Μύρωνας Στρατής: «Δεν μου αρέσει η εξαλλοσύνη των ανθρώπων της showbiz»
6 months, 14 days ago
6

Διστάζει να βαδίσει σε μονοπάτια που δεν του εμπνέουν ασφάλεια, μελετάει προσεκτικά την κάθε του κίνηση και αποφεύγει οτιδήποτε μπορεί να τον βάλει σε κίνδυνο. Πριν τον συναντήσω, πίστευα ότι είναι ο τύπος που οδηγάει μηχανή, κάνει bungee jumping και αρέσκεται στο να αγγίζει τα άκρα.

Μου διέψευσε όλα τα παραπάνω, εξηγώντας μου πως η ροκ μουσική φύση του είναι αυτή που φέρνει την ισορροπία στη ζωή του. Για πρώτη φορά αποφάσισε να ξεφύγει από τα συνηθισμένα μονοπάτια, τολμώντας να κάνει μια εκπομπή μαγειρικής στο YouTube με τίτλο #fagaki.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη γαστρονομία. Ταξιδεύω, προκειμένου να δοκιμάζω νέες γεύσεις, και μαγειρεύω συχνά. Γενικά δεν έχω τολμήσει πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή.

Δεν έχω ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό πέραν της μουσικής. Για παράδειγμα, αν και είχα προτάσεις, δεν συμμετείχα ποτέ σε κάποιο dancing show ή σε κάτι  ανάλογο στην τηλεόραση, γιατί σκεφτόμουν “Θα είμαι καλός σε αυτό;”. Επειδή όμως η μαγειρική είναι κάτι που αγαπάω, είπα να κάνω μια τελείως “βιτριολική” εκπομπή μαγειρικής στην κουζίνα μου» εξηγεί ο Μύρωνας Στρατής στο People.

«Στις σχέσεις μου μαγειρεύω μόνο εγώ»
Τον κόσμο των διαφορετικών γεύσεων τον ανακάλυψε γύρω στην ηλικία των 27. «Ήμουν ένας άνθρωπος που έτρωγε πολύ απλά. Δεν είχα έρωτα με κάποιο φαγητό, ήμουν λίγο αδιάφορος. Θυμάμαι σαν τώρα τη στιγμή που δοκίμασα ένα ριζότο με κυδώνια. Ήμουν με τον αδερφό μου σε ένα μαγαζί του Λευτέρη Λαζάρου. Στην αρχή ήμουν διστακτικός, αλλά όταν το δοκίμασα, ένιωσα ότι γνωρίζω έναν νέο κόσμο. Σκέφτηκα ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να μου αρέσει, γιατί έχει κυδώνια, αλλά ήταν εξαιρετικά νόστιμο. Κάπως έτσι ξεκίνησα να το σκαλίζω με τη μαγειρική».
Θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις ιδανικό άντρα, καθώς είναι ήρεμος, σταθερός στις επιλογές του και… καλός μάγειρας! Όταν του το εξομολογούμαι, γελάει και παραδέχεται ότι «μέχρι στιγμής, σε όλες τις σχέσεις μου μαγειρεύω μόνο εγώ. Δεν φταίνε βέβαια οι κοπέλες, γιατί, όπως μου λένε όλοι, είμαι “κακός σεφ”. Τι θέλω να πω; Μπορεί να έχουμε να κόψουμε δύο κρεμμύδια. Αν σου πω να το κάνεις και πρόκειται να σου πάρει δέκα λεπτά, τότε προτιμώ να το κάνω μόνος μου».
Η αγάπη του για τη μαγειρική εκφράστηκε δημόσια μέσω της εκπομπής στο YouTube, ωστόσο, παραδέχεται πως η απόφαση δεν ήταν εύκολη. «Αυτή η ιδέα υπάρχει χρόνια στο μυαλό μου. Τη φιλτράρω, την ξαναφιλτράρω. Όλο έλεγα “άστο για αύριο”. Κάποια στιγμή λέω “Δεν έγινε και κάτι, ας το κάνω”.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και αναπάντεχο twist. Επειδή μάλιστα δεν έχω και πολύ περιπετειώδες προφίλ, σκέφτηκα ότι ήρθε η ώρα για το κάτι διαφορετικό». Η πρώτη σεζόν της διαδικτυακής εκπομπής έριξε αυλαία τον Ιούλιο και ο Μύρωνας ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες μέσα στον Σεπτέμβριο.
«Έχω διάφορες ιδέες. Θα ήθελα να έχω αναπάντεχους καλεσμένους, πρόσωπα της επικαιρότητας, φίλους μου και σεφ. Επίσης θα ήθελα στο πλαίσιο της εκπομπής να κάνω κάποια ταξίδια στο εξωτερικό» δηλώνει.
Τα σχόλια και οι κριτικές κάτω από τα βίντεο στο YouTube ήταν αναμενόμενα: «Πάντα υπάρχει κράξιμο. Σε γενικές γραμμές όμως τα μηνύματα κάτω από τα βίντεο δεν είναι αποδοκιμαστικά. Υπάρχουν και κάποια του τύπου “τι έπαθε αυτός; Δεν μπορεί να τραγουδήσει και μαγειρεύει τώρα;”.
Απαντάω και με τρολάρω πάντα περισσότερο απ’ ό,τι ο άλλος. Για παράδειγμα, μπορεί να γράψω “Ξεκάθαρα αυτό συμβαίνει”. Μια άλλη φορά κάποιος έγραψε κάτι πολύ χυδαίο, επί προσωπικού, για μια πρώην κοπέλα μου. Αυτό το σχόλιο το αφαίρεσα αμέσως» εξηγεί και συνεχίζει: «Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι ευγενείς και αγενείς. Όταν εκθέτεις κάτι δικό σου, μοιραία κάποιοι θα πούνε τη γνώμη τους. Πρακτικά αυτός που θα πει κάτι άσχημο για εμένα, μου κάνει χάρη. Το κακό, ξέρεις, είναι να μην ασχολείται κανείς μαζί σου».
«Δεν τσακωθήκαμε με τον Ησαΐα»
Πατάει γερά στα πόδια του και αυτό εκφράζεται και μέσα από τις συνεργασίες του. Έχει δημιουργήσει φιλίες μέσα στον χώρο, ενώ αποφεύγει γενικότερα τις εντάσεις. «Στις ανθρώπινες σχέσεις προτιμώ να είμαι ο πυροσβέστης και όχι ο εμπρηστής. Λειτουργώ κατευναστικά. Δεν επιλέγω να κρίνω και να κατακρίνω την κακή πλευρά κάποιου. Παράλληλα μπορώ να σου πω ότι είμαι εγωιστής.
Αν δημιουργηθεί παρεξήγηση, δεν θα κάνω εύκολα πίσω, απλά είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργηθεί μαζί μου. Για να φτάσουμε να παρεξηγηθούμε, πρέπει να γίνει χαμός». Έπειτα από αρκετά χρόνια συνεργασίας με τον Ησαΐα Ματιάμπα, αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, με τις φήμες να μιλούν για ρήξη στις σχέσεις τους.
«Πραγματικά, δεν τσακωθήκαμε. Τόσο εγώ όσο και ο Ησαΐας γελάμε όταν τα ακούμε αυτά. Ήμασταν μαζί πέντε χρόνια και πήραμε μια απλή απόφαση. Νιώσαμε ότι αυτό το πράγμα δεν μας πήγαινε κάπου αλλού καλλιτεχνικά. Γίναμε ένα δίδυμο όπως ο Batman και ο Robin. Από ένα σημείο και έπειτα αυτό είναι βλακεία, γιατί δεν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης. Είπαμε να πάρουμε τον χρόνο μας.
Τον Ησαΐα τον αγαπώ πάρα πολύ και πιθανότατα στο μέλλον να ξανασυνεργαστούμε». Παραδέχεται ότι έχει τσακωθεί σε συνεργασίες του και εξηγεί: «Με καλή διάθεση όλα ξεπερνιούνται. Προφανώς μπορεί να υπάρξει μια κόντρα με κάποιον συνεργάτη. Και με τον Ησαΐα έχουμε πλακωθεί, αλλά σαν αδέρφια. Εδώ με τον αδερφό μου και τη μάνα μου τσακώνομαι…».
«Όταν ήμουν μικρός, σκεφτόμουν ότι θα ήθελα στα 24 να έχω παιδί»
Μεγαλώνοντας αντιλαμβάνεται διαφορετικά την αξία της οικογένειας. Είναι κοντά στους δικούς του ανθρώπους και έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο αδερφό του, Γιάννη.
«Όταν ήμασταν στο σχολείο, υπήρχε μεγάλη κόντρα. Έπεφτε ξύλο γενικά. Επειδή ήμουν μεγαλύτερος, τον έδερνα εγώ, βέβαια τώρα που είναι 1,95 μ., νομίζω με έχει» λέει γελώντας και αναπολώντας τα μαθητικά τους χρόνια. «Με τα χρόνια οι σχέσεις μας έφτιαξαν και πλέον είμαστε πραγματικά πολύ κοντά.
Πέρα από αδέρφια, είμαστε και φίλοι. Γενικά διεκδικώ και θέλω στη ζωή μου τη στενή οικογενειακή σχέση. Μάλιστα αντιλαμβάνομαι ότι όσο μεγαλώνουν οι γονείς, η μεγαλύτερη χαρά που μπορεί να πάρουν είναι από τα μικρά καθημερινά πράγματα των παιδιών τους. Για παράδειγμα, πριν έρθω εδώ, πέρασα να τους δω για δέκα λεπτά και αισθάνθηκα τη χαρά που τους έδωσα».
Όσον αφορά τις σκέψεις γύρω από τη δημιουργία της δικής του οικογένειας, μου λέει: «Όταν ήμουν μικρός, σκεφτόμουν ότι θα ήθελα στα 24 να έχω παιδί, επειδή κι εμένα οι γονείς μου με έκαναν μικροί. Στην πορεία καταλαβαίνεις ότι η ζωή και οι σχέσεις δεν πάνε βάσει σχεδίου και πλάνου. Πρέπει να υπάρχει και μαμά για να κάνεις ένα παιδί. Να υπάρχει δηλαδή μια κοπέλα την κατάλληλη στιγμή, που να είναι και στην κατάλληλη φάση».
«Δεν μου αρέσει η εξαλλοσύνη των ανθρώπων της showbiz»
Τα τελευταία χρόνια ο Μύρωνας Στρατής βρίσκεται σε σχέση με την όμορφη Κατερίνα Ζαπάρδα. Οι πρώτες φωτογραφίες του ζευγαριού είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις πριν από μερικούς μήνες, καθώς ο τραγουδιστής έχει επιλέξει να προφυλάξει την προσωπική του ζωή. «Η κοπέλα μου δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Απολαμβάνω την κανονικότητα ενός ανθρώπου που δεν είναι μέσα σε αυτό που λέμε showbiz. Γενικά, η εξαλλοσύνη των ανθρώπων της showbiz δεν μου αρέσει.
Ο χαμός και ο σάλος είναι ωραία, αλλά για λίγο. Όταν κλείνεις την πόρτα του σπιτιού σου, πρέπει να είσαι ήρεμος, γιατί αυτό είναι ευτυχία. Πιστεύω ότι εμείς που είμαστε εκτεθειμένοι, είμαστε σε πολλές περιπτώσεις ζαβοί. Αν το σκεφτείς, η δουλειά μας είναι γενικά μία χαρά και πέντε λύπες.
Τόσο η χαρά όσο και η λύπη είναι πολύ προσωπικές. Δεν φτιάχνω κουζίνες και τις πουλάω, αλλά πουλάω τον εαυτό μου. Όταν κάτι δικό μου δεν πάει καλά, η αποτυχία είναι σκληρή. Πιστεύω ότι πρέπει να έχεις πολύ δυνατό χαρακτήρα για να μπορείς να είσαι ΟΚ και να μην τρελαθείς».
Μία από τις σχέσεις του που απασχόλησαν για χρόνια τα media ήταν με τη Μαίρη Συνατσάκη. «Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τη Μαίρη. Είμαστε Σουηδία. Είναι και στον άνθρωπο αυτό. Προσωπικά, όταν έχω ζήσει με κάποιους ανθρώπους, ακόμα κι αν φύγουν από τη ζωή μου, δεν παύω να τους αγαπώ και να τους εκτιμώ.
Επίσης με τη Μαίρη και τον Παναγιώτη Χατζηδάκη έχουμε βαφτίσει τον γιο της Ράνιας Θρασκιά, οπότε βρισκόμαστε συχνά και είμαστε κατά κάποιον τρόπο σαν συγγενείς». Τον ρωτάω ποιο είναι το συνηθέστερο μοτίβο χωρισμού στις σχέσεις του και μου απαντάει: «Εγώ δεν είμαι πολύ αποφασιστικός. Μπορεί να πιέσω πολύ τη σύντροφό μου, προκειμένου να με χωρίσει, γιατί δεν θέλω να είμαι ο “κακός”. Μου είναι δύσκολο να πληγώσω κάποιον που αγαπώ, οπότε προτιμώ να ταλαιπωρούμαι. Όταν τελειώνει κάτι όμως, τελειώνει. Δεν έχω κάνει ποτέ πισωγυρίσματα. Δεν έχει τύχει καν να φιλήσω πρώην σύντροφό μου».
Ο Μύρωνας είναι ήρεμη δύναμη και με κάνει να αναρωτιέμαι πώς αντιμετωπίζει τον έρωτα στη ζωή του: «Με τρομάζει πολύ αυτό που ο Έλληνας χαρακτηρίζει καψούρα. Αυτό που σχετίζεται με τα ουίσκι, τα μπουζούκια, τις στροφές και τα πολλά χιλιόμετρα. Εγώ πιστεύω στην αγάπη και στον έρωτα σαν ένα αγνό συναίσθημα που σε εξελίσσει. Αυτό που ψοφάς και πεθαίνεις δεν μου αρέσει. Ο έρωτας είναι σίγουρα παροδικός, περνάει, και μετά μπορεί να μείνει κάτι που δεν θα σου αρέσει καθόλου αν δεν στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια».
Το νέο του τραγούδι «Δεν είναι έτσι η αγάπη» είναι μια επανεκτέλεση του αγαπημένου τραγουδιού των De Facto, μια παλιά επιτυχία που ο Μύρωνας λάτρευε και ήθελε να τραγουδήσει. Το κοινό έχει αγκαλιάσει αυτήν  τη διασκευή και έχει εντυπωσιαστεί με το κλιπ, που δείχνει έναν σκοτεινό Μύρωνα σαν δρα Φρανκεστάιν να κατασκευάζει στο εργαστήριο ένα κορίτσι στα… μέτρα του.
 Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος