Τσακαλώτος: Κερδίσαμε έναν καθαρό διάδρομο ευκαιριών και επενδύσεων – Τραγωδία αν δεν γίνουν όσα έχουμε υποσχεθεί
1 year, 2 months ago
6

Με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Eurogroup η Ελλάδα κέρδισε έναν «καθαρό διάδρομο» που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την οικονομία ακόμα περισσότερο, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη ώστε να είναι σε βιώσιμη βάση, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ Channel Καβάλας.

Ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «αυτός ο διάδρομος δεν είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές, είναι και για τους Έλληνες επενδυτές και επομένως είναι στα χέρια της χώρας να το εκμεταλλευτεί. Δεν λέω ότι θα πάνε όλα καλά. Σου δίνονται ευκαιρίες και αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να τις εκμεταλλευτείς με σοβαρότητα, με κοινωνική ευαισθησία ώστε να μπορεί να πάει μπροστά η χώρα».
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα έχει σταματήσει να είναι «ο σάκος του μποξ», ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτό ισχύει, «αλλά θέλει συνέχεια και σοβαρότητα από όλους».

Ο κ. Τσακαλώτος εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ με στόχο να γίνει κατανοητό το τι συμφωνήθηκε σε πιθανούς επενδυτές, επισημαίνοντας ότι πάντα σε έναν συμβιβασμό δεν παίρνεις όλα όσα θα ήθελες, πάντως το γεγονός ότι «πήραμε τα 10 χρόνια, ότι έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ., μπορεί και λίγο περισσότερο, άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για δύο χρόνια, αυτό δεν μπορείς να το πεις αποτυχία, ειδικά αν αρχίσουν -που ήδη έχουν αρχίσει- να πέφτουν τα επιτόκια μας».

Στην ερώτηση για το ποια είναι τα βήματα και οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν στην «μεταμνημονιακή» εποχή ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Δεν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Τώρα κοιτάμε πιο μπροστά εμείς, δηλαδή μπορεί να βγούμε στις αγορές μέχρι εκεί μπορεί και όχι -εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς για αυτό το θέμα. Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική, ότι θα βγούμε βεβαίως, αλλά θα το αποφασίσουν αυτοί πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές. Τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε πώς αυτή την ανάπτυξη που έχουμε, που όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι πάμε καλύτερα στις εξαγωγές, στη μεταποίηση, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη, πώς δεν θα γυρίσουμε στο 2008.’Εχουμε δώσει συγκεκριμένες εγγυήσεις, όχι γιατί είμαστε υπόδουλοι και κάνουμε ό,τι μας λένε, αλλά καταλαβαίνουμε ότι θα είναι τραγωδία με αυτά που έχει τραβήξει ο ελληνικός λαός. Χρησιμοποιώ πραγματικά τη λέξη «τραγωδία», να είναι τόσο πολύς κόσμος ακόμα άνεργος, φτωχός και να ξαναγυρίσουμε πίσω στο 2008. Να μην έχει δηλαδή ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Γι’ αυτό η ευθύνη ίσως είναι πιο μεγάλη. Η υποχρέωση μας σχετικά με την ερώτηση που μου κάνατε δεν είναι για τους επόμενους δύο μήνες, είναι για πολύ πιο μακρά περίοδο»

Οσον αφορά την έξοδο στις αγορές υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί πολιτική απόφαση, αλλά τεχνοκρατική. «Τώρα κοιτάμε πολύ πιο μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε πώς αυτή την ανάπτυξη που έχουμε, που όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι πάμε καλύτερα στις εξαγωγές, στη μεταποίηση, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη, πώς δεν θα γυρίσουμε στο 2008. Εχουμε δώσει συγκεκριμένες εγγυήσεις, όχι γιατί είμαστε υπόδουλοι και κάνουμε ό,τι μας λένε, αλλά καταλαβαίνουμε ότι θα είναι τραγωδία με αυτά που έχει τραβήξει ο ελληνικός λαός».

Για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται βάσει των υψηλών πλεονασμάτων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μας δίδεται η δυνατότητα μείωσης των φόρων, καθώς και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία.