στους τηλεθεατές μια βραδιά από αυτές που του έχουν λείψει πολύ.

«Κατοικείς», «Καβοντόρο», «Ικαριωτικό» και «Παγώνα» σε ένα υπέροχο αφιέρωμα στις Κυκλάδες.

«Τα πρώτα τραγούδια παραδοσιακά που άκουσα, τα άκουσα μέσα από την κοιλιά της μάνας μου. Ανήκω σε μια οικογένεια μουσικών. Ο πατέρας μου έπαιζε βιολί, η αδερφή μου τραγουδούσε, η μητέρα μου τραγουδούσε.

Όλοι τραγουδούσαν μέσα στο σπίτι. Και εγώ σαν έμβρυο άκουσα όλους αυτούς τους ήχους και όταν γεννήθηκα το κλάμα που έκανα δεν ήταν… φάλτσο, ήταν σωστό, αλλιώς θα με πνίγανε» εξομολογήθηκε ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος.
«Μου αρέσουν πάρα πολλά τραγούδια πέρα από τα παραδοσιακά όλης της χώρας. Ο μεγάλος μου έρωτας είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης και όχι μόνο» τόνισε ο ίδιος.

Το «Βραδιάζει» του Χρήστου Νικολόπουλου ερμήνευσε ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος χωρίς μουσική και συγκίνησε το κοινό.

Ο τραγουδιστής επέλεξε ένα ακόμα τραγούδι με άρωμα Αιγαίου για τη συναυλία στο MEGA.

«Άμα χαράζει στο Αιγαίο» σε μουσική Λευτέρη Βαζαίο και στίχους Ελένης Λεγάκη και «Τζιβαέρι» μαζί με τον Γιάννη Καψάλη.

in.gr