Τρεις εκπληκτικές ταράτσες με το βλέμμα στην Ακρόπολη (από διαφορετική γωνία)
2 years, 7 months ago
6

Η αλήθεια είναι πως το θέμα εξαρχής δεν με είχε ιντριγκάρει. Δεν μου αρέσουν οι ταράτσες και σπανίως βρίσκω κάποια να με συναρπάσει. Ναι, η θέα συνήθως είναι μαγευτική (αν και προτιμώ να κάθομαι πλάτη), αλλά η πλειοψηφία των περισσοτέρων  στην Αθήνα είναι επικεντρωμένες σε μέτρια κοκτέιλ, ακριβό και υπερεκτιμημένο finger food, είναι πάντα γεμάτες, πολύβουες και απευθύνονται σε τουρίστες που σε τυφλώνουν με το φλας για μια (ακόμη) φωτογραφία with the Acropolis. Για να σπάσω την γκίνια και να σταματήσουν όλοι να μου λένε ότι είμαι κυνικός και δεν συγκινούμαι από το αρχαίο κάλλος αποφάσισα να το δω αλλιώς….

Δεν μπορεί όλες να είναι χάλια, σίγουρα θα βρω και κάποιες να μου αρέσουν. Αφού δοκίμασα την τύχη μου σε καμιά δεκαριά κατέληξα στις εξής… τρεις.

Ναι μόνο τρεις, γιατί μπορεί να θέλω να έρθω σε επαφή με την ρομαντική μου πλευρά, αλλά με τα πλαστικά τραπεζοκαθίσματα, την αγένεια, την προχειρότητα και τα νερωμένα κοκτέιλ δεν με αφήνετε να αγιάσω. Τρεις ταράτσες που όχι μόνο μου άρεσαν, αλλά θα ξαναπάω και έχω ήδη στείλει τις διευθύνσεις τους σε όλους τους ντόπιους, αλλά και ξένους φίλους μου που θα επισκεφτούν την Αθήνα φέτος το καλοκαίρι.

Point A

 

Αδιαμφισβήτητα, η θέα προς τον ιερό και επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης είναι μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα είπαμε αυτά! Σε αυτήν την ταράτσα όμως η θέα δεν σταματά στην Ακρόπολη. Μία από τις πιο ωραίες ταράτσες με προνομιακή θέση είναι αυτή του Point Α, τοποθετημένη στο roof garden του Herodion Hotel.

 

Στον ανανεωμένο χώρο του Point a | Bar –  με την πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη αλλά και το Μουσείο, με τα εκθέματα να αναδεικνύονται από τις γυάλινες προσόψεις του τελευταίου του ορόφου, βρίσκεται ένα μαγευτικό roof garden του κέντρου της Αθήνας. Το Point A δεν είναι ένα κλασικό roof garden, ενός ξενοδοχείο στα πέριξ της Ακρόπολης, έγινε το αγαπημένο μου για φέτος για πολλούς λόγους. Το design του Roof Garden έφεραν εις πέρας με επιτυχία οι Μιχάλης Καϊμακάμης και ο Γιώργος Σκαρμούτσος, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα για κάθε περίσταση, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το ειδυλλιακό περιβάλλον του Roof Garden του ξενοδοχείου και οι σεφ Μανώλης Μαυριγιαννάκης και Μάριος Πιρπιρίδης έφτιαξαν περίτεχνα ένα μεσογειακό μενού, με περίσσεια φαντασία, που θα σας ικανοποιήσει σίγουρα.

 

Πάμε στο μενού, που με περηφάνια και αρκετή όρεξη το δοκίμασα σχεδόν όλο. Λαβράκι ceviche με Συριανό λουκούμι πιπερόριζας, μπατζίνα με κολοκυθάκια, κολοκυθοανθούς και ξύγαλο, λουκουμάδες με μανούρι Ελασσόνας (το πιο Instagram friendly πιάτο) , καβουρμάς Θράκης σε τραγανό μπριός με αγριοκέρασα και παντζάρι είναι τα πρεκτικά που δεν πρέπει να χάσετε.

 

 

Στα κυρίως το καραμελωμένο Κοτόπουλο με λεμονάτο αρακά και καπνιστά κρεμμύδια είναι ζουμερό, το χοιρινό σε κρούστα από φυστίκι Αιγίνης με σάλτσα bbq ακούγεται βαρύ αλλά δεν είναι καθόλου, ενώ τα δυο πιάτα με ψάρι ήταν εκείνα που βρήκα θεϊκά. Μαγιάτικο με μπάμιες και παστινάκι στη γάστρα και ο ψητός σολομός με αμπελοφάσουλα, αμύγδαλα και μέντα είναι αυτά που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Γλυκό δεν δοκίμασα, όπως καταλαβαίνετε, αλλά την επόμενη φορά οι φριτούρες Ζακύνθου με καμένη κρέμα και αγριοκέρασα δεν θα μου γλυτώσει.

Ergon Retiré

Μία ανάσα μακριά από τον Αθηναϊκό ουρανό, το Retiré είναι μια πραγματική όαση με εκπληκτική θέα στην αρχαία Αθήνα αντικρύζοντας απευθείας την μαγευτική Ακρόπολη από το rooftop του ERGON House. . Η ταράτσα, που μοιάζει με ελαιώνα, πάνω από το εξαιρετικό deli μεσογειακών προϊόντων, που έχει κερδίσει θαυμαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει στο ροστ του ένα all star cast, που θα σας κάνει να τα χάσετε. Στο Cocktail Bar, που έχει φωλιάσει στην όμορφη καντίνα, θα απολαύσετε perfect serves που επιμελείται η ομάδα του πολυβραβευμένου The Clumsies.

 

Το Tropical Manhattan κερδίζει τις εντυπώσεις, ακόμη και για αυτούς που δεν είναι φαν του κλασσικού κοκτέιλ, αλλά αγαπούν το μάνγκο.  Ναι, το «σκληρό» Manhattan μπορεί να γίνει τελικά πιο… καλοκαιρινό. Αν και τα δροσερά κοκτέιλ είναι συνήθως το ζητούμενο, μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά – η γουλιά- στην μικρή αλλά περιεκτική λίστα κρασιών. Γιατί καλό και το apple martini αλλά αν το ροζέ είναι κρύο, τότε αλλάζουν όλα.

 

 

Το μενού είναι κάζουαλ και τα επιλεγμένα πιάτα που σερβίρονται από την ομάδα της ERGON είναι ιδανικά για μεγάλες λιγούρες. Τα burgers έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν έχετε και εσείς βαρεθεί όλη αυτήν την τρέλα με τα burgers ή δεν πεινάτε πολύ, αφήστε την υπόλοιπη παρέα να παραγγείλει και εσείς τσιμπήστε τις πατάτες τηγανητές που τα συνοδεύουν. Είναι αυτό που λέμε, πραγματικές! Το σκηνικό ολοκληρώνουν «δροσερές» πινελιές καλοκαιριού που ταιριάζουν ιδανικά στο κέντρο της πόλης (και στο μάτι). Χαλίκια, σεζ λονγκ, φωτάκια και η δροσιά πλαισιώνουν το ρετιρέ της Μητροπόλεως με τόσο όμορφο τρόπο, που άνετα θα ήθελα να κάνω κάμπινγκ εκεί πάνω.

Buena Vista Social Bar

 

Δύο βήματα από την πολύβουη πλατεία Μοναστηρακίου το rooftop στέκι του Buena Vista Social Bar ανάβει το πράσινο φως σε όσα κάνουν το αθηναϊκό way of living λίγο πιο…νόστιμο. Μια εξωτική ταράτσα, με πολύχρωμες ethnic μουσικές και κουβανέζικη ψυχή. Η αγάπη της Εβίτας Μπούρου για την Λατινική Αμερική είναι έκδηλη από την είσοδο (στην οποία όλοι φωτογραφίζονται δικαίως). Από το πρώτο της «παιδί», το αγαπημένο Baires (συντομογραφία του Buenos Aires) στην Σίνα μέχρι το πουλέν Buena Vista, το λάτιν στοιχείο είναι μέσα στο DNA της. «Ταξιδεύοντας λοιπόν  στην Λατινική Αμερική συνάντησα το παρελθόν κ το παρόν μαζί, σε γειτονιές, σε γεύσεις ,σε μουσικές ,σε τέχνη κ το πιο δυνατό χαμόγελο των ντόπιων σε αντίθεση με τις κατεστραμμένες τους οικονομίες, γιατί με ενα σφηνάκι ρούμι η μια τεκίλα κ ένα τανγκό να παίζει η μια σάλσα βρίσκουν την απόλυτη σιέστα της ψυχής!», μου εξομολογήθηκε. Αυτό το αίσθημα ήθελε να «φωλιάσει» στην όμορφη ταράτσα στο στενάκι της Αγίου Φιλίππου και το κατάφερε. Ο Κωνσταντίνος Κασιδιάρης με την συνεργασία του Workshop Makis δημιούργησαν ένα πολύχρωμο σκηνικό που σε κατακλύζει αμέσως μόλις μπεις και σε ταξιδεύει σε μαγευτικά μέρη με μια διακόσμηση, η οποία καταφέρνει να είναι άκρως ανεπιτήδευτη ενώ είναι πλούσια και πολύχρωμη. Η θέα ασφαλώς και «προσκυνά» τον Ιερό Βράχο από μια προοπτική που δύσκολα μπορούμε να δούμε κάπου αλλού. Πως «δένει» όμως η Κούβα δίπλα από το ναό του Ηφαίστου και το γκρικ  σουβλάκι της περιοχής; Με ηδονικές γεύσεις από πιάτα που ακόμα προσπαθώ να ξεπεράσω την νοστιμιά τους. Η σαλάτα Cactus σίγουρα δεν είναι κάτι που έχετε ξαναδοκιμάσει και ναι έχει μέσα κανονικό κάκτο. Τα τάκος που δοκίμασα ήταν το Libre με μοσχάρι, chimichuri mayo, coleslaw σαλάτα και τραγανά κρεμμύδια και το Havana με κοτόπουλο, mango chipotle mayo και τραγανά κρεμμύδι, και τα δυο είναι θεϊκά.  Απολαύστε ελεύθερα, αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε στην παραγγελία τα Chimichangas με σιγομαγειρεμένο χοιρινό και τα Chicken Quesadillas. Nachos δεν έφαγα, αλλά την επόμενη φορά δεν θα μου γλυτώσουν με τίποτα.

 

 

 

Στη μπάρα τώρα, ο bar manager Δημήτρης Ζέγγελης και η ομάδα του κάνουν τις μέρες και τις νύχτες λίγο πιο Buena, λίγο πιο όμορφες. Classic cocktail, όπως το Pisco Sour με πλούσιο αφρό άκουαφάμπα, αλλά και signature δημιουργίες, όπως το άκρως εξωτικό και καπνιστό Mi Sueno με καρύδια πεκάν και αφρό μπανάνας, δίνουν τη φλόγα που χρειάζεται στο αθηναϊκό καλοκαίρι. Μετά από τόσο εγκλεισμό, μας αξίζει ένα ακόμα κοκτέιλ. Και αν ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε ταξίδια μακρινά και εξωτικά, οι funky ρυθμοί της μουσικής και μια μερίδα churros μπορούν σίγουρα να μας να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Οκ και η θέα βοηθάει, τελικά!

 

in.gr