«Ανεξέλεγκτη» και «πανάκριβη» φούσκα το Bitcoin – Ηχηρή προειδοποίηση από τη Norges Bank
3 years, 27 days ago
6

H Νορβηγία πρόσφατα έγινε η χώρα με τη χαμηλότερη κυκλοφορία μετρητών στην αγορά της, αλλά ο διοικητής της κεντρικής της τράπεζας υπογραμμίζει πως οι πολίτες δε θα πρέπει να ποντάρουν στα Bitcoin ως εναλλακτική λύση.

Ο Οϊστεν Ολσεν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ανέφερε πως είναι αδιανόητο πως το Bitcoin θα αντικαταστήσει τα χρήματα που διαχειρίζονται οι κεντρικές τράπεζες.

«Τα Bitcoin χρειάζονται υπερβολικά πολλούς πόρους, κοστίζουν πάρα πολύ και το πιο σημαντικό, δεν συντηρούν τη σταθερότητα», ανέφερε ο Ολσεν σε τηλεφωνική του συνέντευξη. «Το κύριο μέλημα μιας κεντρικής τράπεζας και του νομίσματος που διαχειρίζεται είναι η παροχή σταθερότητας όσον αφορά την αξία των χρημάτων στο σύστημα κι αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται με το Bitcoin»

Η δημοσιοποίηση της άποψης του Ολσεν επέρχεται των δηλώσεων του πιο πετυχημένου Νορβηγού επιχειρηματία Κιέλ Ινγκε Ρόκκε ο οποίος υποστήριξε το Bitcoin και υπογράμμισε πως το νόμισμα μπορεί να αξίζει -σύντομα- εκατομμύρια δολάρια.

Τη Δευτέρα το Bitcoin βρέθηκε στα $57000. Η αξία του έχει αυξηθεί κατά περίπου 900% από το προηγούμενο έτος. Ο Ελον Μασκ είναι φαν του Bitcoin, όπως είναι και η Κάθι Γουντ της Ark Investment Management, ενώ ο Ματτ ΜακΝτέρμοτ της Goldman Sachs Global Markets Division υποστήριξε πρόσφατα πως υπάρχει, πια, τεράστια θεσμική ζήτηση.

Παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αντιπαρατεθούν στη γενική μείωση του  ρευστού μέσω της χρήσης των δικών τους κρυπτονομισμάτων. Η αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, Αϊντα Βόλντεν Μπάχε ανέφερε πρόσφατα πως η Νορβηγία έχει μετατραπεί στη χώρα με τη χαμηλότερη χρήση μετρητών στον κόσμο, με μόλις το 4% των πληρωμών να γίνονται μέσω νομισμάτων και χαρτονομισμάτων.

Η Νορβηγία, όμως, δεν είναι μία από τις ηγέτες χώρες στην ανάπτυξη νέων κρυπτονομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDC). Αντιθέτως, η Σουηδία και η Κίνα είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες, με τους ρυθμιστές να έχουν προσλάβει ειδικούς στην τεχνολογία για να σχεδιάσουν κάποιο κρυπτονόμισμα το οποίο θα μπορεί να ελέγχει η κεντρική τράπεζα. 

Η Norges Bank αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεσή της όσον αφορά το πρότζεκτ της για CBDC τον Απρίλιο. Οσο για το Bitcoin, αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες το έχουν χαρακτηρίσει αντίστοιχο με την “φούσκα της τουλίπας” του 17ου αιώνα όταν όλοι ήθελαν να αγοράσουν σπάνιες, μαύρες τουλίπες. 

newmoney.gr