Το Kόκκινο Ποτάμι: Μπήκαμε στα backstage της νέας σειράς του Open
6 months, 14 days ago
6

Ξεχωριστές ερμηνείες, καλαίσθητα κουστούμια, φροντισμένη παραγωγή, μια συνταραχτική ιστορία αγάπης και ο Μανούσος Μανουσάκης καθισμένος στην καρέκλα του σκηνοθέτη μας μιλά για όσα πρόκειται να δούμε προσεχώς στις οθόνες μας. Tο PEOPE βρέθηκε στα γυρίσματα της φιλόδοξης σειράς σε Γαλλία και Ρωσία.

«Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους να σκοτώνονται γιατί οι πολιτικοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν», είναι μία από τις φράσεις που ακούστηκαν στο γύρισμα. Αμέσως μετά, σιωπή. Οι προσδοκίες για τη νέα σειρά του Open, To Kόκκινο Ποτάμι, είναι είναι ήδη αυξημένες αφού πρόκειται για μια σειρά – υπερπαραγωγή από αυτές που σπάνια συναντάς πια, στις τηλεοπτικές οθόνες.

Εδώ, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: 150 ηθοποιοί, 300 μέρες γυρισμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, 30 επεισόδια. Σε πρώτο πλάνο η γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ένα θέμα – πληγή με το οποίο για πρώτη φορά καταπιάνεται Έλληνας σκηνοθέτης. Στην προκειμένη, ο ευρυματικός Μανούσος Μανουσάκης. Στο γύρισμα δείχνει αρκετά ενθουσιώδης.

Ενώνοντας το χθες με το σήμερα

«Η συγκεκριμένη ιδέα περιστρεφόταν στο μυαλό μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Διαβάζοντας, ανακάλυπτα μια ανείπωτη ιστορία. Αυτή της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και πόσα κοινά στοιχεία έχει με το σήμερα.

Τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα πράγματα είναι παγιωμένα, ότι η καθημερινότητά τους δεν απειλείται από τίποτα, ότι τα κεκτημένα τους θα συνέχιζαν να είναι κεκτημένα, ότι οι νόμοι τους προστάτευαν. Και ξαφνικά έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Η ζωή τους άλλαξε κυριολεκτικά μέσα σε μια ώρα. Διώχθηκαν από τα σπίτια τους, βρέθηκαν σε βουνά, βιάστηκαν, σκοτώθηκαν, ληστεύτηκαν και στο τέλος εξοντώθηκαν. Έτσι και σήμερα: θεωρούμε πως όσα βιώνουμε, η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής μας και το δίκαιο είναι αδιαμφισβήτητα ενώ βλέπουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που τα πάντα είναι ρευστά: οι συμμαχίες των δυνάμεων και οι αντιπαλότητες αλλάζουν καθημερινά. Αποφάσισα να κάνω αυτή τη σειρά για δύο λόγους: να μοιραστώ με τον κόσμο μια “μαύρη σελίδα” της ιστορίας του Ελληνισμού και να συζητήσω μαζί του την αβεβαιότητα που μας επιβάλλει αυτή τη στιγμή η διεθνής πολιτική», μου εξηγεί ο Μανούσος Μανουσάκης ανάμεσα στις σκηνές. Δίπλα η βοηθός του και ο φροντιστής.

All – star cast

Τα γυρίσματα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Γαλλία, Ρωσία, Ξάνθη, Τρίκαλα. «Δεκάδες προορισμοί. Αρχές Σεπτέμβρη θα βρεθούμε στη Βέροια και στη Δράμα. Η αγάπη του κόσμου είναι συγκινητική. Όπου κάναμε γύρισμα μαζεύονταν γύρω – γύρω εξέδρα. Στην Ξάνθη συνέβη το εξής περίεργο: η βροχή ήταν καθημερινή. Αλλά η τύχη μάς έκανε τη χάρη να σταματά την ώρα του γυρίσματος», εξηγεί ο Μανούσος Μανουσάκης και συνεχίζει: «είναι αναρίθμητα τα μέρη στα οποία έχουμε βρεθεί για γύρισμα.

Στα Δερβενοχώρια, στα Μέγαρα, σε υπόγεια και ταβέρνες, στο αρχοντικό Μπενιζέλου, στη Μονή Καισαριανής, στην Πλάκα, στο Μουσείο των Αθηνών, στο Μουσείο Κωστή Παλαμά, στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά». Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι μόνο τα γυρίσματα σε Παρίσι και Αγία Πετρούπολη διήρκησαν 15 μέρες συνολικά ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους: Σωτήρη Χατζάκη, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνο Καζάκο, Ιωάννη Παπαζήση, Αναστασία Παντούση, Αργύρη Πανταζάρα και πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών.

«Έχουμε δώσει την ψυχή μας» 

Το Κόκκινο Ποτάμι είναι μια σειρά ιστορική. Ο Μανούσος Μανουσάκης διευκρινίζει ότι το Κόκκινο Ποτάμι δεν είναι μόνο αυτό. «Είναι μια σειρά που διαδραματίζεται σε παρελθοντικό χρόνο άρα, ναι, είναι ιστορική. Είναι μια σειρά που ο πυρήνας της είναι ένας έρωτας άρα είναι και ερωτική. Είναι επίσης, μια σειρά που η περιπέτεια είναι καλπάζουσα και συνεχής άρα είναι και μια σειρά περιπέτειας». Τον τελευταίο καιρό έχει χάσει τον ύπνο του αφού πρέπει να συντονίσει τα πάντα.

«Ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Βλέπω ξανά τις σκηνές και λέω ‘αυτό τώρα, θα το γύριζα διαφορετικά’. Είναι κάτι που μου συμβαίνει συνέχεια. Πάντα ελέγχεις τον εαυτό σου και το υλικό σου, πάντα ταλαντίζεσαι και παιδεύεσαι με τα πράγματα, πάντα θέλεις να τα κάνεις καλύτερα. Πάντα, πάντα, πάντα. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή τη σειρά. Υπάρχουν προκλήσεις.

Η δουλειά μας είναι μια προκλητική δουλειά». Τα γυρίσματα για το Κόκκινο Ποτάμι θα συνεχιστούν μέχρι τον προσεχή Απρίλη καθότι προβλέπεται μία από τις πιο φροντισμένες και ακριβές παραγωγές που έχουν υπάρξει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. «Μια παραγωγή την κάνει μεγαλειώδη η ψυχή των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν. Και εδώ οι άνθρωποι καταβάλλουν ψυχή. Από το παιδί που φτιάχνει τους καφέδες μέχρι τους κεντρικούς πρωταγωνιστές. Όλοι έχουμε δώσει την ψυχή μας γι΄ αυτή τη σειρά», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Το στοίχημα με τους τηλεθεατές

Το σενάριο υπογράφουν οι δοκιμασμένοι στη μυθοπλασία Νίκος Απειρανθίτης και Δώρα Μασκλαβάνου ενώ η σειρά είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το κάθε επεισόδιο απαιτούνται οχτώ με δέκα μέρες γυρίσματος προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τον σκηνοθέτη της σειράς να επισημαίνει πως «αναπαραστούμε μια ολόκληρη κοινωνία και για να το επιτύχεις αυτό χρειάζεσαι κόσμο, χαρακτήρες, ιδιαιτερότητες χαρακτήρων ώστε ο θεατής να πει “ναι, αυτό που βλέπω μπροστά μου συμβαίνει τώρα!».

Η ευρυματική σειρά αναμένεται να βγει τέλη Σεπτέμβρη στις οθόνες μας. Μέρα και ώρα μετάδοσης θα ανακοινωθούν σύντομα. Το σίγουρο είναι ότι όταν μιλάμε για τόσο μεγάλες παραγωγές, μιλάμε για ένα βήμα μπροστά στην τηλεόραση που θέλουμε.

Δείτε τις φωτογραφίες από τα γυρίσματα της σειράς