Σε καθεστώς διαχείρισης η κατασκευαστική J&P Overseas -Εντονη ανησυχία στην Κύπρο
1 year, 5 months ago
6

Μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, με δραστηριότητες στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, τίθεται σε καθεστώς διαχείρισης.

Η J&P Overseas βρίσκεται σε ειδική διαχείριση από τους πιστωτές της, με στόχο τη μεταβίβαση των περιουσιακών της στοιχείων σε νέο σχήμα, διαδικασία την οποία πιθανόν να αναλάβει ο οίκος Alvarez & Marsal, σύμφωνα με πληροφορίες του Αlpha Κύπρου. O όμιλος J&P απασχολεί πάνω από 18.000 άτομα σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς κατείχε εξέχουσα θέση στον κατασκευαστικό τομέα αραβικών χωρών, με την ανάληψη και εκτέλεση μεγάλων έργων.

Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στην Κύπρο, καθώς πρόκειται για εταιρεία που ανέλαβε ή συμμετέχει σε κοινοπραξίες που αφορούν στην εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αρμόδιοι της εταιρείας πάντως ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν τις πληροφορίες.

Η εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαϊδης, γνωστή με τα αρχικά της J&P, ιδρύθηκε από τους δύο κύριους μετόχους – τους αείμνηστους Στέλιο Ιωάννου και Γεώργιο Παρασκευαΐδη, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και πραγματοποίησαν τη μεταμόρφωση της μικρής κυπριακής εταιρείας της δεκαετίας του 1940 σε ένα εργοληπτικό διεθνή κολοσσό.

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται, μετά τον θάνατο του «πατριάρχη» του ομίλου J&P Overseas, Γώγου Παρασκευαΐδη, πριν από 11 χρόνια.  

Το καλοκαίρι, η διαμάχη των τελευταίων χρόνων σε επίπεδο ηγεσίας της πλευράς Παρασκευαΐδη, λύθηκε στις δικαστικές αίθουσες, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε ο Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης κατά του νυν επικεφαλής, Ανδρέα Παπαθωμά, για κακοδιαχείριση της εταιρείας.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για τον Παπαθωμά και στην ουσία τον άφησε εκτός εταιρείας. Τον έλεγχο ανέλαβαν ο Ευθύβουλος και η Λεώνη Παρασκευαΐδη, οι οποίοι αναμενόταν ότι θα ενίσχυαν οικονομικά την εταιρεία, ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους.

Πηγή: ΑΠΕ