Αντόνι Γκαουντί – Ο εκκεντρικός αρχιτέκτονας που μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη
9 months, 8 days ago
6

Ο ιδιοφυής καταλανός αρχιτέκτονας έχει κάνει την πόλη να μοιάζει με παραμύθι. Τα μεσαιωνικά παλάτια, οι καθεδρικοί ναοί, τα υπέροχα καλντερίμια και τα ιδιαίτερα κτίρια δίνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην πόλη, ενώ ανάμεσα τους δεσπόζουν ορισμένα από τα πιο διάσημα έργα του Γκαουντί, του εκκεντρικού αρχιτέκτονα της Αρ Νουβό που έζησε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Έζησε και διαμόρφωσε την αισθητική του στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης, μελετώντας την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική, όλα τα σύγχρονα ρεύματα, αλλά και αυτά του παρελθόντος.

H Sagrada Familia είναι ένα από τα διάσημα έργα του, ίσως το δημιούργημα της ζωής του, για το οποίο χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν να επισκεφτούν τη Βαρκελώνη.

Επίσης, πολύ δημοφιλές είναι το Μέγαρο Γκουέλ, (η κατασκευή του ξεκινά το 1886 και ολοκληρώνεται το 1888). Στα κορυφαία έργα του συγκαταλέγονται η Casa Batlo (1904-1906) και η Casa Mila, γνωστό ως La Pedrera (1906-1912), με το σουρεαλιστικό της δώμα, τις γλυπτικές καμινάδες, τις δύο εσωτερικές αυλές και τις χαρακτηριστικές προσόψεις.