Τζεφ Μπέζος: Ζήτησε να ξηλώσουν ιστορική γέφυρα του Ρότερνταμ για να περάσει το τεράστιο γιοτ του;
3 months, 20 days ago
6

Αρκεί ένα καπρίτσιο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για να αναστατωθεί μια ολόκληρη πόλη;

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη έχουν γίνει εξωφρενικά πλούσιοι. Και εξίσου εξωφρενικές έχουν αρχίσει να γίνονται και οι (βάσιμες και μη) ιστορίες που κυκλοφορούν για τα πρόσωπά τους.

Η τελευταία εξ αυτών αφορά τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο οποίος φέρεται να έχει ζητήσει την προσωρινή αποσυναρμολόγηση ιστορικής γέφυρας του Ρότερνταμ για να περάσει το γιγάντιο τρικάταρτο ιστιοφόρο του, αξίας… $485 εκατομμυρίων, το οποίο κατασκευάστηκε στο κοντινή πόλη Αλμπλάσερνταμ.

 

Η εν λόγω γέφυρα ολοκληρώθηκε το 1878, όμως ανακατασκευάστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού βομβαρδίστηκε από τους Ναζί το 1940 – και, δυστυχώς, το καινούργιο γιοτ του Μπέζος δεν χωρά να περάσει από κάτω.

Σε πρώτο χρόνο, πηγές από τον Δήμο είχαν υπονοήσει ότι η έγκριση είχε ήδη δοθεί, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος το πολυτελές σκάφος να φτάσει στη θάλασσα και δικαιολογώντας την απόφαση βάσει των θέσεων εργασίας που είχαν δημιουργηθεί από την κατασκευή του.

Τι απαντά ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος της πόλης, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ διέψευσε ότι έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την αποσυναρμολόγηση της γέφυρας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις εκπροσώπου του Δήμου στο AFP ότι είχε δοθεί το πράσινο φως για την απομάκρυνση του κεντρικού τμήματος της διάσημης γέφυρας Κονινγκσχάβεν.

«Βρίσκω την αναστάτωση αρκετά παράξενη. Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, δεν έχει υποβληθεί καν αίτηση για σχετική άδεια», υποστήριξε ο δήμαρχος Αχμέντ Αμπουταλέμπ την Πέμπτη στην ολλανδική εφημερίδα Allgemeen Dagbad.

«Ναι» στο ξήλωμα, αλλά με όρους

Ο Δήμος θα αποφασίσει μόνο μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και αφού εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια κίνηση και διασφαλιστεί ότι θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να προκληθούν βλάβες στη γέφυρα, αλλά και ότι ο Μπέζος θα πληρώσει το κόστος, υποστήριξε ο δήμαρχος.

«Είναι ζήτημα στοιχείων. Πρέπει να τα γνωρίζω πριν ληφθεί απόφαση», δήλωσε.

Τα σχόλιά του επιβεβαιώθηκαν και από εκπρόσωπό του που μίλησε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Τα αρχικά σχόλια, που υπονοούσαν ότι το «ξήλωμα» είχε ήδη εγκριθεί, προκάλεσαν οργή σε τμήματα της ολλανδικής κοινωνίας, καθώς μετά από μια εκτεταμένη αναπαλαίωσή της γέφυρας το 2017, το δημοτικό συμβούλιο είχε υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να αποσυναρμολογήσει ποτέ ξανά την «Ντε Χεφ», όπως είναι γνωστή στο Ρότερνταμ.

Με πληροφορίες από Guardian

in.gr