Τσακαλώτος: Δεν είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι χάλια
1 year, 5 months ago
6

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση και θα σας παρακαλούσα όλους εδώ μέσα να μην μιλάτε κατά των τραπεζών και να μη λέτε ότι είναι σε χάλια κατάσταση, δεν είναι ούτε αλήθεια ούτε σωστό», είπε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθυνόμενος σε όλους τους βουλευτές, λίγες ώρες μετά το κραχ στο χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε αναλυτικά γιατί κατά την άποψή του καμιά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα

« Η δική μου άποψη για τις τράπεζες ήταν πολύ σαφής.  Εχουμε τέσσερα θετικά πράγματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό για τις τράπεζες. Οι δύο από τις τέσσερις τράπεζες δεν έχουν  ανάγκη του ELA ,οι δύο άλλες θα τελειώσουν από αυτή την ανάγκη  τα Χριστούγεννα. Όλες οι τράπεζες έφτασαν στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια αλλά τους  ξεπέρασαν κιόλας. Όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test. 

Σήμερα ο διεθνής τύπος γράφει  ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες. Όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων.  Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα, αυτά πρέπει να κοιτάνε όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν  να βγάλουν  χρήματα.»

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος  στα κόκκινα δάνεια τόνισε πως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για την μείωση τους και ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που μπορούν να  αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει

« Οι τράπεζας οι ελληνικές είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Εμείς έχουμε δημιουργήσει θεσμούς που γρήγορα μπορούμε   να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Θεσμοί  που είναι και τα υπουργεία και η τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ και η ένωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν  όλα τα προβλήματα. 

Συναινετικά όλοι μαζί νομίζουμε πως η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι εντελώς αντιμετωπίσιμη. Θα σας παρακαλούσα όλους εδώ να μην μιλάτε κατά των  τραπεζών και να λέτε  ότι είναι σε χάλια κατάσταση. Δεν είναι σωστό και δεν είναι και αλήθεια».

Δένδιας: Τεράστια κυβερνητική αστοχία στο χειρισμό του θέματος των κόκκινων δανείων

Στον υπουργό οικονομικών απάντησε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας  ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια κυβερνητική αστοχία στο χειρισμό του θέματος των κόκκινων δανείων και  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

«Να μας πείτε αν σκέφτεστε να κάνετε κάτι ή αν  θα μείνετε απλοί παρατηρητές ή  εάν βαίνουν όλα καλώς ή κάτι άλλο.

Υπάρχει μια τεράστια κυβερνητική αστοχία που αφορά στο  χειρισμό του τεράστιου ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Όταν εγω το 2014 εισηγήθηκα το νόμο για τα κόκκινα δάνεια ο ΣυΡιζΑ ως αντιπολίτευση ήρθε και υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες. Έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενταχθείτε στο νομό Δένδια διότι θα κάνουμε κούρεμα δανείων, θα χαρίσουμε δάνεια και λοιπά. Μείνατε δύο χρόνια σε αμηχανία, ακυρώσετε το προηγούμενο πλαίσιο, περάσετε νομοθετήματα και δεν έχετε καταφέρει τίποτα αξιόλογο με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε κρίση στον τραπεζικό τομέα. Ας μην κοροϊδευόμαστε η οποιαδήποτε κρίση έστω και μικρή στον τραπεζικό τομέα θέτει σε συνολική 

διακινδυνευση  την οικονομία μιας χώρας.