Τα φυτά είναι τελικά το αντίδοτο για το στρες που δημιουργεί η καραντίνα!
3 years, 1 month ago
6

Όσοι άνθρωποι είχαν φυτά στο σπίτι τους τις μέρες του lockdown περιόρισαν την ψυχική επιβάρυνση που προκαλεί ο εγκλεισμός!

Τα φυτά είναι το αντίδοτο στην ψυχική επιβάρυνση που μας προκαλούν ο περιορισμός κινήσεων και η καραντίνα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιταλία και τη Βραζιλία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Urban Forestry and Urban Greening» και συμπεριέλαβε 4.205 ανθρώπους σε 46 χώρες κατά το πρώτο πανδημικό κύμα της άνοιξης.

Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων, ποσοστό 74%, δήλωσαν ότι τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα όσο καιρό ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω ελεύθερα, για να πάνε σε ανοιχτούς χώρους και στη φύση.

Περισσότερα

Περισσότεροι από τους μισούς, το 56%, ανέφεραν ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο θα ήθελαν να έχουν περισσότερα φυτά γύρω τους, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό. Επιπλέον, όσοι δεν είχαν καθόλου φυτά στο σπίτι τους ήταν πιθανότερο να βιώσουν διάφορα αρνητικά συναισθήματα εν μέσω lockdown, ιδίως όσοι νέοι και όσες γυναίκες ζούσαν σε μικρά και χωρίς πολύ φως σπίτια.

Πάντως, από την έρευνα, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Μαρία Καλτσίδη (Πανεπιστήμιο Σεβίλης), Παναγιώτης Νεκτάριος και Γιώργος Μαρκάκης (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης), προέκυψε ότι επωφελήθηκαν και τα φυτά, καθώς το 52% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι στη διάρκεια του lockdown αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα τους, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να το κάνουν και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.