Τζόνι Ντεπ – Έξαλλος με το «cancel culture» ο ηθοποιός – «Κανείς δεν είναι ασφαλής» από το #MeToo
2 years, 6 months ago
6

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, αποφάσισε να βραβεύσει τον Τζόνι Ντεπ για το συνολικό του έργο στον κινηματογράφο.

Αμφιλεγόμενη, φυσικά, εξαιτίας της υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας στην οποία έχει εμπλακεί με την Άμπερ Χερντ, με τους δυο τους να ανταλλάσσουν κατηγορίες για κακοποίηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την παραλαβή του βραβείου του, ο Ντεπ δέχθηκε ερωτήσεις στη συνέντευξη τύπου σε σχέση και με αυτή την υπόθεση. Και θεώρησε καλό να υποστηρίξει ότι το «cancel culture» μας απειλεί όλους (μάλλον όχι, Τζόνι), ενώ «έχει ξεφύγει η κατάσταση» με το κίνημα #MeToo.

Τι είναι το cancel culture

Η «κουλτούρα της ακύρωσης», όπως θα ήταν μια άγαρμπη μετάφραση στα ελληνικά, αφορά την «στέρηση πλατφόρμας» από τα άτομα για τα οποία υπάρχουν πολύ σημαντικές αποδείξεις ότι έχουν υπάρξει κακοποιητικά, έχουν αναπαράξει ρητορική μίσους ή έχουν κινηθεί με κάποιον άλλο τρόπο εις βάρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ευάλωτων ομάδων.

Αποτέλεσμα αυτής της κουλτούρας είναι, για παράδειγμα, η απόφαση τηλεοπτικών σταθμών να μην παίζουν πλέον επαναλήψεις σειρών με τον Πέτρο Φιλιππίδη που είναι αυτή τη στιγμή προφυλακισμένος με κατηγορίες βιασμού και απόπειρας βιασμού.

Στόχος είναι αφενός η συμβολική και ουσιαστική τιμωρία εκείνων που ενδεχομένως δεν θα τιμωρηθούν εντέλει από το Νόμο, αλλά κυρίως η έμπρακτη απόδειξη ότι οι σύγχρονες κοινωνίες δεν ανέχονται πλέον άτομα με τέτοιου είδους κακοποιητικές συμπεριφορές.

Τι συνέβη με τον Τζόνι

Η υπόθεση μεταξύ Τζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη σε όλη τη διάρκειά της.

Πάντως, βρετανική εφημερίδα που τον χαρακτήρισε κακοποιητή κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με τον ηθοποιό που υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι το δημοσίευμα ήταν «κατ’ ουσίαν αληθές», καθώς «η μεγάλη πλειοψηφία των επιθέσεων αποδείχθηκε».

Βάσει αυτού, λοιπόν, δημοσιογράφος που παρευρισκόταν στη συνέντευξη τύπου ρώτησε τον Τζόνι Ντεπ την άποψή του για την όλη υπόθεση.

Τότε ο Ντεπ υποστήριξε ότι «τα πράγματα έχουν ξεφύγει», υπονοώντας ότι για αυτό φταίει το κίνημα #MeToo.

Συγκεκριμένα, είπε:

Στη συνέχεια δε, ξέσπασε κατά «της κουλτούρας της ακύρωσης και της βιασύνης να βγάζουμε συμπεράσματα βασισμένοι στην τοξική ατμόσφαιρα που επικρατεί».

Η ακύρωση του Τζόνι

Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει στοιχίσει στον Ντεπ.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως στη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από τη σειρά ταινιών Fantastic Beasts, ενώ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και για τη συγκεκριμένη βράβευσή του.

Όμως ακόμη κι αν ο σταρ ήταν αθώος – κάτι που πάντως δεν πίστεψαν οι δικαστές – ίσως η αδυναμία ενός πολυεκατομμυριούχου να πολλαπλασιάσει ακόμη περισσότερο την περιουσία του να μην αποτελεί επαρκή αιτία για το «άδειασμα» ενός κινήματος που έδωσε δύναμη σε χιλιάδες γυναίκες να διεκδικήσουν μια καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή.

 

in.gr