Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην απιστία; Η επιστήμη απαντά Είμαστε τελικά μονογαμικά όντα ή όχι;
1 year, 9 months ago
6

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το ζήτημα της απιστίας. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησαν σχετικά η ηθοποιός Μαρία Κωνσταντάκη, και η ψυχολόγος Χριστίνα Γρηγορέα.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες ανθρώπου που απατούν. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι επαγγελματίες άπιστοι, που έτσι καταλαβαίνεις ότι έχουν θέμα με τον εαυτό τους. Υπάρχουν και οι άλλοι που μπορεί να τους τύχει μία “στραβή”, για να βρεθεί η “στραβή” πάει να πει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα στο ζευγάρι. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική», ανέφερε η αγαπημένη ηθοποιός.

«Σύμφωνα με την επιστήμη δεν είμαστε μονογαμικά όντα. Δεν είναι κάτι έμφυτο, αλλά επίκτητο. Καλλιεργείται στον άνθρωπο εξαιτίας της κοινωνίας, της θρησκείας, του φόβου για την υγεία. Αυτοί οι λόγοι μας έχουν κάνει να γίνουμε μονογαμικοί», εξήγησε η κ. Γρηγορέα.

«Η απιστία πολλές φορές καλύπτει μια ατομική ανάγκη, αλλά και μια ανάγκη που προκύπτει μέσα από τη σχέση», πρόσθεσε η ίδια.

«Όταν ρωτάω τους φίλους μου τι θεωρούν απιστία, διαχωρίζουν τις πράξεις. Κάποιοι θεωρούν απιστία την σεξουαλική επαφή, αλλά δε θεωρούν απιστία το φιλί ή κάτι άλλο», είπε η Μαρία Κωνσταντάκη.

«Οι άνδρες αξιολογούν ως απιστία τη σωματική απιστία, ενώ οι γυναίκες τη συναισθηματική απιστία. Έχει να κάνει με την κτητικότητα του αρσενικού προς το θηλυκό. Μια γυναίκα μπορεί να ταραχτεί αφάνταστα που θα ανακαλύψει μια διαδικτυακή απιστία του συντρόφου της. Έχει να κάνει με τον άνθρωπο», σημείωσε η κ. Γρηγορέα.

«Οι άνδρες πολύ δύσκολα θα θέλουν να πάρουν διαζύγιο μετά την απιστία. Δε θα αφήσουν τη συναισθηματική ασφάλεια. Η γυναίκα είναι πιο πιθανό να θελήσει να χωρίσει και να φύγει, αν απιστήσει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «Η απιστία είναι ένας απαγορευμένος καρπό».

Απαντώντας στο τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την απιστία, η κ. Γρηγορέα ανέφερε ότι «Ένας παράγοντας σε μεγάλο ποσοστό, μπορεί να έχει να κάνει με προβλήματα στη σχέση. Άλλος παράγοντας είναι ο ατομικός. Οι ανασφάλειες κάποιου ανθρώπου, κάποια παιδικά τραύματα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, η ανάγκη αδρεναλίνης».

«Πρέπει να πας πίσω, να δεις τι προκάλεσε την απιστία. Να δεις τι έγινε στη σχέση. Το τρίτο πρόσωπο έχει τα δικά του θέματα», ανέφερε η Μαρία Κωνσταντάκη.

«Δύο σύντροφοι μετά την αποκάλυψη βιώνουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες. Ο απατημένος έχει φόβο, θυμό. Το τραύμα της προδοσίας είναι μεγάλο. Ταυτόχρονα, πολλές απαγορευμένες σχέσεις, αν περάσουν στην καθημερινότητα, χωρίζουν», τόνισε η κ. Γρηγορέα, ενώ πρόσθεσε ότι «Μπορεί να προκύψει απιστία και σε ένα ευτυχισμένο γάμο, για τους προσωπικούς λόγους που αναφέραμε».

«Μου αρέσουν οι καλοί λογαριασμοί. Θα εκτιμούσα περισσότερο να μου το πει ο ίδιος αν με έχει απατήσει. Αν έκανα παιδιά, νομίζω ότι το focus μου θα ήταν εκεί, που δε νομίζω ότι θα μπορούσα να ερωτευτώ κάποιον άλλο. Αν μου συνέβαινε, ενδεχομένως και να το έλεγα, αλλά δεν ξέρω», είπε από την πλευρά της η Μαρία Κωνσταντάκη.

«Είναι σημαντικό ένα ζευγάρι σε μια τέτοια κατάσταση να συμβουλευτεί έναν ειδικό. Θίγεται η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη, και αυτό θέλει δουλειά», απάντησε η κ. Γρηγορέα.

in.gr