Κορωνοϊός και αγορές: Τρομάζουν οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία
Just now
6

Σοκ και δέος δημιουργεί όχι τόσο η χθεσινή βουτιά (-6,3%) της Wall street, αλλά, κυρίως, το μέγεθος των συνεπειών που θα προκαλέσει ο ιός τόσο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Η ύφεση είναι πλέον το βασικό σενάριο καθώς σχεδόν κάθε μισή ώρα, οι ομοσπονδίες εργαζομένων ή εταιρείες προχωρούσαν σε δηλώσεις σχετικά με τις απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο της εστίασης, των ξενοδοχείων ή τις διακοπές εργοστασίων στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε μια δραματική τηλεφωνική συνομιλία προς το CNBC, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman έκανε έκκληση προς τον πρόεδρο Τραμπ να αυξήσει το κλείσιμο των δραστηριοτήτων προκειμένου να σωθεί η οικονομία απο την εξάπλωση του ιού. Οι δε προβλέψεις των ξένων οίκων πλέον προκαλούν πλέον τρόμο αφού η Γερμανική Deutsche bank προέβλεψε ότι, η πτώση του Αμερικανικού ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο θα φθάσει το 13% ενω για την Ευρώπη οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες καθώς θα φθάσει το…24%!

Ο Dow Jones έκλεισε λοιπόν στις 19838,92 μονάδες χάνοντας 1338 μονάδες ή 6,3%, μια ημέρα μετά αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο-μαμούθ ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. O Δείκτης βαρόμετρο των αμερικανικών αγορών SP έχασε 5,2% φθάνοντας τις 2398 μονάδες.

Η βουτιά της αμερικανικής αγοράς είχε φθάσει έως το 11%, αλλά η πτώση περιορίστηκε όταν ο αξιωματούχος του Λευκού οίκου Larry Kudlow δήλωσε ότι το αμερικανικό δημόσιο θα μπορούσε να αγοράσει μετοχές υπο αυστηρές προϋποθέσεις. Λίγο αργότερα, λειτούργησαν ο μηχανισμός διακοπής της λειτουργίας της συνεδρίασης (αυτόματοι διακόπτες) όταν η αγορά έχανε 7%.

Ευρώπη: Ετοιμάζουν βέο σχέδιο «μπαζούκα»

Νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες 4% με την ΕΚΤ να ανακοινώνει μετά από τηλεδιάσκεψη έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ύψους 750 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό θα ενταχθεί και η Ελλάδα με χορήγηση του waiver, το οποίο και πριν 5 χρόνια επιζητούσε και είχε ανάγκη αλλά έχασε η χώρα μας, λόγω της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη.

Αθήνα: Αντέδρασε στα χαμηλά – Πτώση 0,93% με ραλυ σε ΟΤΕ

Τα χαμηλά επίπεδα τιμών (473 μονάδες) προκάλεσαν αντίδραση στο χρηματιστήριο της Αθήνας και οι απώλειες περιορίστηκαν. Παρά την κακή εικόνα σε Ευρώπη – ΗΠΑ, όπου η πτώση ξεπερνούσε το 3% και 6% αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 487,35 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,93%.

Οι απώλειες περιορίστηκαν χάρις και δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΟΤΕ και Coca- cola, ωστόσο οι χαμηλές τιμές υποδεικνύουν και αγορές απο επενδυτές – καθώς οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί είναι πολύ χαμηλές.

Υστερα λοιπόν απο τις συνεχείς ταλαντώσεις της αγοράς (με απότομη πτώση και άνοδο) φαίνεται ότι, δημιουργούνται κάποια επίπεδα τιμών τα οποία είναι κοντά στα χαμηλά της αγοράς. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα επίπεδα των 477 μονάδων είχαν σημειωθεί τριάντα χρόνια πριν το 1990 – αλλά και πρόσφατα τον Φεβρουάριο του 2016.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε ανακοίνωση μέτρων για τις επιχειρήσεις ενω τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν πωλήσεις καθώς η απόδοση τους έφθασε κοντά στο 4%.

Η εικόνα στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας δεν είναι καλή και παρατηρητές σημειώνουν ότι η ΕΚΤ δεν έχει άλλο δρόμο παρά να αγοράσει ιταλικά ομόλογα – παρόλο που η κα Λαγκάρντ είπε πρόσφατα ότι δεν είναι δουλειά της να μειώνει το spread των ομολόγων απο τα κράτη – μέλη. Εκτός, όμως, απο τα ομόλογα η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις χρειάζεται να δουν τι θα κάνουν με τις μικρές επιχειρήσεις – οι οποίες θα μείνουν δίχως μετρητά εφόσον συνεχίσει ο εγκλεισμός στα σπίτια.

Με πτώση 4,88% έκλεισε η Eurobank στα 0,3234 ευρώ με 16 εκατ. μετοχές. Βουτιά 11,38% για την Εθνική Τράπεζα στα 0,59 ευρώ με 5,93 μετοχές. Βουτιά 9,99% για την Alpha bank στα 0,59 ευρώ με 11,7 μετοχές. Πτώση 4,95% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,9505 ευρώ. Ράλυ 7,49% σε Οτε στα 10,04 ευρώ. Αμετάβλητη η Coca-Cola στα 16,99 μετά απο βουτιά έως 9%. Με πτώση 2,73% ο ΟΠΑΠ στα 5,885 ευρώ. Κέρδη 4,14% για την ΔΕΗ στα 1,76 ευρώ. Βουτιά 14% για την Motor Oil στα 8,60 ευρώ. Με πτώση 6,67% η Αεροπορία Αιγαίου στα 3,5 ευρώ. Πτώση 0,67% η Γεκ-Τέρνα στα 4,46 ευρώ. Πτώση 2,37% ο Μυτιληναίος στα 5,145 ευρώ.