Ο εγκλεισμός στο σπίτι οδηγεί στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
3 years, 4 months ago
6

Κάθε εβδομάδα παράτασης ενός lockdown αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο

Ο αυξημένος χρόνος παραμονής στο σπίτι λόγω του lockdown, για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αυξάνει την υπερβολική κατ’ οίκον κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη πρώτο κύμα του Covid-19.

Μάλιστα, όσο περισσότερο χρόνο είναι υποχρεωμένοι οι άνθρωποι να μείνουν στο σπίτι τους λόγω των περιοριστικών μέτρων τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να το ρίξουν στο ποτό και να κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Drug and Alcohol Abuse», βασίστηκε στη μελέτη σχεδόν 2.000 ατόμων άνω των 18 ετών, με μέση ηλικία τα 42 έτη, κατά το πρώτο πανδημικό κύμα της άνοιξης. Από αυτούς, σχεδόν το 32% παραδέχτηκε ότι κατέφευγε στο αλκοόλ εν μέσω πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι οι συνήθεις «ύποπτοι», δηλαδή όσοι έρεπαν από καιρό στην αλκοολική κραιπάλη, στη διάρκεια του πανδημικού lockdown έπιναν κατά μέσο όρο τέσσερα ποτά την ημέρα, έναντι δύο ποτών όσων απέφευγαν τις κραιπάλες, ενώ μπορεί να έφθαναν και τα επτά ποτά.

Κάθε εβδομάδα παράτασης ενός lockdown υπολογίστηκε ότι αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ, δηλαδή μέσα σε δύο ώρες να πιει ένας άνδρας περισσότερα από πέντε ποτά και μία γυναίκα πάνω από τέσσερα.