Γερμανός πρέσβης: Με πλεόνασμα πάνω από 3,5%, υπάρχει χώρος για ενεργές πολιτικές
9 months, 14 days ago
6

«Οσο η Ελλάδα πάει πάνω από το 3,5% σε πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει χώρος για ενεργές πολιτικές. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για ποιον λόγο θα ξοδέψει αυτά τα χρήματα», δήλωσε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Ο Γενς Πλέτνερ, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά σημείωσε πως «όλοι κατανοούν ότι απομένει πολύς δρόμος να διανυθεί».

«Αυτό που κατά την άποψή μου είναι τώρα σημαντικό είναι όλα αυτά που έχουν επιτευχθεί -και είναι πολλά- να μην τεθούν σε κίνδυνο αποδυναμώνοντας τις προσπάθειες συνέχισης του εκσυγχρονισμού της διοίκησης, εφαρμογής δημοσιονομικής πειθαρχίας και του να μην ξοδεύεις περισσότερα από όσα έχεις», τόνισε ο Γερμανός πρέσβης και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να μένει κανείς εντός πορείας καθώς «αν επιστρέψεις στο παρελθόν όλες οι θυσίες θα είναι μάταιες».

«Θεωρώ ότι όλα τα μέτρα που δημιουργούν χώρο για επιχειρηματικές δραστηριότητες, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, παράγουν περισσότερα έσοδα για το κράτος μέσω της αυξανόμενης ανάπτυξης, είναι πολύ θετικά», ανέφερε ακόμη.

Ο Γενς Πλέτνερ σημείωσε ότι χωρίς πολύ στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας «δεν θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση στην πλέον δραματική στιγμή της, όταν καθημερινά περνούσαν χιλιάδες πρόσφυγες».

«Ακόμα και σήμερα στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο προκειμένου να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ζήτημα, με δίκαιη κατανομή του βάρους από όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η κοινή μας θέση, η ελληνο-γερμανική θέση», πρόσθεσε.

Ο κ. Πλέτνερ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών την περίοδο της κρίσης ήταν μια «δύσκολη πορεία», καθώς «άσχημα πράγματα ειπώθηκαν και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας μου, αλλά αυτά όλα είναι ευτυχώς πίσω μας».

Τέλος, χαρακτήρισε ίσως τις πιο σημαντικές τις επικείμενες ευρωεκλογές, επειδή οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ψηφίσουν υπέρ των φιλο-ευρωπαϊκών κομμάτων.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να οικοδομήσει κανείς την Ευρώπη αλλά ο βασικός τρόπος θα πρέπει να είναι να “επιτεθούμε” στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας από κοινού. Ή (να δούμε) εάν θα ψηφίσουν (οι Ευρωπαίοι πολίτες) υπέρ κομμάτων που πιστεύουν ότι τα εθνικά κράτη μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα μόνα τους. Η κυβέρνησή μου θεωρεί ότι αυτός είναι ο λάθος τρόπος. Η συνεργασία είναι ο καλύτερος τρόπος», τόνισε.