Ο Άγιος Βασίλης ανά τον κόσμο
8 months, 3 days ago
6

O αγαπημένος Άγιος μικρών και μεγάλων δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη που έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες. Ποιος όμως είναι τελικά ο Άγιος Βασίλης και πόσο διαφέρει από χώρα σε χώρα;

Ελλάδα

Στη χώρα μας, για τους ορθόδοξους χριστιανούς, ο μύθος του Άγιου Βασίλη έχει διαμορφωθεί πάνω στην προσωπικότητα του μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος γεννήθηκε στην Καισαρεία του πόντου και μεγάλωσε στην Καππαδοκία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν εξαιρετικά φιλάνθρωπος και σύμφωνα με τις παραδόσεις διέφερε αρκετά από το σύγχρονο Άγιο Βασίλη, με τα κόκκινα ρούχα και τον υπερμεγέθη σωματότυπο που έχουμε στο μυαλό μας.

Ο ορθόδοξος Άγιος Βασίλης ήταν ψιλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια και ξεχώρισε για την καλή του την καρδιά, αλλά και για τα –δώρα– που πρόσφερε στους συνανθρώπους του. Σύμφωνα με την παράδοση, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσε πεζός με ένα ραβδί στο χέρι και περνούσε από πολλούς τόπους, στους οποίους ζωντάνευε η φύση, στο πέρασμά του. Η 1η Ιανουαρίου ήταν η ημέρα του θανάτου του για αυτό και καθιερώθηκε ως ημέρα ανταλλαγής δώρων. Ωστόσο ο Άγιος Βασίλης στη χώρα μας έτσι όπως τον έχουμε συνηθίσει μάλλον θυμίζει πολύ τον Άγιο Βασίλη κάποιας άλλης χώρας.

Η.Π.Α- Βραζιλία

Στις ΗΠΑ όπως και στη Βραζιλία μοιάζει ο Άγιος Βασίλης που έχουμε στο μυαλό μας. Σε αυτές τις χώρες ο Άγιος Βασίλης είναι εκείνος που φέρνει τα δώρα και ονομάζεται Santa Claus. Σύμφωνα με το μύθο το σπίτι του βρίσκεται στη Γροιλανδία και η ενδυμασία του αποτελείται από ένα κόκκινο παλτό με γούνα, ενώ φυσικά ταξιδεύει με το έλκυθρό του που σέρνεται από ταράνδους  κάθε Χριστούγεννα με μία τσάντα γεμάτη δώρα, αφήνοντας από ένα σε κάθε καλό παιδί.

Γαλλία

Ο Άγιος Βασίλης αποκαλείται  Pere noel και φέρνει δώρα και αυτός  μόνο στα καλά παιδιά, τα οποία αφήνουν τα παπούτσια τους στο τζάκι, την παραμονή των Χριστουγέννων, ώστε να τα βρουν γεμάτα με δώρα ανήμερα των Χριστουγέννων.

Αγγλία

Τα παιδιά  στην Αγγλία γράφουν, όπως και στην Ελλάδα, γράμματα στον Άγιο Βασίλη αλλά σε αντίθεση με εμας εκείνα τα πετούν στο αναμμένο τζάκι με την πεποίθηση ότι ο καπνός θα το μεταβιβάσει τις ευχές και τις επιθυμίες τους. Από την άλλη η νοικοκυρά κάθε σπιτιού φτιάχνει την παραδοσιακή πουτίγκα, κάνοντας μία ευχή η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο αν ανακατέψει τα υλικά δεξιόστροφα.

Ιρλανδία

Οι Ιρλανδοί την ημέρα των Χριστουγέννων αφήνουν για τον Άγιο Βασίλη μπισκότα αλλά και μπύρες κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, με συνοδεία αλμυρές πίτες για να καθίσει να ξεκουραστεί τρώγοντας και πίνοντας . Επίσης, το βράδυ των Χριστουγέννων αφήνουν ένα αναμμένο κερί ή φως στα παράθυρα τους.

Λετονία

Στη Λετονία το έθιμο του Άγιου Βασίλη κρατά λίγο παραπάνω. Συγκεκριμένα εκεί οι άνθρωποι πιστεύουν πως ο Άγιος Βασίλης από την ημέρα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες 12 αφήνει κάθε βράδυ από ένα δώρο κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Γερμανία

Ο Άγιος Βασίλης ( Der Weihnachtsmann, όπως λέγεται) στη Γερμανία φέρνει τα δώρα αργά το απόγευμα, πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, αφού οι άνθρωποι επιστρέψουν από την εκκλησία. Ο μεγάλος άγιος τοποθετεί τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και κάποιο μέλος από την οικογένεια χτυπάει ένα κουδούνι, καλώντας την υπόλοιπη οικογένεια να έρθει και να παραλάβει τα δώρα της.

Βέλγιο

Ο Άγιος Βασίλης του Βελγίου ονομάζεται Άγιος Νικόλαος και μοιράζει στα παιδιά τα δώρα στις 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Τα Χριστούγεννα οι οικογένειες ανταλλάσουν δώρα που έχουν βάλει κάτω από το δέντρο ή σε μία κάλτσα κοντά στο τζάκι και τα ανοίγουν το πρωί. Στις χώρες της δύσης το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με αυτό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ήταν ξακουστός για τη γενναιοδωρία του. Σε αυτόν το θρύλο οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει και στοιχεία δικών τους παραδόσεων, όπως τους ταράνδους, το έλκηθρο, το άστρο του βορρά, τις μεγάλες κάλτσες, κλπ

Ρωσία

Στη Ρωσία το έθιμο του Άγιου Βασίλη δε γιορτάζεται την ημέρα των Χριστουγέννων αλλά όπως την ημέρα αλλαγής του έτους όπως γίνεται και στη δική μας χώρα. Και εκεί ο γενναιόδωρος Άγιος επισκέπτεται τα σπίτια των καλών παιδιών και αφήνει τα δώρα τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Αυστρία

Στην Αυστρία ο Άγιος Βασίλης ( Άγιος Νικόλαος, Santa Claus) δεν είναι μόνος του αλλά συνοδεύεται από τον Κράμπους. Το Κράμπους είναι ένα πολύ άσχημο πλάσμα, το οποίο επισκέπτεται τα σπίτια μία ημέρα πριν από τον Άγιο Βασίλη και αρπάζει τα κακά παιδιά ενώ τα καλά παιδιά τα επισκέπτεται ο Άγιος Βασίλης την επόμενη μέρα και τους παραδίδει τα δώρα τους.

Ιταλία

Στην γειτονική μας χώρα δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Οι κάτοικοι της Ιταλίας δεν πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη αλλά σε μια καλοκάγαθη μάγισσα, τη  Strega Buffana η οποία στα καλά παιδιά προσφέρει δώρα και στα κακά δίνει σκέτα κάρβουνα…