Σταύρος Ζαλμάς: Το «Άγγιγμα ψυχής», η μοναξιά και η ατάκα για την πολιτική
2 years, 4 months ago
6

Φέρνει τον «Ήλιο» στη ζωή μας μέσα από την ομώνυμη καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1, στην οποία πρωταγωνιστεί. Ο Σταύρος Ζαλμάς μιλά στηRealnews για την επιστροφή του στην τηλεόραση έπειτα από οκτώ χρόνια αποχής.

Της Κορύνας Μανταγάρη

«Από το 2013 και τη σειρά “Είναι στιγμές” είχα να κάνω τηλεόραση και επανέρχομαι στο ίδιο κανάλι, με το οποίο είχα συνεργαστεί για τελευταία φορά. Είναι μια καλή σειρά, με ένα εξαιρετικό σενάριο της Μαρίας Γεωργιάδου, σε σκηνοθεσία της ταλαντούχας Βίκυς Μανώλη με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών. Κάποιους από αυτούς τους γνωρίζω, είτε γιατί ήταν μαθητές μου, είτε από την προσωπική μου ζωή. Εγώ υποδύομαι έναν αστυνομικό διοικητή, ο οποίος είναι αυταρχικός και υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί ότι έχει και πολύ σκοτεινό παρελθόν».

Ο Σταύρος Ζαλμάς μπορεί να έγινε ευρέως γνωστός μέσα από την τηλεόραση, τρέφει όμως μεγάλη αγάπη για το θέατρο, στο οποίο μετρά σπουδαίες συνεργασίες, όπως αυτή με τον Αλέξη Μινωτή. «Ήμουν από τους τυχερούς της γενιάς μου. Ξεκίνησα την καριέρα μου με τον Μινωτή και συνέχισα με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, μπήκα στην Ομάδα Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου, όπου έμεινα έξι χρόνια, και επέστρεψα στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ξαρχάκου. Είχα την τύχη το 2011 να με επιλέξει ο Μπομπ Γουίλσον όταν ήρθε στην Ελλάδα να ανεβάσει την “Οδύσσεια” στο Εθνικό Θέατρο για τον ρόλο του Οδυσσέα και έζησα την τεράστια επιτυχία που είχε η παράσταση σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Τσουνάμι αγάπης
Πώς διαχειρίστηκε το τσουνάμι αγάπης και δημοσιότητας που έφεραν στη ζωή του τα σίριαλ «Άφρικα» και «Άγγιγμα ψυχής»; «Το 1992, που έκανα το “Άφρικα”, την πρώτη υπερπαραγωγή της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ήμουν τελείως άμαθος. Ήταν η πρώτη μου τηλεοπτική δουλειά και είχα την τύχη ο ρόλος μου από τέταρτος πολύ σύντομα να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστικό. Ερχόμουν από ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, καθώς τότε ήμουν στην Ομάδα Εδάφους του Δ. Παπαϊωάννου. Η αλήθεια είναι ότι τότε δέχθηκα τον ρόλο για το ταξίδι στην Αφρική. Μου φάνηκε τόσο μεγάλη ευκαιρία να ζήσω αυτή την εμπειρία.

Βίωσα πραγματικά την εξουσία που σου δίνει ο κόσμος όταν του αρέσεις πολύ και σε θαυμάζει ως εικόνα που πλασάρεται από την τηλεόραση. Για ένα μικρό διάστημα, όταν το αντιμετωπίζει κάποιος για πρώτη φορά, χάνει την εξυπνάδα του, γίνεται λίγο χαζός και υπάρχει περίπτωση να προσπαθήσει να υπηρετήσει την εικόνα που έχει ο τηλεθεατής γι’ αυτόν. Όμως, δεν ήμουν τόσο μικρός, ευτυχώς δεν κολύμπησα σε αυτά τα νερά και πολύ γρήγορα συνήλθα. Πραγματικά, η εξουσία που μου δινόταν τότε, όταν έφευγα από  το σπίτι μου για να πάω στο σούπερ μάρκετ, ήταν υπερβολική. Αν έβαζα για βουλευτής, θα έβγαινα πρώτος τότε! Και όταν έκανα τον πατέρα Ιωάννη στο “Άγγιγμα ψυχής”, αν έβαζα υποψηφιότητα για τη βουλευτική ιδιότητα, θα έβγαινα πάλι πρώτος. Η συμπεριφορά του κόσμου ήταν λατρευτική. Το βίωσα αυτό, αλλά δεν ήμουν τόσο μικρός ώστε να παρασυρθώ και να γίνω τελείως ανόητος.

Πολύ γρήγορα συνήλθα και κατάλαβα τη ματαιότητα που κρύβεται πίσω από αυτό και το προσωρινό του χρόνου. Μόλις τελείωσε το “Αφρικα”, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στον επόμενο ζεν πρεμιέ.
Πολύς κόσμος μού απευθύνεται στον δρόμο, με κάνει πολύ χαρούμενο, γιατί εισπράττω σεβασμό για το ήθος μου. Με αναγνωρίζουν, παρότι φορώ τη μάσκα για τον κορονοϊό, και μου εκφράζουν τη συμπάθεια και τον θαυμασμό τους για τον τρόπο που έχω υπάρξει στον χώρο».

Μοναξιά και οικογένεια
O άνδρας που έγινε η ερωτική φαντασίωση πολλών γυναικών αποκαλύπτει στην «Realife» ότι έχει βιώσει παρενόχληση, καταδίωξη, αλλά και μεγάλη μοναξιά στην προσωπική του ζωή.

«Όταν αποκτάς μεγάλη δημοσιότητα, μαζί με τον κόσμο που θα σου δείξει την αγάπη του, γίνεσαι στόχος και ανθρώπων που μπορεί ψυχικά να μην είναι τόσο καλά. Αντιμετωπίζεις καταστάσεις
που ξεφεύγουν από τη λογική: Το να γυρίζεις σπίτι σου στις 4 το πρωί και έξω από την πόρτα σου να σε περιμένει κάποια ή κάποιος, να σου τραβούν τα ρούχα στον δρόμο, να επιμένει κάποιος να καθίσεις στο τραπέζι του να φάτε μαζί κι επειδή αρνείσαι να θυμώνει και να σου επιτίθεται… Κάποια στιγμή το συνηθίζεις, με την έννοια ότι πάει μαζί με την επιτυχία. Η προσωπική ζωή επηρεάζεται, διότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να ενδιαφέρονται ερωτικά, αλλά να μην πλησιάζουν γιατί δεν θέλουν να βιώσουν όλο αυτό το οποίο συνοδεύει τη ζωή σου. Υπάρχουν σχέσεις που δεν ξεκίνησαν καν. Η προσωπική ζωή τραυματίζεται με τη δημοσιότητα. Έχω βιώσει μοναξιά. Υπάρχει κι ένα ακόμα στοιχείο που τραυματίζει την προσωπική ζωή. Πολλές φορές μπορεί να σε πλησιάσουν όχι γι’ αυτό που είσαι ως άνθρωπος, αλλά για να βρεθούν δίπλα σε έναν επώνυμο, κάτι που αποκαλύπτεται πολύ σύντομα και κάνεις τα δέοντα. Ποτέ δεν τράβηξα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μου, δεν έκανα κοσμική ζωή. Μου αρέσει να προστατεύω την προσωπική μου ζωή. Έχω νιώσει στη ζωή μου αγάπη, αλλά έχουν περάσει και μεγάλα διαστήματα μοναξιάς».

Η οικογένεια είναι μια θυσία στον βωμό της επιτυχίας, ίσως να σκεφτόταν κάποιος. Μετάνιωσε που δεν έκανε;

«Όχι», απαντά ξεκάθαρα. «Κατ’ αρχάς θα μου ήταν πολύ εύκολο να έχω μια ντουζίνα παιδιά. Δεν έχω κανένα απωθημένο, ήταν επιλογή μου και έτσι έζησα. Θεωρώ ότι το να μεγαλώσεις έναν άνθρωπο είναι το κορυφαίο δημιούργημα που μπορείς να κάνεις και, αν είχα κάνει παιδί, θα είχα θυσιάσει εντελώς τον εαυτό μου για το παιδί. Εγώ το αισθάνομαι έτσι, δεν ισχύει για όλους».

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realife

 

enikos.gr