Τσακαλώτος: Μη λέτε για τράπεζες που καταρρέουν, δεν είναι αλήθεια
8 months, 8 days ago
6

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση και θα σας παρακαλούσα όλους εδώ μέσα να μην μιλάτε κατά των τραπεζών και να μη λέτε ότι είναι σε χάλια κατάσταση, δεν είναι ούτε αλήθεια ούτε σωστό» είπε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος σε όλους τους βουλευτές λίγες ώρες μετά το κραχ στο χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε αναλυτικά γιατί κατά την άποψή του καμιά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα

« Η δική μου άποψη για τις τράπεζες ήταν πολύ σαφής.  Εχουμε τέσσερα θετικά πράγματα που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό για τις τράπεζες. Οι δύο από τις τέσσερις τράπεζες δεν έχουν  ανάγκη του ELA ,οι δύο άλλες θα τελειώουν απο αυτη την ανάγκη  τα Χριστούγεννα. Όλες οι τράπεζες έφτασαν στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια αλλά τους  ξεπέρασαν κιόλας. Όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test.

Σήμερα ο διεθνής τύπος γράφει  ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες. Όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων.  Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα, αυτά πρέπει να κοιτάνε όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν  να βγάλουν χρήματα».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος  στα κόκκινα δάνεια τόνισε πως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για την μείωση τους και ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που μπορούν να  αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

« Οι τράπεζας οι ελληνικές είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Εμείς έχουμε δημιουργήσει θεσμούς που γρήγορα μπορούμε   να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Θεσμοί  που είναι και τα υπουργεία και η τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ και η ένωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν  όλα τα προβλήματα.

Συναινετικά όλοι μαζί νομίζουμε πως η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι εντελώς αντιμετωπίσιμη. Θα σας παρακαλούσα όλους εδώ να μην μιλάτε κατά των  τραπεζών και να λέτε  ότι είναι σε χάλια κατάσταση. Δεν είναι σωστό και δεν είναι και αλήθεια».

Πυρά Δένδια για τις τράπεζες

Στον υπουργό οικονομικών απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας  ο οποίος επεσήμανε ότι υπάρχει τεράστια κυβερνητική αστοχία στο χειρισμό του θέματος των κόκκινων δανείων και  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

«Να μας πείτε αν σκέφτεστε να κάνετε κάτι ή αν  θα μείνετε απλοί παρατηρητές ή  εάν βαίνουν όλα καλώς ή κάτι άλλο.

Υπάρχει μια τεράστια κυβερνητική αστοχία που αφορά στο  χειρισμό του τεράστιου ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Όταν εγω το 2014 εισηγήθηκα το νόμο για τα κόκκινα δάνεια ο ΣυΡιζΑ ως αντιπολίτευση ήρθε και υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες. Έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενταχθείτε στο νομό Δένδια διότι θα κάνουμε κούρεμα δανείων, θα χαρίσουμε δάνεια και λοιπά. Μείνατε δύο χρόνια σε αμηχανία, ακυρώσετε το προηγούμενο πλαίσιο, περάσετε νομοθετήματα και δεν έχετε καταφέρει τίποτα αξιόλογο με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουμε κρίση στον τραπεζικό τομέα. Ας μην κοροϊδευόμαστε η οποιαδήποτε κρίση έστω και μικρή στον τραπεζικό τομέα θέτει σε συνολική διακινδυνευση  την οικονομία μιας χώρας».

Έκανε επιθεση στη ΝΔ για τις συντάξεις

Σφοδρή επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα της μείωσης των συντάξεων εξαπέλυσε λίγο αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας πως χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο θέμα για ενάμιση χρόνο προκειμένου   να πουν ότι είναι  ψέματα  η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.

« Για ενάμιση χρόνο λέτε πως είναι  μούφα  οτι βγαίνουμε από το μνημόνιο, ότι δεν έχουμε καθαρή έξοδο, ότι δεν έχουμε βαθμό ελευθερίας. Όλα αυτά τα στηρίζετε  στο γεγονός ότι θα μειωθούν οι συντάξεις.

Χτίσατε όλο το αφήγημα σας στο ότι θα κοπούν οι συντάξεις, άρα δεν έχουμε καθαρή έξοδο. Δεν φταίω εγώ γι’αυτό. Σας προειδοποιούσα γι’ αυτό, σας έλεγα και πέρυσι μη βάζετε όλα τα αυγά σας σε αυτό το μοναδικό καλάθι γιατί τι θα κάνετε αν δεν μειωθούν οι συντάξεις; . Τώρα καταλαβαίνω οτι  με βηματάκια τσούκου τσούκου τσούκου  λέτε κάτι άλλο. Έχετε φοβηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα μεγάλη ή μικρή πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Λέτε τώρα ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος διότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές.  Αυτό είναι το καινούργιο καλάθι;  Εκεί θα βάλετε τα αυγά σας;  Να  μας το πείτε να το ξέρουμε. Πριν λέγατε οι συντάξεις τώρα το παίρνετε πίσω;»

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε άδικη  την πολιτική της μείωσης των συντάξεων που  ψήφισε η κυβέρνηση το 2017 προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και  πρόσθεσε ότι για δύο χρόνια η κυβέρνηση αγωνίστηκε για να αλλάξει αυτή την πολιτική.

«Θα πείτε από δω και πέρα ότι δε βγαίνουμε στις αγορές και αν βγούμε στις αγορές τι θα πείτε;  Αρα ποιος κοροϊδεύει ποιον. Εμείς δουλέψαμε για δύο χρόνια για να αλλάξουμε μια πολιτική που την θεωρήσαμε άδικη τότε. Το είπα εγώ πρώτος βγαίνοντας από το Eurogroup. Δουλέψαμε δύο χρόνια γι’ αυτό δεν κοροϊδέψαμε κανέναν.  Ξέραμε πόσο έχει υποφέρει ο λαός ξέραμε ότι δεν ήταν σωστή πολιτική να μειωθούν οι συντάξεις και είμαστε περήφανοι που το καταφέρνουμε, έχουμε μεγάλη ανησυχία για τον ελληνικό λαό και κάνουμε  μεγάλη προσπάθεια να αντιστρέψουμε ότι τον έχει ταλαιπωρήσει

Εσείς παίζετε με τον πόνο των συνταξιούχων για να κερδίσετε ένα πόντο στην πολιτική σκακιέρα».

Απάντηση Δένδια για τις συντάξεις και αντιπαράθεση με Τσακαλώτο

Ο κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας τα δύο σενάρια που υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού απάντησε στον κ. Τσακαλώτο

«Μπορώ να καταλάβω ποιο από τα δύο σενάρια το βασικό ή το εναλλακτικό είναι αυτό που επιθυμείτε;  Όλα αυτά τα παιχνίδια έχουν ένα λογικό όριο και είναι ή  υπομονή της ελληνικής κοινωνίας σε όσα έχετε κάνει τόσο καιρό.  Ολα αυτά τελειώνουν σε ένα, σε δύο, σε τρεις, σε τέσσερις μήνες.  Θα τελειωσουν

Παρατείνοντας την παραμονή σας στην εξουσία παρατείνετε  στην πραγματικότητα την δική μας ευχαρίστηση  διότι κάθε μέρα που περνά  τα πράγματα γίνονται χειρότερα για  σας. Το κακό είναι ότι γίνονται χειρότερα και για την ελληνική κοινωνία.»

Ο κ. Τσακαλώτος του απάντησε ότι αν και υπέρμαχος του  μένουμε Ευρώπη δε γνωρίζει πως λειτουργείουν οι ευρωπαΐκοι  μηχανισμοί.

«Ένα πράγμα που μου έχει κάνει φοβερή  εντύπωση για όλο το κίνημα του μένουμε Ευρώπη είναι οτι ξέρετε  τοσο λίγα  για την Ευρώπη. Οι φιλοευρωπαίοι δεν ξέρουν τι κανόνες  έχει η  Ευρώπη πως δουλεύει η Ευρώπη ,πως λειτουργεί η Ευρώπη .

Ενημερώνω τον κ. Δένδια ότι από το 2010 υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο όπου κάθε χώρα, κάθε χρόνο καταθέτει ένα σχέδιο στην κομισιόν όπου υπάρχει το σενάριο βάσης  και τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση κάθε χώρας κάθε χρόνο. Εμείς είναι η πρώτη χρονιά που το κάνουμε φέτος επειδή είμαστε εκτός μνημονίου.

Το σενάριο βάσης είναι σενάριο βάσης αυτό είναι θέμα οικονομικό,  δεν είναι το βασικό σενάριο.  Βασικό σενάριο σημαίνει με τι δουλεύεις και τι θες να κάνεις.

Τι λέει το σενάριο βάσης; Οτι  αν δεν κάνουμε τίποτα και δεν αλλάξουμε καμιά δαπάνη είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω πιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτα Μετά την έξοδο από το μνημόνιο  και πήγαινε τρεις μήνες διακοπές θα είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα αυτό που αναφέραμε 4,13%

Εμείς καταθέτουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και που  αντιμετωπίζει και την μείωση των συντάξεων και κομμάτι από τα αντίμετρα και ότι άλλο θέλουμε»