Στα άκρα η ενδοοικογειακή κόντρα στην Creta Farms
1 month, 7 days ago
6

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η ενδοοικογενειακή κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στην Creta Farms.

Οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του 2018 για ειδική έρευνα που ζήτησε ο ένας εκ των δύο Διευθυνόντων Συμβούλων και βασικών μετόχων για συναλλαγές που έγιναν σε προηγούμενες χρήσεις, με αποτέλεσμα την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την διαμάχη μεταξύ του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, αντιπρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλου και του Μανώλη Δομαζάκη, προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου του ομίλου.

Η κόντρα ανάμεσα στα δύο αδέρφια έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο του 2018, όταν οι φήμες για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της εταιρείας φούντωσαν, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2019 να βγει κοινή ανακοίνωση διάψευσης των σχετικών δημοσιευμάτων.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, «τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η εταιρεία CRETA FARMS προχωρά με γοργά βήματα στα πλαίσια του νόμου και των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης σε πράξεις και ενέργειες που θα συνδράμουν σημαντικά στην αύξηση των μεγεθών της και την δυναμική επιχειρησιακή της συνέχεια.

Καλό θα είναι να σταματήσει η παραπληροφόρηση από οποιαδήποτε κατεύθυνση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναχαιτίσει την δυναμική της εταιρείας CRETA FARMS.

Η οικογένεια Δομαζάκη παραμένει ακάθεκτη στο τιμόνι της εταιρείας και πασχίζει με κάθε τρόπο για την διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των μετόχων της CRETA FARMS και της εθνικής μας οικονομίας».

Μπαράζ παραιτήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες η κόντρα ξεκίνησε όταν ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, φέρεται να ζήτησε διευκρινίσεις για κάποια οικονομικά στοιχεία από τον Μανώλη Δομαζάκη, για διαγραφές απαιτήσεων ύψους 22 εκατ. ευρώ της μητρικής από τη θυγατρική της στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί μπαράζ αλλαγών στην διοίκηση της εταιρείας. Στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η λύση της συνεργασίας με τον οικονομικό διευθυντή, ενώ λίγες μέρες αργότερα ανακοινώνεται η εκλογή του Κ. Λουρόπουλου ως νέου ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους με θητεία έως τις 22 Ιουνίου 2021 σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Αν. Μερίκα. Ο ίδιος εκλέγεται και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου. Στις 13 Δεκεμβρίου ανακοινώνεται ο ορισμός της Ελένης Χαλιώτη ως οικονομικής διευθύντριας και του Ν. Τσομάκου ως εσωτερικού ελεγκτή.

Την επομένη ανακοινώνεται ότι ο Κ. Λουρόπουλος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και αντικαθίσταται από τον Χρ. Τσάλλη. Στις 24 Ιανουαρίου 2019 και ενώ είναι σε εξέλιξη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δημοσιεύεται πρόσκληση για έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farm. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την ανάκληση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι η θητεία τους λήγει τον Ιούνιο του 2021, καθώς και των μελών της Επιτροπής Ελέγχου.

Τελικά υπό την πίεση των τραπεζών η αύξηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ολοκληρώνεται επιτυχώς και ακολουθεί μάλιστα και η κοινή ανακοίνωση που σπεύδει να διαψεύσει τα σενάρια περί εκρηκτικών σχέσεων.

Ωστόσο, η κρίση στις σχέσεις των δύο αδελφών φαίνεται ότι δεν είχε τελειώσει. Στις 2 Απριλίου 2019, ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης, απέστειλε επιστολή προς τον Ορκωτό Ελεγκτή της Εταιρείας με την οποία ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είχε χρηματοδοτήσει την εταιρία με κεφάλαια ύψος 11,6 εκ. κατά τα έτη 2005 – 2006.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται από την διοίκηση της εταιρείας η καταβολή αυτού του ποσού, με αποτέλεσμα να προκληθεί ειδική έρευνα από ορκωτούς ελεγτές που θα αναζητήσουν την τύχη αυτού του ποσού.

Υπό πίεση τα μεγέθη

Η πίεση που υφίσταται η εταιρεία αποκαλύπτεται και από τα οικονομικά μεγέθη του 2018, καθώς μπορεί οι πωλήσεις να αυξήθηκαν κατά 9%, ωστόσο παρουσιάζει δραματική επιδείνωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων, που πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, και ζημιές προ φόρων 15,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 117,8 εκ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 9 % σε σχέση με τη χρήση 2017. Τα EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε ζημιές 899 χιλ. ευρώ, έναντι 13 εκατ. ευρώ το 2017.