Προς το τέλος Νοεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ
7 months, 28 days ago
6

Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια και αφού υπάρξει απόφαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί της διαδικασίας.

Αυτό ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πηγή με γνώση των διαδικασιών πώλησης των ΕΛΠΕ διευκρίνιζοτας ότι οι προσφορές αναμένται προς το τέλος τουμήνα και αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίσει για το αν ο αγοραστής θα πρέπει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προεπιλέξει την αγγλοελβετική Glencore Energy και την ελβετική Vitol Holding στο πλαίσιο της πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ από κοινού, από το ελληνικό Δημόσιο και την Paneuropean Oil και Industrial Holdings.

Η πώληση είναι μέρος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους δανειστές, τονίζει το Reuters και προσθέτει ότι η Ελλάδα στοχεύει σε έσοδα 2 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 3 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο μέσω του προγράματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil κατέχει το 45,5% των ΕΛΠΕ και το Δημόσιο το 35,5%. Ο καθένας θέλει να κρατήσει ποσοστό 15% στην εταιρία μετά την πώληση. Με βάση την ελληνική νομοθεσία, επενδυτής που αποκτά πάνω από το ένα τρίτο των μετοχών μιας εταιρίας θα πρέπει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση, εκτός αν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, όπως συμβαίνει με τα ΕΛΠΕ.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο, νομικοί σύμβουλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση, καθώς το ποσοστό πωλείται από κοινού από το Δημόσιο και από ιδιώτη επενδυτή.   

Πρόσθεσε ακόμη ότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα αναμένεται σύντομα και σίγουρα πριν τις τελικές προσφορές. «Οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν το ύψος της χρηματοδότησης που θα χρειαστεί»  τόνισε.