Βρετανία: Έχασε την πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον – Πρώτη κυβέρνηση μειοψηφίας από το 1996
1 minute ago
6

Με κατηγορίες ήρε την στήριξη του στους Συντηρητικούς ο βουλευτής Φίλιπ Λι κατά τη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου πριν από λίγες ώρες και στη συνέχεια, περνώντας μπροστά από τον Μπόρις Τζόνσον, πήγε και κάθισε μαζί με το κόμμα των Φιλελεύθερων.

Είχε φανεί από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι ο Λι δεν έχει σκοπό να συνεχίσει να στηρίζει τους Torries και αυτό επιβεβαιώθηκε με την αποστασία του σήμερα. Μάλιστα, ο Λι είχε να προσάψει πολλά πράγματα στον Μπόρις Τζόνσον κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και εθνικισμό στην επιστολή της παραίτησής του.

«Αυτή η Συντηρητική κυβέρνηση ωθεί τη χώρα σε ένα καταστροφικό Brexit με τρόπο…αναρχικό, χωρίς αξίες. Θέτει σε κίνδυνο ζωές και το βιός των ανθρώπων και διασαλεύει την αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε γενικότερο πλαίσιο υποδαυλίζει την οικονομία της χώρας, τη δημοκρατία και τη θέση μας στον κόσμο. Για να το πετύχει χρησιμοποιεί τα ψέμματα, το bylluing και ένα πολιτικό μανιπουλάρισμα. Κι αυτό το κάνει σκόπιμα, με στρατηγική. Υπό την ηγεσία του κυρίου Τζόνσον το κόμμα έχει μολυνθεί από τις ασθένειες του λαϊκισμού και του εθνικισμού».

Με αυτή την αποχώρηση, συν τις άλλες δύο που προηγήθηκαν (Τσούκα Ουμούνα, Σάρα Γουόλαστον), η Βρετανία έχει για πρώτη φορά κυβέρνηση μειοψηφίας από το 1996 και το τέλος του δρόμου σχετικά με το Brexit μοιάζει με έναν μεγάλο καταρράκτη που από κάτω του έχει μεγάλα βράχια.