«Παγωμένες» και οι συντάξεις παράλληλης ασφάλισης
1 year, 5 months ago
6

Σκοπιμότητες στο υπουργείο Εργασίας και ως προς την παράλληλη ασφάλιση, καταλογίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καταγγέλλοντας ότι όλες οι καθυστερήσεις γίνονται για να εμφανίζει υπερπλεονάσματα ο ΕΦΚΑ.

«Μετά από 27 μήνες από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου, το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει τρείς εγκυκλίους για το ίδιο θέμα (παράλληλη ασφάλιση) με σκοπό την καθυστέρηση, χωρίς όμως να έχει εκδώσει ούτε μια απόφαση συνταξιοδότησης!» παρατηρεί το ΕΝΔΙΣΥ, σημειώνοντας ότι αν και ο νόμος Κατρούγκαλου ικανοποίησε το πάγιο αίτημα για παράλληλη ασφάλιση, κάλυψε μόνο τους νέους αιτούμενους, ενώ για τους πριν τις 12/5/2016 δεν δόθηκε καμία λύση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια ανισότητα και αδικία. Κατά το  ΕΝΔΙΣΥ το κόστος της προσαύξησης είτε της χορήγησης δεύτερης κύριας σύνταξης είτε της προσαύξησης της πρώτης κύριας σύνταξης ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 49 εκ. Ευρώ.

Το  ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ. Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ ύψους 1.581.200.000 Ευρώ συν τα 49 εκ. Ευρώ που προκύπτουν από την παράλληλη ασφάλιση , με τον χρόνο αναμονής στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να φθάνει και τα 6 χρόνια.

Μάλιστα  με προσωρινή  σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ – για πάνω από δυο χρόνια -αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες  ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ  για να πάρουν τις  ‘’ψαλιδισμένες’’  κύριες συντάξεις τους. Ιδιαίτερα απελπιστική είναι η κατάσταση με τις ψαλιδισμένες  επικουρικές συντάξεις όπου στο ΕΤΕΑΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών), βρίσκονται σε εκκρεμότητα 92.000  αιτήσεις.