Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Ο «ταξιτζής» κάνει μπίζνες εκατομμυρίων στην… ελληνική Αστόρια
1 year, 6 months ago
6

Από τους πιο διάσημους υποστηρικτές των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο υπερδραστήριος στο πλατό, ακόμα και στα 79 του χρόνια, χολιγουντιανός σταρ Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος επί Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε διαπρύσιος πολέμιος του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας και άκρως πετυχημένης καριέρας του ο ηθοποιός ήταν πολύ εγκρατής ως προς την έκφραση των πολιτικών (και ιδεολογικών) πεποιθήσεών του, την τελευταία 15ετία είναι λαλίστατος περί των δημοσίων πραγμάτων, αν και μερικές από τις δηλώσεις του αποδείχθηκαν αμφιλεγόμενες ή και άκομψες.

Robert De Niro: Donald Trump Is "A Fake President"

Οπως το 2015, o Nτε Νίρο όταν έδειξε να γοητεύεται από την ιδέα να πάρει ρωσικό διαβατήριο -μόλις είχε ανοίξει τότε ένα νέο εστιατόριο, «Nobu» αυτή τη φορά, στη Μόσχα- ή νωρίτερα, το 2012, όταν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Μισέλ Ομπάμα έκανε ένα προσβλητικό αστείο για τις γυναίκες παρουσιάζοντας την Αμερική ανέτοιμη να έχει μια λευκή στο τιμόνι της. Βέβαια το 2016 ο Μπαράκ Ομπάμα τον παρασημοφόρησε μαζί με άλλες 20 προσωπικότητες με το Μετάλλιο της Ελευθερίας και έκτοτε ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη και με ρίζες από Ιταλούς μετανάστες ηθοποιός έγινε από τους πιο δραστήριους Δημοκρατικούς, κάνοντας εντύπωση κυρίως με τις φαρμακερές ατάκες του για τον Τραμπ – τον οποίο είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ άλλων, «επικεφαλής μ*κας!» και είχε αναφωνήσει σε μια τελετή βράβευσής του το περίφημο «f… Trump»!

robert_de_niro_thema_in__3_
O Ρόμπερτ Ντε Νίρο βγαίνει από ψητοπωλείο κατά την πρόσφατη παρουσία του στη Δράμα

Aδυσώπητος επιχειρηματίας

Ολα αυτά τον έκαναν επί χρόνια σχεδόν ακτιβιστή της πολιτικής σκηνής στις ΗΠΑ, αλλά στη σκληρή καθημερινότητα ο Ντε Νίρο είναι ένας αδυσώπητος επιχειρηματίας που δεν διστάζει να συγκρουστεί ακόμα και με τα συνδικάτα, τα οποία για τη δημοκρατική Αμερική είναι περίπου ιερά.

Κλείσιμο

Ως γνωστόν, πέρα από την υποκριτική ο πολυτάλαντος Ντε Νίρο ασχολείται κυρίως με την εστίαση, αλλά αυτό τον καιρό ετοιμάζει ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Αστόρια, τη γεμάτη ελληνικό χρώμα συνοικία του Κουίνς στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για έναν πολυχώρο επτά ορόφων όπου θα στεγαστούν στούντιο, γραφεία, καφετέριες, σάλες εκδηλώσεων και αίθουσες κινηματογράφου.

Taxi Driver - Trailer
Ομως η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο -ο ίδιος ο ηθοποιός δεν έχει εμφανιστεί, παρότι οι εργασίες έχουν αρχίσει εδώ και καιρό- αρνείται πεισματικά να προσλάβει εργάτες που είναι εγγεγραμμένοι σε σωματεία! Θα τρίζουν τα κόκαλα του Τζίμι Χόφα με αυτές τις αντεργατικές συμπεριφορές και ευτυχώς που ουδέποτε ο βραβευμένος σταρ ενσάρκωσε τον συνδικαλιστή-σύμβολο στον κινηματογράφο – το έκαναν άλλοι, όπως ο Τζακ Νίκολσον, ο Τριτ Γουίλιαμς, αλλά και ο Αλ Πατσίνο στον «Ιρλανδό», όπου ο Ντε Νίρο έπαιζε τον υπάλληλο του συνδικάτου Φρανκ Σίραν, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε σχέσεις με τη Μαφία!

Η στάση της εταιρείας του Ντε Νίρο και η άρνησή της να προσλάβει συνδικαλιζόμενους εργάτες προκαλούν τεράστια εντύπωση, αλλά και απογοήτευση στις τάξεις των συνδικάτων. Μόλις τον Ιανουάριο του 2020 κατά τη διάρκεια βράβευσής του από το εργατικό σωματείο Screen Actors Guild, ο «Bobby Milk», όπως τον φώναζαν στα στενά της Νέας Υόρκης όπου μεγάλωσε, ευχαρίστησε το σωματείο που «αγωνίζεται ακούραστα εκ μέρους μας για τα εργασιακά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε!

robert_de_niro_thema_in__1_
Tο υπό κατασκευή κτίριο για το project του στην Αστόρια

Φευ! Οταν πρόκειται για επιχειρηματικές δραστηριότητες με κυνήγι το κέρδος, τα πράγματα αλλάζουν. Στο εργοτάξιο της Αστόρια όπου αναπτύσσεται η επένδυσή του, των 600 εκατ. δολαρίων παρακαλώ, δεν χρησιμοποιούνται παρά ελάχιστοι συνδικαλιστές εργάτες, συμπεριλαμβανομένων υδραυλικών, αλουμινάδων, ηλεκτρολόγων και γενικών καθηκόντων. Μια τακτική με εμφανή σκοπό να μειωθεί το εργατικό κόστος, όπως αποκαλύπτεται.
Η διαμαρτυρία των εργατικών σωματείων είναι έντονη και ενδεχομένως θα προκαλέσει πρόβλημα στην ταχεία εξέλιξη του έργου. Ηδη το σούσουρο που επικρατεί στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αρχίζει να κάνει εντύπωση. Και μάλλον είναι θέμα χρόνου να περιλάβει τον άσπονδο εχθρό του ο ίδιος ο Τραμπ, που εδρεύει άλλωστε στην ίδια πόλη, απλά μερικές γειτονιές πιο δυτικά, πέρα από τον East River.

Ο Κλιφ Τζόχανσεν, εκπρόσωπος του σωματείου Queens Local 638, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι κατάφερε να εξασφαλίσει εργασία στο συγκεκριμένο έργο για μόλις τέσσερα μέλη του σωματείου, αλλά με πολύ χαμηλές απολαβές απ’ ό,τι ορίζει η σύμβαση εργασίας του σωματείου. «Για να μπορέσουμε να βάλουμε τα μέλη μας σε αυτό το έργο έπρεπε να μειώσουμε τους μισθούς και τα επιδόματα περίπου 40%. Ο αριθμός των μελών μας είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που θα μπορούσαν να εργαστούν εκεί. Πιθανότατα να είχαμε 40-50 άνδρες και γυναίκες που θα εργάζονταν για ένα με δύο χρόνια».

Από την πλευρά του ο Τίμοθι Γουίλτον του σωματείου Queens Local 28, συνδικάτου αλουμινάδων, ανέφερε στο New York Focus ότι οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει εργασία για τα μέλη του στο έργο ήταν ανεπιτυχείς. «Μίλησα απευθείας με τον μηχανικό εργολάβο και η συζήτηση δεν κατέληξε κάπου». Εκτός από τον διάσημο ηθοποιό, στο στόχαστρο συνδικαλιστών είναι και ο γιος του Ραφαέλ, ο οποίος δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις κατασκευές, καθώς και ο γενικός ανάδοχος του έργου, ο όμιλος Leeding Builders, που έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι δεν συνεργάζεται με εργάτες μέλη συνδικαλιστικών σωματείων.

Πολυχώρος

Προς το παρόν, οι αντιδράσεις των σωματείων δεν πτοούν τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος είχε αγοράσει το 2019 μαζί με τον γιο του και την παραγωγό ταινιών Τζέιν Ρόζενταλ την έκταση των 72 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο τέλος της 35rd Street και στη συμβολή με την 19th Avenue, κοντά στο Steinway Creek, στο βόρειο άκρο της Αστόρια. Στο σημείο υπήρχε παλαιότερα ένας χώρος στάθμευσης και αποθήκευσης του κοντινού εργοστασίου πιάνων Steinway & Sons. Πλέον έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο και ήδη δεσπόζει μια τεράστια σιδηροκατασκευή.

Η τελική έγκριση του έργου από τις Αρχές της Νέας Υόρκης δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησαν οι πρώτες χωματουργικές εργασίες, εκσκαφές και κατεδαφίσεις των υφιστάμενων κτιρίων. Οι εκπρόσωποι του έργου ισχυρίζονται ότι όταν το έργο ολοκληρωθεί, στα τέλη του 2023, και ανοίξουν οι αίθουσες και τα στούντιο θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

Το κτίριο, ύψους 42 μέτρων, θα διαθέτει και ηλιακούς συλλέκτες για την ενεργειακή αυτονομία του, στοιχείο που ήταν προαπαιτούμενο για την έγκριση του έργου.

«Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη γειτονιά μας και θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τον κ. Ρόμπερτ Ντε Νίρο να έρχεται για να δει την εξέλιξη του έργου. Σίγουρα είναι κάτι πολύ καλό για τη γειτονιά μας», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Σπύρος Μαραβέγιας, ομογενής που δραστηριοποιείται στο real estate και κατοικεί στην Αστόρια, πολύ κοντά στην επένδυση του Χολιγουντιανού ηθοποιού.

robert_de_niro_thema_in__2_
O Ρόμπερτ Ντε Νίρο σε σκηνή από την ταινία «Ο ταξιτζής», που τον καθιέρωσε ως μεγάλο αστέρα του Χόλιγουντ

Η συνοικία που μέχρι στιγμής θεωρείται μία από τις σχετικά υποβαθμισμένες του Κουίνς αποτελούσε για δεκαετίες το σημείο αναφοράς για τους Ελληνες που έφταναν στην Ανατολική Ακτή αναζητώντας το αμερικάνικο όνειρο. Σε σύνολο σχεδόν 100.000 ανθρώπων που ζουν στην Αστόρια, περίπου το 18% είναι Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι δίνουν ένα νοσταλγικό μπλε χρώμα στις γειτονιές. Πέρα από τόπο συνάντησης για τις ελληνικές παρέες της Νέας Υόρκης, καταφτάνουν στην περιοχή και οι κάθε εθνότητας λάτρεις της ελληνικής κουζίνας. Η κυρία Ελπίδα Βασιλειάδου, που δουλεύει την καντίνα «Lady Souvlaki» στη γωνία 33rd Street και Ditmars Boulevard, έχει αμέτρητες ιστορίες να πει για τα βράδια που μυρίζουν Ελλάδα και επαναφέρουν τις μνήμες από την πατρίδα, με τα σουβλάκια και το ούζο στο τραπέζι.

«You talkin’ to me?»

Η Αστόρια για τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες ήρθε στη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με τίτλο «Tin Soldier», έχει κάτι το ξεχωριστό πέρα από την επένδυσή του. Στην ταινία «Τα καλά παιδιά», παραγωγής 1990, που αφηγείται την πραγματική ιστορία του μαφιόζου Χένρι Χιλ, ο Ντε Νίρο παίζει τον ρόλο του Τζίμι, ενός εκ των συντρόφων του μαφιόζου. Κάποιες από τις σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν σε γειτονιές της Αστόρια. Ο Νεοϋορκέζος ηθοποιός, που με την ταινία «Ο ταξιτζής», παραγωγής 1976, και με την πιο γνωστή ατάκα στην ιστορία του κινηματογράφου, «You talkin’ to me?» εκτόξευσε τη δημοτικότητά του, συνεχίζει παρά τα 79 του χρόνια να ασχολείται με την υποκριτική, ενώ έχει αφήσει πίσω του και τη δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του Γκρέις Χαϊτάουερ, η οποία διεκδικούσε το 50% της περιουσίας του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης δικαίωσε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο τον Οκτώβριο του 2021. «Κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους ο κ. Ντε Νίρο απέκτησε μόνος του και χωρίς τη συμβολή της συζύγου του Γκρέις Χαϊτάουερ όλη την περιουσία του καθαρά και μόνο με τα χρήματα που κέρδιζε από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες», αναφερόταν στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο δεν ενέκρινε τις απαιτήσεις που είχε επί της περιουσίας του η πρώην σύζυγός του, η οποία, πάντως, λαμβάνει ήδη αρκετά χρήματα ως διατροφή.