Paul Allen: H ιστορία του δισεκατομμυριούχου που πάλευε με τον καρκίνο 34 χρόνια
7 months, 25 days ago
6

photo credits getty

Οραματιστής και πρωτοπόρος, ο συνδημιουργός της Microsoft–μαζί με τον Bill Gates, ανήκει σε αυτή τη μικρή ομάδα ατόμων στων οποίων τις ιδέες βαδίζει η υφήλιος. Πέθανε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2015, από επιπλοκές του λεμφώματος μη-Hodgkin, ενός τύπου καρκίνου,   σε ηλικία 63 ετών.

Ήταν εκείνος που είχε την ιδέα να ονομαστεί η εταιρία τους,Microsoft. Ήταν εκείνος που είχε την έμπνευση να δημιουργήσει ένα λογισμικό για τον πρώτο micro-computerτου κόσμου.

«Η συμβολή του Paul Allen στην εταιρεία, τον κλάδο και την κοινωνία ευρύτερα υπήρξε ιδιαιτέρως σημαντική» δήλωνε λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft. Satya Nadella. «Ως συνιδρυτής της Microsoft, με τον δικό του ήπιο και επίμονο τρόπο, δημιούργησε εξαιρετικά προϊόντα, εμπειρίες και θεσμούς που άλλαξαν τον κόσμο. Από τον Paul διδαχθήκαμε πολλά – τη δίψα του για μάθηση, την περιέργειά του, την συνεχή στόχευση σε υψηλά στάνταρντς: και είναι όλα αυτά στοιχεία που θα συνεχίσουν να εμπνέουν όλους εμάς στην Microsoft» τόνισε μεταξύ άλλων. Ποια ήταν όμως η πιο σημαντική καινοτομία που έφερε και άλλαξε για πάντα τη ζωές των ανθρώπων;

photo credits getty

To Όραμα, η Επανάσταση, η Ρήξη

Η απάντηση βρίσκεται στην πρώτη αντίδραση του εφηβικού φίλου και συνοδοιπόρου του στη Microsoft, Bill Gates: «Είμαι συντετριμμένος από το θάνατο ενός εκ των παλαιότερων και πιο αγαπητών φίλων μου. Ο Paul ήταν πραγματικός συνεργάτης και φίλος. Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα είχαν υπάρξει χωρίς αυτόν».

Η πρώτη τους γνωριμία δεν είχε κάποια ιδιαίτερη πρωτοτύπια αφού έλαβε χώρα στην αίθουσα υπολογιστών του ιδιωτικού σχολείου Lakeside, στο Σιάτλ. Εκείνος ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Gates, αλλά μοιράζονταν τον ίδιο ενθουσιασμό για τους υπολογιστές και τις δυνατότητές τους. Οι δυο τους πήγαιναν σε διάφορα εργαστήρια όπου μπορούσαν να πειραματιστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Ο ήσυχος και ταπεινός γιος ενός βιβλιοθηκάριου και μιας δασκάλας έφυγε για σπουδές στο κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κατάφερε να πείσει τον Bill Gates να αφήσει τις σπουδές του στο Harvard για να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στη νέα τεχνολογία που θα άλλαζε την καθημερινότητα.

Το 1975 ήταν η χρονιά – κλειδί. Ιδρύουν την εταιρία τους,Microsoft, και δουλεύουν τη γλώσσα BASIC. Πέντε χρόνια αργότερα έρχεται η στιγμή της κρίσης: Η IBM τους αναθέτει να δημιουργήσουν το DOS (Disc Operating System) για τον υπολογιστή IBM PC. Το συμβόλαιο που υπογράφηκε μετέτρεπε τη Microsoft σε κορυφαίο παίκτη στο παιχνίδι των υπολογιστών. «Κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ ετών οι ιδέες μου ήταν καθοριστικές για την εταιρία. Ο Bill εξέταζε αυτές τις ιδέες. Θα πήγαινα σε εκείνον με άλλες 10 ιδέες που δεν θα πραγματοποιούνταν –εκείνος λειτουργούσε σαν τεστ λογικής στη ροή των ιδεών μου» δήλωνε το 2011 σε συνέντευξή του στον Guardian και εξηγούσε πως «όλα όσα αφορούσαν τις πωλήσεις, το marketing, τη στελέχωση και όλα αυτά τα πεδία, το επιχειρηματικό κομμάτι τον ενθουσίαζαν (σσ τον Gates) πιο πολύ, οπότε γίναμε συμπληρωματικοί».

Το 1983, όταν πλέον η Microsoft έχει εδραιωθεί στην κορυφή, έρχεται το διαζύγιο. Το δίδυμο σπάει λίγο πριν η εταιρία μπει στο χρηματιστήριο. Ο Allen έχει διαγνωστεί με το λέμφωμα του Hodgkin ένα χρόνο αργότερα. Ο Gates προτείνει οι μετοχές της εταιρίας να μοιραστούν σε ποσοστό 60-40 υπέρ εκείνου. Αν και ο Allen συμφωνεί, επανέρχεται με νέα προσφορά, αυτή τη φορά 64-36, που και πάλι αποδέχεται οAllen. Όμως, όπως σημειώνει στη βιογραφία του, An IdeaMan, λόγω της ασθένειας και της πτώσης της παραγωγικότητάς του, ο Gates μαζί με τον Steve Ballmer –τον οποίο έφερε ο Gates για να τρέχει την εταιρία αφού οι απαιτήσεις μεγάλωναν καθημερινά,  προσπαθούσαν να κατεβάσουν και άλλο το ποσοστό της εταιρίας. Τελικά, δεν το κατάφεραν.  Ο Allen αποχώρησε από τη Microsoftδιατηρώντας το ποσοστό του. Το 1986 η εταιρία μπήκε στο Χρηματιστήριο και το 28% που κατείχε τότε τον έκανε δισεκατομμυριούχο, ενώ ήταν και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Αποχώρησε επίσημα από την εταιρία το 2000, κρατώντας ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών του.

photo credits getty

Η Ζωή Ως Δισεκατομμυριούχος

Στα 30 και κάτι του, απαλλαγμένος από την αγωνία της επιβίωσης και τα παιχνίδια εξουσίας του Gates, ο Allen είχε πλέον τη δυνατότητα να γίνει επενδυτής σε διάφορες εταιρίες –κυρίως τεχνολογικές. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο τομέα τα στοιχήματά του δεν αποδείχθηκαν κερδοφόρα. Πέρα από αυτές τις αποτυχημένες κινήσεις -και με τον πλούτο να μοιάζει αδύνατο να ξοδευτεί ο Allen, επένδυσε και σε άλλους τομείς και δεν βγήκε χαμένος.

Η εξαγορά της ομάδας Σιάτλ Σίχοκς, της ιδιαίτερης πατρίδας του, αποδείχθηκε όχι μόνο κερδοφόρα, αλλά και θριαμβευτική, αφού το 2014 κέρδισε το πρωτάθλημα για μια και μοναδική φορά στην ιστορία της. Λάτρης των σπορ οAllen, έγινε ιδιοκτήτης και της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ,Portland Trail Blazers.

Ένα άλλο του πάθος ήταν οι Τέχνες. Ο Allen ίδρυσε πολλές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις τα οποία φιλοξενούσαν πολλά από τα πανάκριβα έργα τέχνης που είχαν περιέλθει στην κατοχή του.

Σημαντική είναι και η συνεισφορά του στους τομείς της ιατρικής και της παιδείας.

Το 2009 ο Allen διαγνώστηκε με μη-Hodgkin λέμφωμα. Η θεραπεία ήταν επιτυχής μέχρι να επιστρέψει ο καρκίνος το 2018, που ουσιαστικά του κόστισε τη ζωή. Ο Allen δεν είχε παντρευτεί ποτέ και δεν είχε παιδιά.

 

photo credits getty

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής.