Κορωνοϊός: «Καταιγισμός» στη Wall Street – Πάνω από 11% η πτώση
Just now
6

Ο δείκτης Dow Jones δεν άντεξε το κύμα των πωλήσεων και οι συναλλαγές διακόπησαν προσωρινά σε ένα δραματικό άνοιγμα η Wall Steeet, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Fed με την οποία η κεντρική τράπεζα υποσχέθηκε μέτρα στήριξης ανάλογα με αυτά της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Οι δείκτες της Wall Street  ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απώλειες άνω του 8% πυροδοτώντας τη διακοπή της συνεδρίασης – την τρίτη σε διάστημα δύο εβδομάδων. Τα κρατικά ομόλογα σημειώνουν άνοδο παρά τις δραματικές κινήσεις τόσο από την Fed όσο και από τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Στην επανέναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 11,44% ή 2.641 μονάδων. Ο S&P 500 καταγράφει πτώση 10,8%, χάνοντας και τις 2.500 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση κατά 10,16%.

Η αδυναμία των αγορών να ανακάμψουν με αφορμή το πακέτο στήριξης της Fed υπογραμμίζει την αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να πείσουν ότι έχουν επαρκή εργαλεία για να διασώσουν τις διεθνείς αγορές μετά από 12 χρόνια τροφοδοσίας τους με φρέσκο χρήμα. Τα πυρομαχικά σώθηκαν και οι επενδυτές προχωρούν σε αθρόες πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον Chris Rupkey της MUFG Union Bank «Η αγορά είναι σε κατάσταση πανικού». «Η συνεδρίαση των Futures ήταν ένα σοκ που η αγορά φαίνεται να μην μπορεί να ξεπεράσει, μετά τις κινήσεις διάσωσης της Fed». Σύμφωνα με τον ίδιο οι επενδυτές ψάχνουν τρόπο διαφυγής .

Η βύθιση του S&P 500 εξανέμισε το 90% των κερών που είχε πραγματοποιήσει την τελευταία ώρα της περασμένης Παρασκευής, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ είχε κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 9,7% λίγο πριν  σταματήσει η συνεδρίαση.

Ο δείκτης φόβου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 σημειώνοντας αύξηση κατά 22,46%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομιλόγων υποχωρούν σε όλη την καμπύλη, με εκείνες των 10ετών ομολόγων να χάνουν περισσότερες από 33 μονάδες βάσης πριν αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Οι μετοχές στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σημειώνουν διψήφιες απώλειες με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 υποχωρεί κατά 10,06%.