Ο Τσακαλώτος δηλώνει «έως πολύ αισιόδοξος» ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις
11 months ago
6

Από «συγκρατημένα έως πολύ αισιόδοξος» ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οπως εξήγησε, «το μέτρο το επέβαλε το ΔΝΤ το 2017… είχε δυσοίωνες προβλέψεις το ΔΝΤ, είχαμε γερμανικές εκλογές, είχαμε και αλλού εκλογές, και είπαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να μπει μέσα στο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα δεν είναι εύκολο ο υπουργοί Οικονομικών να πουν να κόψει τις συντάξεις σε μια χώρα με 3,5% πλεόνασμα, δεν είναι λογικό, πιστεύω τελικά ότι θα επικρατήσει η λογική».

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να πει ποτέ ‘’μπράβο σας συγχαρητήρια και εμείς το ίδιο θα κάναμε’’. Έχει διαψευστεί το ΔΝΤ… Δικό τους μωρό ήταν (σ.σ. οι περικοπές), δικό τους παιδί , ίσως το αγαπάνε ακόμα, αλλά η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα έχουν αλλάξει τα πράγματα».

Τι θα γίνει με τα αντίμετρα αν δεν περικοπούν οι συντάξεις

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι περικοπές των συντάξεων «δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο» και επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι «έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο για τα αντίμετρα» ως εκ τούτου «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μη μειωθούν και να κάνουμε το κομμάτι των αντίμετρων έως το 2022».

Οπως διευκρίνισε μάλιστα, τα αντίμετρα θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια αντί σε δύο σε περίπτωση που δεν περικοπούν οι συντάξεις.

«Ήδη έχουμε αντίμετρα… Έχουμε μεγάλη υπομονή, ο χρόνος είναι μαζί μας, ξέρουμε ότι όλο το αφήγημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέφτει ένα – ένα, εμείς έχουμε υπομονή άλλοι καίγονται για εκλογές» σχολίασε.

«Εμεις θα επιλέξουμε το timing εξόδου στις αγορές»

Σε ό,τι αφορά την υψηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «χαρά στα χειλάκια τους». «Οι αγορές είναι δύσκολες το τελευταίο τρίμηνο, και λόγω της Ιταλίας, και λόγω της Τουρκίας, και για τις αναδυόμενες αγορές, και γι’ αυτό καλό ήταν που πήραμε το buffer». Τόνισε ότι «εμείς θα επιλέξουμε το timing πότε θα βγούμε» στις αγορές, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «έχουμε σχέδια να πληρώσουμε και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ νωρίτερα. Το χρέος της ΕΚΤ είναι ακριβό, έτσι γίνεται και αναδιάρθρωση του χρέους».

«Αρέσει στον κόσμο που λύνουμε προβλήματα»

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και την ικανοποίηση των δυτικών κυβερνήσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «όταν έχεις μια σοβαρή κυβέρνηση που λύνει προβλήματα αυτό αρέσει προφανώς στον κόσμο».

Για να προσθέσει: «Δεν μας πίεσαν, ούτε υπήρχε συναλλαγή, λύσαμε ένα πρόβλημα που κράτησε 25 χρόνια». Κατηγόρησε δε την ΝΔ ότι είναι σκληρή, νεοφιλελεύθερη και εθνικιστική με αφορμή και το Μακεδονικό.

«Να μην χωρίσουμε με τους ΑΝΕΛ»

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να «χωρίσουν οι δρόμοι» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. «Υπάρχει αλληλεγγύη με τους ΑΝΕΛ, περάσαμε πάρα πολλά μαζί, δεν αλλάζεις έτσι τους συμμάχους σου όποτε σε βολεύει. Να πάρουν και αυτοί τις δικές τους αποφάσεις, ήταν, όμως, σημαντικό το Μακεδονικό» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.