Τσίπρας: Έχουμε το «μαξιλάρι» των 30 δισ. δεν μας… πολυαπασχολούν οι αγορές
8 months, 28 days ago
6

Η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών στην παροχολογία προκαλεί ήδη έντονα ερωτήματα και προβληματισμό, δεδομένου ότι εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πως η ύπαρξη του λεγόμενου δημοσιονομικού «μαξιλαριού» των 30 δισ. ευρώ επιτρέπουν στην κυβέρνηση να μην επιδιώξει μια έξοδο που θα επιβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει πραγματικά.

«Έχουμε το μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ» τόνισε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «δεν μας πολυαπασχολούν οι αγορές» δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η παραμονή στη διακυβέρνηση με παροχές μέσω μερισμάτων και χρήση του capital buffer με μοναδικό σκοπό την επικοινωνιακή διαχείριση μέρος του κεφαλαίου αυτού για καθαρά προεκλογικούς ή άλλους λόγους.

«Επομένως, έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί και τόσο πολύ η αναταραχή στις αγορές» είπε για να σημειώσει πως «κάποια στιγμή θα βγούμε και θα δανειστούμε με καλό επιτόκιο».

Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός μέσα από τη συνέντευξή του έστειλε ένα μήνυμα προς τις αγορές που παρακολουθούν στενά την πορεία της χώρας από την ημέρα που έληξε το το πρόγραμμα στήριξης ότι δεν προτίθεται να θέσει στην κρίση τους την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και ότι είναι έτοιμος ανα πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει πόρους απο το «μαξιλάρι» των 30 δισ. ευρώ, όχι μόνο για τους σκοπούς που δημιουργήθηκε αλλά και για εσωτερική χρήση.

Αν και στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ εμφανίσθηκε να επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των δανειστών και των υποσχέσεων επιδιώκοντας αφ’ ενός να μην χτύπήσουν καμπανάκια και πάλι αύριο οι αγορές, οι σημερινές του δηλώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Επικεντρώθηκε και πάλι στις παροχές που όμως θα γίνουν από το 2019 επιβεβαιώνοντας ότι ανεξάρτητα από τη δήλωσή του σύμφωνα με την οποία στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας , έχει ήδη προκηρύξη μια προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι σε κάθε απάντησή του επιχειρούσε να επιτεθεί στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την άνοδο του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου στις διεθνείς αναταράξεις των αγορών σημειώνοντας ταυτόχρονα πως όταν αυτές σταματήσουν και υπάρξει μείωση του επιτοκίου τότε η Ελλάδα θα επιλέξει την έξοδο.