5 βασικοί κανόνες για να λειτουργήσει μια συγκατοίκηση
1 year, 7 days ago
6

Η φοιτητική ζωή σου για τον πρώτο καιρό θα είναι αρκετά μοναχική, ειδικά αν σπουδάζεις σε μία άλλη πόλη από αυτή που μένεις. Οπότε τι καλύτερο από το να βρεις έναν συγκάτοικο.

Μπορεί να είναι κάποιος άγνωστος, επίσης, φοιτητής ή και κάποιος φίλος σου που έχει περάσει στην ίδια πόλη με εσένα. Έτσι και τα έξοδα θα μοιραστούν στη μέση, αλλά και εσύ θα έχεις κάποιον για παρέα τον πρώτο καιρό!

Η συγκατοίκηση είναι πολύ ωραίο πράγμα, αλλά για να λειτουργήσει θα πρέπει να ισχύουν και κάποιοι κανόνες. Αλλιώς σε βλέπω να τσακώνεσαι συνέχεια.

1. Να έχει ο καθένας τον χώρο του

Σίγουρα το να συγκατοικείς με κάποιον έχει τα καλά του. Αλλά θέλεις και εσύ κάποιες στιγμές να κλείσεις την πόρτα του δωματίου σου και να μείνεις εκεί για πάντα. Οπότε μην μπαίνεις συνέχεια στα πόδια του άλλου για να μην μπαίνει και αυτός στα δικά σου.

2. Πρόγραμμα για τις δουλειές

Να έχετε ένα φτιαγμένο πρόγραμμα για το ποιος θα κάνει ποιες δουλειές κάθε εβδομάδα. Και να είναι κυκλικό για να μην κάνει συνέχεια ο ένας τα ίδια πράγματα. Έτσι θα δεις ότι δε θα υπάρχουν γκρίνιες για τη καθαριότητα του σπιτιού, αλλά και ότι ο ένας από εσάς κάνει συνέχεια τις πιο δύσκολες δουλειές.

3. Να μαζεύει ο καθένας τα δικά του

Να μαζεύεις τα πράγματά σου και να τα βάζεις στη θέση τους είναι πολύ σημαντικό. Σκέψου να μπαίνεις στο σπίτι και να υπάρχουν παντού πεταμένα πράγματα ή πιάτα, ή ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς! Καλό θα είναι να μαζεύεις εσύ τα δικά σου πράγματα και ο συγκάτοικος σου τα δικά του.

4. Επικοινωνία για τους καλεσμένους

Θα πρέπει να έχετε καλεί επικοινωνία σε αυτό. Αν εσύ, ας πούμε, έχεις πολύ διάβασμα δεν μπορεί ο συγκάτοικος σου να φέρει τους φίλους του για να κάτσουν. Οπότε πρέπει να ρωτάτε ο ένας τον άλλο και να δείτε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλείς κάποιον στο σπίτι.

5. Πώς θα μοιράζονται τα έξοδα

Ένα από τα πιο βασικά σημεία είναι τα έξοδα του σπιτιού. Οπότε από την αρχή πρέπει να έχετε συμφωνήσει πώς θα μοιράζονται τα έξοδα και που θα βάζετε τα λεφτά για να τα πληρώνεται! Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί από την αρχή, για να μην υπάρχουν διαφωνίες στη συνέχεια.