Τζούλι Τσόλκα: «Πιστεύω πολύ στην Θεία Δίκη. Εκείνη ξέρει καλύτερα τι να δώσει στον καθένα»
1 year, 3 months ago
6

Από Σάββατο 10 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στο Σύγχρονο θέατρο η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Charlotte Jones ΑΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ. Εκεί, συναντήσαμε την ηθοποιό Τζούλι Τσόλκα και όπως ήταν αναμενόμενο κάναμε μια μικρή συνομιλία που αφορά στην παράσταση ενώ στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε στον άνθρωπο Τζούλι.

 

Της: Έπη Τρίμη

Η Τζούλι Τσόλκα από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με τις τέχνες και συγκεκριμένα με το χορό και το θέατρο. Σε ηλικία 12 ετών, έκανε την πρώτη της δουλειά ως ηθοποιός στην τηλεόραση συμμετέχοντας σε ένα επεισόδιο της δραματικής σειράς «Εσύ Αποφασίζεις». Κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου με τον Δημήτρη Λιγνάδη ενώ ασχολήθηκε με το πιάνο. Σε ηλικία 18 ετών, ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη από όπου αποφοίτησε το 2004. Από το 2008 έως το 2010 συνεργάστηκε με μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών στη σειρά «Λάκης ο Γλυκούλης».

 

Από το 2013 μέχρι το 2017 είχε ένα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην καθημερινή σειρά «Μπρούσκο» στον ANT1.Ακολούθησε μία έκτακτη εμφάνιση στην κωμική σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» το 2019.

Κυρία Τσόλκα αυτήν την περίοδο σας βρίσκουμε επί σκηνής στην παράσταση «Άκρως Συμπαντικό». Τι πραγματεύεται το έργο και ποιος είναι ο ρόλος σας;

Το έργο πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις. Εκείνες τις σχέσεις που θεωρούμε δεδομένες αλλά δεν είναι, εκείνες που σταματάμε να προσπαθούμε και μετατοπίζονται, αλλάζουν. Έχει να κάνει και με την ουσιαστική αγάπη, την ατέρμονη αγάπη. Ο ρόλος μου είναι η Ρόζι. Μια νεαρή μητέρα που έρχεται σε επαφή με τον πρώην της, Φήλιξ Χάμπλ όταν εκείνος γυρνάει για την κηδεία του πατέρα του και η σχέση τους μπαίνει σε μια καινούργια τροχιά.

Κυρία Τσόλκα αντιμετωπίσατε δυσκολίες και προκλήσεις και με ποιον συνάδελφό σας νιώθετε πιο άνετα;

Δεν αντιμετώπισα δυσκολίες και προκλήσεις. Ίσα-ίσα ανυπομονούσα να ξεκινήσω πρόβες και νιώθω με όλους μου τους συναδέλφους άνετα γιατί όλοι τους είναι καταξιωμένοι ηθοποιοί, υπέροχοι χαρακτήρες και άψογοι επαγγελματίες. Τυχερή που βρίσκομαι ανάμεσά τους.

 

Πείτε μας 3 λόγους για τους οποίους θα προτρέπατε το φιλοθεάμων κοινό να έρθει να σας απολαύσει.

Ο πρώτος είναι ότι είναι ένα έργο που παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Γράφτηκε πριν 20 χρόνια, απόλυτα σύγχρονο και μια ωραία μαύρη κωμωδία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το κοινό σίγουρα θα ταυτιστεί με έναν ή και παραπάνω ρόλους γιατί όλοι λίγο-πολύ έχουμε περάσει από τις περισσότερες συνθήκες του έργου. Ο τρίτος είναι γιατί υπάρχει ένας υπέροχος θίασος επί σκηνής που πραγματικά δίνει πολύ ψυχή σ’αυτή την παράσταση.

Κυρία Τσόλκα στην παράσταση έχετε κάνει ένα παιδί το οποίο μεγαλώνετε μόνη μέχρι την στιγμή που κρίνετε πως στα 7 του χρόνια η κόρη σας δικαιούται να γνωρίσει τον πατέρα της. Η ερώτηση που θα σας κάνω έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι αν έχουμε δικαίωμα να φέρνουμε παιδιά στον κόσμο που να μεγαλώνουν σε μια μονογονεϊκή οικογένεια και το δεύτερο αν εσείς θα είχατε το σθένος να πάρετε μια τόσο μεγάλη ευθύνη στην προσωπική σας ζωή.

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας δεν μπορώ απαντήσω. Δεν είμαι αρμόδια να πω. Σίγουρα το να μεγαλώνουν παιδιά σε μια μονογονεϊκή οικογένεια δεν είναι το καλύτερο αλλά από την άλλη μπορεί και να είναι το καλύτερο για το παιδί, δεδομένου των συνθηκών. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, δεν έχω το σθένος να πάρω μια τόσο μεγάλη ευθύνη στην προσωπική μου ζωή. Είναι αλλιώς να προκύψει η μονογονεϊκή οικογένεια κι αλλιώς να ξεκινήσει έτσι. Προσωπικά δεν θα επέλεγα να ξεκινήσω μια μονογονεϊκη οικογένεια.

Η παράσταση είναι σκληρή και περνά μεγαλειώδη μηνύματα. Όταν διαβάσατε το κείμενο και κάνατε τις πρώτες πρόβες τι συναισθήματα νιώσατε;

Όταν διάβασα το έργο πραγματικά γέλασα, συγκινήθηκα, το λάτρεψα. Όταν μπήκαμε στις πρόβες ένιωσα μια μεγάλη ασφάλεια. Η σκηνοθέτης μας Κωσταντίνα Νικολαΐδη δημιούργησε μια ομάδα όπου εκεί μέσα μπορούσα να δημιουργήσω, να δοκιμάσω, να γελάσω, να απορρίψω πράγματα για το ρόλο μου και να τον ανακαλύψω. Μεγάλη ευλογία αυτή η δουλειά για μένα.

 

Όταν νιώθετε τη συγκίνηση των θεατών αλλά και τη δική σας και ενώνεστε για λίγη ώρα με όσους πληρώνουν εισιτήριο για να σας δουν το γεγονός πως στη συνέχεια όταν κλείσουν τα φώτα ο καθένας απομονώνεται στις σκέψεις του δεν σας δημιουργεί ένα «πάγωμα» στην ψυχή;

Γιατί να θεωρείται δεδομένο ότι όταν κλείσουν τα φώτα ο καθένας απομονώνεται τις σκέψεις του; Εγώ δεν το θεωρώ δεδομένο. Γνωρίζω ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους άλλους, κι εγώ μέσα σε αυτούς, και όταν σβήσουν τα φώτα οπότε δε νιώθω κανένα πάγωμα στην ψυχή μου. Ζεστασιά θα έλεγα ότι νιώθω. Θα υπάρχουν κάποιοι που απομονώνονται όπως και να’χει. Άλλωστε, το τι κουβαλάει ο καθένας μέσα του, μόνο ο ίδιος το ξέρει.

Κυρία Τσόλκα είστε και ηθοποιός και τραγουδίστρια. Ένας ηθοποιός με πολλαπλές ιδιότητες είναι πιο περιζήτητος και καλύτερα αμειβόμενος;

Οι περισσότεροι ηθοποιοί έχουν πολλαπλές ιδιότητες, αυτό δεν τους κάνει και περιζήτητους ενώ συνήθως καλύτερα αμειβόμενος είναι εκείνος που κάνει τηλεόραση αν και ούτε αυτό πλέον είναι σύνηθες. Οι εποχές έχουν αλλάξει όπως και οι μισθοί.

 Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο σας βιβλίο και τι πραγματεύεται;

Δυστυχώς, το πρώτο μου βιβλίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Δεν είμαι και συγγραφέας για να πω ότι έχω την ευκολία να γράφω οπότε, δεν θα σας πω ακόμα τι πραγματεύεται. Όταν με το καλό τελειώσει.

Κατά τη διάρκεια των σχολικών σας χρόνων παρακολουθήσατε σεμινάρια θεάτρου με τον Δημήτρη Λιγνάδη, επίσης συνεργαστήκατε τηλεοπτικά με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Πέσατε από τα σύννεφα με όσα βγήκαν στην επιφάνεια ή τα είχατε αντιληφθεί;

Από τη στιγμή που οι δικές είναι εν εξελίξει δεν έχω να απαντήσω τίποτα. Τώρα μιλάνε τα θύματα και μόνο εκείνα και εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι τάσσομαι υπέρ των θυμάτων.

Κάνατε ένα πέρασμα από τη σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». Τι ανάμνηση έχετε από την εν λόγω συνεργασία; Υπάρχει κάποιο ευτράπελο που αξίζει να μας το μεταφέρετε;

Ήτανε μια εξαιρετική συνεργασία με την κυρία Ελένη Κοκκίδου και τον κύριο Αντώνη Αντωνίου και μόνο όμορφα πράγματα έχω να θυμάμαι. Δυστυχώς δεν κράτησε πολύ, ήτανε μια μέρα γύρισμα. Δεν προλάβαμε να να γνωριστούμε τόσο καλά. Ήταν όμως μια όμορφη εμπειρία.

Υπάρχει κάποιο σήριαλ που θα θέλατε να συμμετάσχετε ή ένας ρόλος που πιστεύετε πως θα απογείωνε την καριέρα σας;

Μου αρέσουν πάρα πολύ “τα Νούμερα” και ο “Σασμός”. Τα παρακολουθώ και τα δύο. Όσο για τον ρόλο, στην δουλειά μου έρχονται ρόλοι την κατάλληλη στιγμή. Ρόλοι που είναι για μένα. Οπότε και τώρα περιμένω τον κατάλληλο ρόλο. Όταν θα είναι η στιγμή, θα έρθει.

Δηλώσατε πως σαν χαρακτήρας έχετε λίγο τσαμπουκά μέσα σας ενώ σας πόνεσε το διαζύγιο των γονέων σας. Τώρα που λόγω ηλικίας τους βλέπετε σαν ίσο προς ίσο τους κατανοείτε περισσότερο;

Φυσικά και τους κατανοώ περισσότερο μεγαλώνοντας. Έτσι συμβαίνει νομίζω σε όλους. Δεν κατανοούμε κάποια πράγματα ως παιδιά. Η ενηλικίωση φέρνει και την κατανόηση. Νομίζω ότι είναι η ροή των πραγμάτων έτσι.

Κυρία Τσόλκα δείχνετε κατανόηση στα λάθη των ανθρώπων και στην καθημερινότητά σας ξέρετε να συγχωρείτε και να προτρέπετε τους άλλους να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι;

 

Εξαρτάται το λάθος. Υπάρχουνε πολλών ειδών λάθη. Λάθη που όντως κατανοώ και λάθη που δεν κατανοώ. Από κει και πέρα ναι,  προσπαθώ να συγχωρώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται. Ο μόνος τρόπος που προτρέπω τους άλλους να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι είναι με την στάση μου απέναντι στις καταστάσεις, όχι με τα λόγια μου. Άλλωστε είναι θέμα ελεύθερης βούλησης το να θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι. Οι επιλογές μας έχουν τις αντίστοιχες συνέπειες.

Είναι ευκολότερο να είμαστε συγχωρητικοί και συμπονετικοί όταν αποδεχόμαστε τον σύντροφό μας έτσι όπως είναι, μαζί με τα ελαττώματά του; Στην προσωπική σας ζωή δείχνετε την ανάλογη μεγαλοψυχία όπως η ηρωίδα που υποδύεστε επί σκηνής;

Όταν αποδέχεσαι το σύντροφό σου με τα ελαττώματά του σίγουρα μπορείς να κατανοήσεις πολύ περισσότερο τις πράξεις του και να γίνεις συμπονετικός. Το συγχωρητικός εξαρτάται το χαρακτήρα του καθενός. Στην προσωπική μου ζωή προσπαθώ να είμαι μεγαλόψυχη. Δεν ξέρω αν θα έκανα ποτέ αυτό που κάνει ηρωίδα μου, μπορεί και να το ‘κανα αν ήταν ανάλογες οι συνθήκες. Μιλώντας υποθετικά πάντα μιας κι εγώ δεν έχω παιδί.

Έχετε πει πως είστε φυσιολάτρης και ζωόφιλη, λατρεύετε τα ταξίδια και σας ενοχλεί η αδικία και το ψέμα. Πώς διαχειρίζεστε τη δύσκολη καθημερινότητα και τους ανθρώπους που πατάνε επί πτωμάτων, είναι άδικοι και σκληροί και με ποιον τρόπο προσπαθείτε να τους μεταλαμπαδεύσετε τις δικές σας αξίες και μια διαφορετική οπτική;

Αρχικά δεν δίνω καμία δύναμη στους ανθρώπους που πατάνε επί πτωμάτων. Δεν ασχολούμαι μαζί τους, δεν δημιουργώ καμία σχέση, έχω τελειώει μάλιστα σχέσεις με ανθρώπους που ανακάλυψα ότι έχουν τέτοιο χαρακτήρα και φυσικά δεν πρόκειται να τους μεταλαμπαδεύσω τις δικές μου αξίες και την δικη μου οπτική γιατί εκ των πραγμάτων διαφέρουμε. Κι αυτό έχει να κάνει με τις επιλογές που προανέφερα. Οι σκληροί και άδικοι άνθρωποι έχουν επιλέξει άλλο δρόμο, δεν μπορώ ούτε βλέμμα να ανταλλάξω και δεν υπάρχει λόγος. ο καθένας κάνει αυτό που θέλει. Πιστεύω πολύ στην Θεία Δίκη. Εκείνη ξέρει καλύτερα τι να δώσει στον καθένα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης για έναν άνθρωπο;

Να απαλλαχθεί πλήρως από τον εγωισμό του είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αγάπης για τον άνθρωπο. Να διώξει εντελώς τον εγωισμό του και να αγαπάει ανιδιοτελώς

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Δυστυχώς δεν μπορώ ακόμα να σας επικοινωνήσω τα επόμενα επαγγελματικά μου σχέδιά. Μόλις μπορέσω θα το ανακοινώσω στα προσωπικά μου social media

Κυρία Τσόλκα πώς θα θέλατε να κλείσουμε τη συνέντευξή μας;

Με μια ευχή για καλές γιορτές για υγεία σωματική και ψυχική, αγάπη, να προστατεύουμε τα παιδιά μας γιατί είναι το μέλλον μας και να βρούμε την χαμένη ανθρωπιά μας. Καλές γιορτές σε όλους, ευτυχισμένο ουσιαστικά το 2023.

 

 

Enimerotiko.gr