Σαρλίν του Μονακό – Δύσκολοι καιροί για πριγκίπισσες
2 years, 4 months ago
6

Τα σκάνδαλα πηγαίνουν… πολύ στις εναπομείνασες «γαλαζοαίματες» οικογένειες της Ευρώπης.

Πολλές φορές είναι ένας τρόπος να διατηρείται το ενδιαφέρον ζωντανό, μέσα από κουτσομπολιά και «σαπουνόπερες», για βασιλικούς και πριγκιπικούς οίκους που κρατούν από άλλες εποχές, ως απομεινάρια ενός ξεπερασμένου θεσμού στον 21ο αιώνα.

Δεν είναι ωστόσο σπάνιες πια οι φορές που μέλη τους και κυρίως «κοινοί θνητοί» -μέσω των οποίων οι οίκοι αυτοί επιχειρούν ένα επικοινωνιακό «άνοιγμα» στη σύγχρονη κοινωνία- τελικά ασφυκτιούν από τα αναχρονιστικά πρωτόκολλα, τους σκηνοθετημένους ρόλους και την παλατιανή καμαρίλα.

Παλαιότερο παράδειγμα ήταν στη Βρετανία η Νταϊάνα, πιο πρόσφατο η Μέγκαν Μαρκλ. Μια τέτοια περίπτωση θεωρείται ότι αποτελεί πλέον και η Σαρλίν Γουίτστοκ, νυν Σαρλίν του Μονακό.

Μία πρώην κολυμβήτρια με γερμανική καταγωγή, γεννημένη πριν από 43 χρόνια στη Ροδεσία (νυν Ζιμπάμπουε), που μεγάλωσε στη Νότια Αφρική. Εκπροσώπησε τη χώρα στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, το 2000.

Και με την εξωτερική εμφάνισή της -που φέρει κάτι από την Γκρέις Κέλι- σαγήνευσε εκείνη τη χρονιά τον κατά μια 20ετία μεγαλύτερό της «ορκισμένο εργένη» και τότε διάδοχο του Οίκου των Γκριμάλντι, πρίγκιπα Αλβέρτο Β’.

Τα συνεχή δάκρυά της στον γάμο τους, 11 χρόνια μετά, της έδωσαν τον τίτλο της «θλιμμένης πριγκίπισσας», που έκτοτε τη συνοδεύει, μαζί με ένα όργιο φημών για τη ζωή της στο παλάτι.

Αυτό, δε, φούντωσε τους τελευταίους μήνες με την πολύμηνη απουσία της στη Νότιο Αφρική και την επεισοδιακή επιστροφή της στο Μονακό, αμέσως μετά την οποία κατέληξε έγκλειστη -κατά πως λέγεται- σε πολυτελή κλινική ψυχικής υγείας στην Ελβετία.

Μυστηριώδεις ασθένειες

Η Σαρλίν έχει περάσει ελάχιστες εβδομάδες φέτος στο Μονακό. Στις αρχές του 2021 ταξίδεψε στη Νότιο Αφρική, επισήμως για μία επίσκεψη δύο εβδομάδων, στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την προστασία των ρινόκερων.

Τελικά, η εκεί διαμονή της διήρκεσε σχεδόν οκτώ μήνες.


Έπειτα από αρχικό ένα πέπλο μυστηρίου, ανακοινώθηκε ότι έπαθε μια σοβαρή λοίμωξη στο αυτί, στη μύτη και στο λαιμό, για την οποία αναγκάστηκε να κάνει τρεις χειρουργικές επεμβάσεις.

Κατά την επίσημη εκδοχή, αδυνατούσε να ταξιδέψει αεροπορικώς, μέχρι να αναρρώσει πλήρως.

Καθώς τα σενάρια ξαναφούντωναν για διαζύγιο με τον Αλβέρτο, ο ίδιος πήρε τα δυο παιδιά τους -τα εξάχρονα δίδυμα Ζακ και Γκαμπριέλα- και την επισκέφθηκαν οικογενειακών δις στη Νότια Αφρική, ανεβάζοντας φωτογραφίες στο Instagram για να μπει φρένο στις φήμες.

 

H Σαρλίν παρέμεινε πάντως στη Νότια Αφρική, απουσιάζοντας από τη 10η επέτειο του γάμου της και την πρώτη μέρα των παιδιών της στο σχολείο.

Μέχρι που στις αρχές Νοεμβρίου επέστρεψε ξαφνικά στο Μονακό με το πριγκιπικό αεροσκάφος, με την ιδια εμφανώς αδυνατισμένη και αλλαγμένη, «σκιά» του εαυτού της.

Οι φωτογραφίες που ανέβηκαν και πάλι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτύπωσαν μία αμήχανη οικογενειακή επανένωση.

 

Η νέα απουσία της από την εθνική γιορτή του Μονακό, στις 19 Νοεμβρίου -«λόγω σοβαρής εξάντλησης», όπως ανακοίνωσε το παλάτι- έριξαν κι άλλο «λάδι στη φωτιά», ενόσω πληροφορίες ανέφεραν ότι η Σαρλίν δεν ήταν καν στο πριγκιπάτο.

Εκείνη την ημέρα ξένισε πολύ ακόμη και η εμφάνιση του Αλβέρτου με τα δύο μικρά παιδιά του ζεύγους να δείχνουν από το μπαλκόνι του παλατιού στις κάμερες ζωγραφιές με μηνύματα «Μας λείπεις μαμάκα», «Σε αγαπάμε μαμάκα», γραμμένα στα αγγλικά -και όχι στα γαλλικά, που είναι η επίσημη γλώσσα στο πριγκιπάτο.

 

Σε «χρυσό κλουβί»

Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ο Αλβέρτος επιβεβαίωσε την ίδια ημέρα -με συνεντεύξεις στην εφημερίδα Monaco Matin και στο περιοδικό People- ότι η σύζυγός του πράγματι δεν ήταν στο Μονακό, αλλά υποβαλλόταν σε θεραπεία εκτός του πριγκιπάτου.

Οι λόγοι, υπογράμμισε, δεν ήταν μόνο σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας. Η νοσηλεία της, προσέθεσε, θα πάρει εβδομάδες…

Δεν παρέλειψε, δε, να τονίσει ότι η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια οικογενειακού συμβουλίου, με συναίνεση της Σαρλίν.

«Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον γάμο μας», δήλωσε ο Αλβέρτος. Το πρόβλημα είναι «διαφορετικής φύσης».

Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για την πολυτελή κλινική Paracelsus Recovery στην Ζυρίχη της Ελβετίας: ένα νέο «χρυσό κλουβί» για τη «θλιμμένη πριγκίπισσα», με νοσήλια και κόστος διαμονής ύψους 300.000 ευρώ το μήνα και ειδίκευση -όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα- στην εχέμυθη αντιμετώπιση προβλημάτων εθισμού και ψυχικής υγείας.

 

Μιλώντας ωστόσο ανωνύμως στο Page Six, φίλος της Σαρλίν διέψευσε τα περί ψυχικής διαταραχής.

«Σίγουρα δεν χάνει τα λογικά της, ούτε πάσχει από κάποιο σοβαρό πρόβλημα αυτής της φύσης», τόνισε.

Αντίθετα, δήλωσε ενόχληση για το γεγονός ότι το παλάτι υποβαθμίζει το πρόβλημα υγείας της Σαρλίν, αναφέροντας ότι κατά την παραμονή της στη Νότια Αφρική λίγο κόντεψε να πεθάνει.

«Λόγω των χειρουργικών επεμβάσεων, δεν ήταν σε θέση να τρώει στερεά τροφή για περισσότερο από έξι μήνες» και τρεφόνταν μόνο «με υγρά, με καλαμάκι. Έτσι έχασε σχεδόν το μισό της βάρος».

 

Η δε νύφη της, Σαντέλ Γουίτστοκ, είχε αναφέρει προ ημερών στην Daily Mail ότι η Σαρλίν ίσως δεν θα επιτρέψει στο παλάτι. Δήλωση, που αργότερα αναίρεσε, χωρίς διευκρινήσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να κυκλοφορούν σενάρια ότι η Σαρλίν ήθελε διαζύγιο και ότι αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, υπό την απειλή ότι δεν θα ξαναδεί τα παιδιά της.

Τίποτε από αυτά όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, οι φήμες επιμένουν…

Μια πριγκίπισσα… δραπέτης

Πολλά δημοσιεύματα χαρακτήρισαν το ταξίδι της Σαρλίν στη Νότια Αφρική ως την τέταρτη προσπάθειά της να αποδράσει από τον Οίκο των Γκριμάλντι, που ο θρύλος θέλει να τον βαρύνει μια βαριά κατάρα, ώστε κανένα μέλος του να μην έχει ευτυχή γάμο.

Οι πρώτες τρεις απόπειρες της Σαρλίν να δραπετεύσει από το Μονακό λέγεται (και έχει επισήμως διαψευστεί) ότι ήταν λίγο πριν από τον γάμο, το 2011, όταν η ίδια ανακάλυψε ότι ο Αλβέρτος -ήδη πατέρας δύο νόθων παιδιών- είχε αποκτήσει και τρίτο παιδί εκτός γάμου, στη διάρκεια της δικής τους σχέσης.

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, εμφανίστηκε στο προσκήνιο μια  Βραζιλιάνα, αξιώνοντας από τον Αλβέρτο να αναγνωρίσει την κόρη που είχε φέρει στον κόσμο το 2005: καρπό, όπως ανέφερε, της τότε σχέσης της μαζί του.

Ήταν εκείνη την περίοδο, στα τέλη του 2020, που η Σαρλίν εξέπληξε πολλούς, κουρεύοντας σε στιλ πανκ τα μαλλιά της. Κίνηση, που είχε ερμηνευτεί ως αντίδραση και έμμεση δήλωση μιας τάσης μεγάλης αλλαγής.

Λίγους μήνες μετά, έκανε το ταξίδι στη Νότια Αφρική, με τη γνωστή κατάληξη.

Πολύ πριν φύγει, δε, από το Μονακό λεγόταν ότι η Σαρλίν δεν κατοικούσε καν στο παλάτι.

Ήταν ήδη γνωστό -έγραφε πρόσφατα το Paris Match– ότι η πριγκίπισσα περνούσε το χρόνο της μακριά από τον Αλβέρτο, μένοντας μεγάλα διαστήματα στην Κορσική και στην Προβηγκία.

Το δε παλάτι, ανέφερε το δημοσίευμα, «είχε επικαλεστεί τόσες πολλές φορές στο παρελθόν την εικόνα μιας ταλαιπωρημένης πριγκίπισσας», για να δικαιολογήσει την απουσία της, «που οι Μονεγάσκοι δυσκολεύονται πια να το πιστέψουν»…


Έχουν ακούσει και διαβάσει εξάλλου πάρα πολλά για τον γάμο του πρίγκιπα Αλβέρτου με τη Σαρλίν και τη μετέπειτα ζωή της πρώην «κοινής θνητής» ως μέλους του Οίκου των Γκριμάλντι.

Τη χρονιά του γάμου κιόλας, για παράδειγμα, το 2011, μέχρι και οι New York Times αναφέρονταν στις φωτογραφίες της που κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο με στιγμιότυπα της πριγκίπισσας «πριν και μετά» από εικαζόμενες πλαστικές επεμβάσεις σε δόντια, στήθος, μάτια, μύτη και χείλη.

Ίσως για να μοιάζει περισσότεροι, όπως τότε κάποιοι σχολίαζαν, με την -αδικοχαμένη στο τροχαίο του 1982- προκάτοχό της στο θρόνο, μητέρα του Αλβέρτου και σταρ του Χόλυγουντ και Γκρέις Κέλι.

Όταν η Σαρλίν γέννησε τα δίδυμα, το 2014, στην ελιστίτικη κοινωνία του Μονακό σιγοψιθύριζαν ότι είχε κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση, υπό την πίεση του παλατιού να εξασφαλίσει στον Αλβέρτο διαδόχους, ενόσω η ίδια δεχόταν καταιγισμό «κριτικής και εχθρότητας», μέσα και έξω από το παλάτι.

«Αν και συνάντησα ορισμένους εκπληκτικούς ανθρώπους από τότε που μένω στο Μονακό, τους θεωρώ όλους γνωριμίες. Έχω μόνο δύο ανθρώπους που θεωρώ φίλους», είχε πει η Σαρλίν σε παλαιότερη συνέντευξή της στο περιοδικό Tatler.

«Είναι απομονωμένη και θλιμμένη», είχε αναφέρει πίσω στο 2014 στο Daily Beast μία πηγή με γνώση των τεκταινόμενων στο παλάτι του Μονακό. «Δεν έχει φίλους. Κάποια στιγμή, θα σπάσει».

«Οι άνθρωποι εύκολα σχολιάζουν: “Ω, γιατί δεν χαμογελάει στις φωτογραφίες;” Λοιπόν, μερικές φορές είναι δύσκολο να χαμογελάσεις», είχε σχολιάσει η Σαρλίν το 2019, σε συνέντευξη στο νοτιοαφρικανικό περιοδικό Huisgenoot. «Δεν ξέρουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο».

Κι όσο αυτή θα παραμένει εκτός κοινής θέας, υπό θεραπεία και σε  επισήμως άγνωστη τοποθεσία, αυτό μοιραία θα οργιάζει…