Με απαισιοδοξία βλέπει το μέλλον το 70% των νέων εργαζομένων
10 months, 24 days ago
6

Απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας τους προσεχείς μήνες εμφανίζεται το 70% των νέων εργαζομένων ηλικίας 25 έως 44 ετών.

Το ίδιο δηλώνουν και 7 στους 10 ευέλικτα απασχολούμενους όπως καταγράφεται σε έρευνα κοινής γνώμης, αποκλειστικά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που πραγματοποίησε η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας.

Η έρευνα γίνεται ανά τετράμηνο και αφορά αποκλειστικά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για την καταγραφή – μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία και την επαγγελματική προοπτική, την εξέλιξη των αμοιβών, την ασφάλεια της θέσης απασχόλησης, την ποιότητα των συνθηκών δουλειάς, το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα το 66% των εργαζομένων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα διατηρούν δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εξέλιξη των αμοιβών τους το επόμενο εξάμηνο ενώ μόλις 1 στους 4 δηλώνει ότι ο εργοδότης του σέβεται πλήρως τα θεσμοθετημένα εργασιακά του δικαιώματα. Αντίθετα το 55% εμφανίζονται βέβαιοι για τη διατήρηση της δουλειάς τους στους προσεχείς έξι μήνες, με το ποσοστό της «σιγουριάς» να υποχωρεί στο 31% για τους μερικώς απασχολούμενους.

Η έρευνα της εταιρίας ALCO έγινε σε δείγμα 1500 ατόμων πανελλαδικά από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου του 2018 και καταδεικνύει όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και ότι τα πλήγματα που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις επαναφοράς του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου,όπως αναφέρεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ