Γιατί το Παρίσι δεν θα κάνει καμία τελετή προς τιμήν του Karl Lagerfeld -Τι είχε ζητήσει ο σχεδιαστής [εικόνες]
6 months, 16 days ago
6

Καμία τελετή δεν θα οργανωθεί στη μνήμη του Karl Lagerfeld, που απεβίωσε χθες σε ηλικία 85 ετών, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ίδιου του σπουδαίου σχεδιαστή, έγινε σήμερα γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από μια εκπρόσωπο τύπου του εκλιπόντος δημιουργού.

«Οι επιθυμίες του (…) θα γίνουν σεβαστές» επισήμανε η ίδια πηγή.

Ο «Κάιζερ», που έλεγε με χιούμορ ότι προτιμά «να πεθάνει» παρά να ταφεί, είχε επισημάνει πολλές φορές την επιθυμία του να αποτεφρωθεί.

Ο Karl Lagerfeld

Όπως λοιπόν ήθελε, η τέφρα του θα τοποθετηθεί μαζί με εκείνη της μητέρας του και ένα μέρος της με εκείνη του Ζακ ντε Μπασέ, της μεγάλης του αγάπης έως τον θάνατό του από Aids το 1989. Το υπόλοιπο από την τέφρα του θα δοθεί στην οικογένεια του Μπασέ, σε μια τεφροδόχο ειδικά σχεδιασμένη, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde στο σημερινό φύλλο της.

Η τέφρα του «βρίσκεται σε μια περιοχή που κρατείται μυστική. Κάποια ημέρα, θα προσθέσουμε εκεί τη δική μου» είχε εκμυστηρευτεί ο Karl Lagerfeld στη Μαρί Οταβί στη βιογραφία «Ζακ ντε Μπασέ, ο δανδής του σκοταδιού», που κυκλοφόρησε το 2017.

«Ζήτησα να με αποτεφρώσουν και να διασκορπίσουν την τέφρα μου με εκείνη της μητέρας μου.. και εκείνη της Σουπέτ (της γάτας του), εάν έχει πεθάνει πριν από εμένα» είχε πει ο «Κάιζερ» στο περιοδικό μόδας Numero τον Απρίλιο του 2018.

Ο τελευταίος των «γιγάντων» της υψηλής ραπτικής, που παρέμεινε για περισσότερα από 35 χρόνια επικεφαλής του οίκου Chanel, δικαιολόγησε την άρνησή του να ταφεί, το 2015 κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής:

Τον Ιανουάριο του 2018 μετά το τέλος της επίδειξης μόδας της Chanel στο Παρίσι.

«Το θεωρώ φρικτό. Θέλω απλά να χαθώ όπως τα ζώα του παρθένου δάσους. Είναι φρικτό να κλείνουν τους ανθρώπους (σε ένα φέρετρο) με τα λείψανά τους».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας δημόσιας κηδείας, ο Καρλ Λάγκερφελντ δεν το ήθελε καθόλου. Ο ίδιος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγούσε στο περιοδικό Numero, περιγράφοντας τον φόρο τιμής προς τον τραγουδιστή Τζόνι Χάλιντεϊ την 9η Δεκεμβρίου του 2017, ότι «μετά τις σκοτεινές ιστορίες από την οικογένεια Χάλιντεϊ, η κηδεία του (στην παριζιάνικη εκκλησία) της Μαγδαληνής έμοιαζε με φάρσα».