“Εκρηκτικό” sell-off στα ελληνικά ομόλογα, χωρίς φρένο η άνοδος των spreads
Just now
6

Πανικός επικρατεί στις αγορές ομολόγων ειδικά της ευρωπεριφέρειας, με τις αποδόσεις όλων των ομολόγων της περιοχής να εκτοξεύονται σε πολύμηνα υψηλά και τα ελληνικά ομόλογα να χάνουν όλο το ράλι που είχε σημειώθηκε από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο.

Ο δεύτερος γύρος μείωσης επιτοκίων από τη Fed και η συντονισμένη προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορονοϊού, τρέπει σε μαζική φυγή τους επενδυτές από όλα τα risk assets. Τα ελληνικά ομόλογα επέστρεψαν στον χάρτη του υψηλού ρίσκου, χάνοντας δυστυχώς όλες τους τις άμυνες με τις ρευστοποιήσεις των επενδυτών να μην κάνουν καμία διάκριση και να μην λαμβάνουν πλέον υπόψη το υψηλό cash buffer το οποίο ουσιαστικά προστατεύει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης.

Οι αποδόσεις στα 10ετή ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα έχουν εκτιναχθεί σε υψηλά σχεδόν 10 μηνών στο 0,75% και 0,95% αντίστοιχα, ενώ το yield στο ιταλικό 10ετές κινείται στο 1,936% με άνοδο 8% από την Παρασκευή.

Η απόδοση στο ελληνικό 10ετές  αυξάνεται στο 2,37% έχοντας σημειώσει άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής και κατά… 160% σχεδόν από το 0,92% που είχε βρεθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και πριν το βίαιο διεθνώς sell-off λόγω κορονοϊού. Το spread έναντι τον γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται πλέον στις 290 μονάδες βάσης, από μόλις 135 μ.β πριν μερικές εβδομάδες.

Δραματική είναι και η αύξηση στην απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία πλέον κινείται στο 1,90% έχοντας ουσιαστικά εκτοξευθεί κατά περισσότερο από… 500% (!) από το 0,3% που βρισκόταν πριν μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Το μομέντουμ που επικρατεί πλέον στην ευρωπεριφέρεια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις που δημιουργούνται γύρω από το επίπεδο του χρέους σε χώρες οι οποίες μετά πολλά χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης και την συνεχιζόμενη στήριξη των κεντρικών τραπεζών μπαίνουν σε μια άλλη αρκετά σοβαρή, αν όχι μεγαλύτερη κρίση από την προηγούμενη, όπως σχολιάζει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Matt Cairns.