«Πανικός» στην Πάτρα: 600 άτομα εσπευσμένα στα νοσοκομεία, ο σοκαριστικός απολογισμός του Καρναβαλιού
1 year, 1 month ago
6

Στο καρναβάλι της Πάτρας επικράτησε πανικός το τριήμερο της Αποκριάς, με κορύφωση το βράδυ της Κυριακή, με αποτέλεσμα εκατοντάδες καρναβαλιστές να διακομισθούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, τραυματισμούς και κρίσεις πανικού.

Ειδικότερα, περίπου 600 άτομα διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της αχαϊκής πρωτεύουσας για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, δύσπνοια λόγω των ουσιών που βρίσκονταν στην ατμόσφαιρα, αλλά και για κρίσεις πανικού.

Ο μεγαλύτερος όγκος των περιστατικών, παραπάνω από 300, κατεγράφησαν το βράδυ της Κυριακής.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μηχανισμός που αναπτύξαμε λειτούργησε αποτελεσματικά. Αύριο θα έχουμε συνάντηση όλοι οι φορείς που συνεργαστήκαμε, ώστε να κάνουμε μία αποτίμηση του έργου μας και της λειτουργίας του σχεδίου. Στόχος είναι να επισημάνουμε τυχόν αρνητικά σημεία αν και όλα συνηγορούν στο ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την κάλυψη αντίστοιχων γεγονότων», υπογράμμισε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Γιάννης Καρβέλης, κατά το τριήμερο της Αποκριάς, στο καρναβάλι της Πάτρας κατεγράφησαν τα εξής:

Στα δύο νοσοκομεία, «Άγιο Ανδρέα» και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, πέρασαν συνολικά από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πάνω από 400 περιστατικά, τα οποία δεν ήταν μόνο από το καρναβάλι. Από το καρναβάλι μεταφέρθηκαν περιστατικά μικροτραυματισμών, χρήσης ουσιών, κ.ά.

Συγκεκριμένα, τη νύχτα της Κυριακής διακομίστηκαν στο χειρουργικό ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» 15 περιστατικά και άλλα τόσα, την ίδια μέρα, στο χειρουργικό ΤΕΠ του ΠΓΝΠ.

Το ΕΚΑΒ είχε τη δυνατότητα μεταφοράς περιστατικών και στα δύο Κέντρα Υγείας (Αγίου Αλεξίου και Ζαρουχλεΐκων) κι έτσι δεν πιέστηκαν ιδιαίτερα τα νοσοκομεία.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που στήθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου από τον ΕΕΣ, το οποίο εξόπλισε επιπλέον ο κ. Καρβέλης με απινιδωτές, υλικά για συρραφές τραυμάτων και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό από τα νοσοκομεία, όπως και γιατρούς, για να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά επί τόπου.

«Στα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε ότι λειτούργησαν πολύ καλά και τα όμορα νοσοκομεία, Πύργου, Αγρινίου και Μεσολογγίου. Είχαμε συνεννοηθεί να αποφύγουν τις διακομιδές το τριήμερο, ώστε και τα νοσοκομεία της Πάτρας σαν μην έχουν επιπλέον φόρτο, αλλά και το ΕΚΑΒ να έχει διαθέσιμες τις μονάδες του για την Πάτρα», επεσήμανε ο κ. Καρβέλης.

Και συμπληρώνει «το βασικό είναι ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που κάναμε πέτυχε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Όποιος χρειάστηκε βοήθεια την είχε άμεσα. Όλα τα μέτωπα λειτούργησαν ομαλά κι έτσι αποφύγαμε την γκρίνια. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε δημόσιες ευχαριστίες στον ΕΕΣ, στο τοπικό παράρτημα και στους εθελοντές του οι οποίοι λειτούργησαν άρτια οργανωμένα».

200 εθελοντές εκπαιδεύτηκαν για το καρναβάλι της Πάτρας

Με 200 εθελοντές, οι οποίοι το τελευταίο δίμηνο παρακολούθησαν σεμινάρια και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την υγειονομική κάλυψη του καρναβαλιού, συμμετείχε το Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ στο τριήμερο.

Με επικεφαλής τον αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Δημήτρη Χαλιώτη και τη διοικητική μέριμνα της διευθύντριας του τοπικού Τμήματος, Αγγελικής Γιαννακοπούλου, οι 200 κόκκινοι διασώστες εργάστηκαν οργανωμένα, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

«Επί της ουσίας λειτουργήσαμε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπαίθρια με τη συνδρομή και τη συνεργασία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Επίσης οι νοσηλεύτριές μας και η γιατρός μας κράτησαν ανοικτό και τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου επίσης εξυπηρετήθηκαν πάρα πολλά περιστατικά. Όλοι οι εθελοντές μας λειτούργησαν άψογα κι έτσι καλύψαμε το σύνολο των περιστατικών» ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

Για τα ξημερώματα της Δευτέρας, σημείωσε «η πιο ήσυχη μέρα ήταν η Παρασκευή και τα περιστατικά που καλύψαμε δεν ξεπέρασαν τα 50. Το Σάββατο τα συμβάντα πολλαπλασιάστηκαν, καθώς φτάσαμε τα 200 και την Κυριακή ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας ξεπεράσαμε τα 300. Ο μεγαλύτερος όγκος και το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν χθες, από τις 3 τα ξημερώματα και μετά. Τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά και μαζικά. Ευτυχώς καλύφθηκαν άπαντες».

 

Tags