Τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή σ’ ένα video
22 days ago
6

Το Heritage on the Edge έδωσε στη δημοσιότητα ένα video, στο οποίο μπορεί να δει κανείς τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO να απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) σε συνεργασία με τη Google δημιούργησε ένα video τρισδιάστατης καταγραφής όπου παρουσιάζονται τα τεράστια γλυπτά στο Νησί του Πάσχα, το Εδιμβούργο, τα αρχαία τεμένη στη Μπαγκεράτ του Μπαγκλαντές, η πόλη-λιμάνι Κίλουα Κισιουάνι (Kilwa Kisiwani) στην Τανζανία και τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Τσαν Τσαν, στο Περού.

Στη βάση δεδομένων αναλύεται η ιστορία κάθε τοποθεσίας με φωτογραφίες, μοντέλα 3-D και συνεντεύξεις με ειδικούς και κατοίκους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πέντε τοποθεσίες κυμαίνονται από τη διάβρωση που προκαλείται από την πρόσκρουση κυμάτων και το ράπισμα ανέμων έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που απειλεί τη συνοχή των βράχων, την οξίνιση των ωκεανών και τις καταρρακτώδεις βροχές.

View this post on Instagram

We were welcomed to #Tongariki by 15 Moai standing in a row. The one that looks like he’s wearing a hat is said to be representing a top knot! #vandrovnik #easterisland

A post shared by Jill Vanderoef (@jilledythe) on

«Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που φοβίζει πολλούς ανθρώπους, αλλά υπάρχει ελπίδα» αναφέρει ο Μilagros Flores από το ICOMOS στο Heritage on the Edge.