Αυτός είναι ο Ουκρανός «Βασιλιάς του Κάστρου» -Σκηνοθέτησε τον θάνατό του, έκανε πολυτελή ζωή στη Γαλλία [εικόνες]
7 months, 28 days ago
6

Ένας μυστηριώδης Ουκρανός φυγόδικος που σκηνοθέτησε τον θάνατό του και μετά κρύφτηκε σε ένα υπέροχο γαλλικό κάστρο, συνελήφθη τελικά από την Europol.

Η Europol, η υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε στις 16 Οκτωβρίου πως ο άνδρας «υψηλού προφίλ» κρατείται στην Ντιζόν της Γαλλίας. Ο άνδρα αυτός, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, θεωρείται ότι «βρίσκεται πίσω από μια σύνθετη περίπτωση διεθνούς απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Το κάστρο χτίστηκε τον 12ο αιώνα και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του ήταν οι απόγονοι ενός πρώην Γάλλου προέδρου

Όταν οι αρχές συνέλαβαν τον φυγόδικο, κατέλαβαν την περιουσία του και διαπίστωσαν με έκπληξη την πρώτη ημέρα της συλλογής των αποκτημάτων του, ότι είχε αντικείμενα αξίας 4,6 εκατομμυρίων ευρώ. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν το κάστρο του 12ου αιώνα που ζούσε, μία vintage Rolls Royce Phantom, κοσμήματα και τρία κομμάτια τέχνης του Σαλβαδόρ Νταλί, αναφέρει το Bloomberg.

Ο άνδρας, που ονομάστηκε «βασιλιάς του κάστρου» από την Europol, πιστεύεται ότι διέφυγε τόσο καιρό της σύλληψης πλαστογραφώντας πιστοποιητικό θανάτου του για να μπερδέψει τις αρχές και να χάσουν τα ίχνη του.

Η vintage Rolls Royce Phantom

Ωστόσο, οι Γάλλοι αξιωματούχοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι κάτι συνέβαινε όταν άρχισαν να αναδύονται ύποπτες συναλλαγές που αφορούσαν στην αγορά του κάστρου και ξεκίνησαν έρευνα. Το κάστρο αγοράστηκε έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ από μια εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο «της οποίας ο τελικός πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν πολίτης της Ουκρανίας, ύποπτος για μεγάλη διαφθορά στη χώρα του».

Το κάστρο είναι επισκέψιμο για το κοινό και έχει στο εσωτερικό του ένα κατάστημα και ένα εστιατόριο

Η Telegraph κατονόμασε το κάστρο ως το Chateau de la Rochepot στην περιοχή της Côte d’Or, το οποίο μέχρι την τελευταία του πώληση ανήκε στους κληρονόμους του πρώην Γάλλου προέδρου Σαντί Καρνό.

Ο δήμαρχος της περιοχής είπε ότι γνώρισε τον νέο ιδιοκτήτη του πύργου και δεν πίστευε ότι ήταν ύποπτος. Στην πραγματικότητα, είπε ότι ο άνδρας αυτός κρατούσε ανοιχτό το κάστρο και το διοικούσε κανονικά.

«Το θετικό ήταν πως επέτρεψε να συνεχιστούν οι επισκέψεις στο κάστρο και είχε μάλιστα ένα κατάστημα και ένα εστιατόριο στο εσωτερικό του» δήλωσε ο δήμαρχος στην Telegraph. «Το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε ήταν να το αγοράσει κάποιος ιδιώτης και να το κλείσει για το κοινό. Είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη».
Ο Ουκρανός επιχειρηματίας είχε αντικείμενα αξίας 4,6 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των οποίων και τρεις πίνακες του Σαλβαντόρ Νταλί

Μετά την ύποπτη αγορά του μεσαιωνικού κάστρου, η γαλλική αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια της Europol λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της υπόθεσης. Παράλληλα με το Λουξεμβούργο και την Ουκρανία, άρχισαν να αναζητούν τον άνδρα αυτόν. Μαζί ανακάλυψαν πως όχι μόνο ο Ουκρανός ήταν ζωντανός και έχαιρε άκρας υγείας, αλλά ζούσε και μια «πλουσιοπάροχη» ζωή στη Γαλλία με τον κάστρο ως σπίτι του.

Τέλος, στις 5 Οκτωβρίου, ο άνδρας και οι τρεις συνεργάτες του συνελήφθησαν για τον ρόλο τους σε διεθνή υπόθεση απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αν και η ταυτότητα του βασικού υπόπτου δεν έχει γίνει γνωστή, σύμφωνα με το Bloomberg, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει την έκδοση του Ντμίτρο Μαλινόβσκι από την Γαλλία.
Ο Ουκρανός κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην χώρα του

Ο Μαλινόβσκι είναι επιχειρηματίας με έδρα την Οδησσό, ο οποίος αναζητείταο από την ουκρανική αστυνομία εδώ και τρία χρόνια σε σχέση με μια μεγάλη υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας, σύμφωνα με την Telegraph.

Φωτογραφίες: Europolo, Wikipedia