Κρυφά τεστ και παγίδες εργοδοτών σε συνεντεύξεις για δουλειά (για να βρουν τον καλύτερο)
9 months, 13 days ago
6

Όσο σκληρά και εάν προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη για δουλειά, όσο και εάν φροντίσετε να επικοινωνήσετε με τις απαντήσεις σας τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας που εκτιμάτε πως θα εκτιμηθούν από τους υποψήφιους εργοδότες να ξέρετε πως εκεί έξω υπάρχουν και εκείνοι που θα κάνουν τα πάντα για να σας τεστάρουν με τους πιο περίεργους τρόπους.

Αρκετοί θα προσπαθήσουν να «παίξουν» με το μυαλό σας, να σας στήσουν «παγίδες» προκειμένου να αξιολογήσουν τις αντιδράσεις σας και είναι πιθανό να μην καταλάβετε καν πως σας τεστάρουν.

Ευτυχώς κάποιοι εξ αυτών έχουν δώσει κατά διαστήματα κάποιες πληροφορίες ως προς το τι μπορεί να αφορούν αυτά τα «τεστ» και μας έχουν βάλει κάπως στο πνεύμα αυτών των αψυχολόγητων τεστ. Αν και τα παραδείγματα σίγουρα δεν είναι πολλά, το βέβαιο είναι ότι μας δίνουν μια ιδέα του τι μπορεί να περιμένετε. Προσοχή όμως γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος να αρχίσετε να βλέπετε παντού πιθανές «παγίδες» και να κάψετε τον εγκέφαλό σας. Πιθανότατα δε να χάσετε και τη δουλειά.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αυστραλιανής εταιρείας λογιστικής Xero ένας από τους τρόπους με τους οποίους αποφασίζει ποιους θα προσλάβει ή όχι, σχετίζεται με μια κούπα ή ένα ποτήρι και το τι θα κάνει ένας υποψήφιος εργαζόμενος με αυτή. «Μπορεί να έχετε αναπτύξει δεξιότητες, να έχετε εμπειρίες αλλά όλα καταλήγουν στην σωστή συμπεριφορά, στη σωστή στάση» δήλωσε πρόσφατα στο Venture Podcast. «Αυτή η συμπεριφορά/στάση για την οποία έχουμε συζητήσει και αναζητάμε είναι: “να πλένετε το φλιτζάνι σας”».

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η δοκιμασία «wrapper test» και αφορά το περιτύλιγμα ενός γλυκού (ή κάτι ανάλογο). Σε αυτή την περίπτωση το περιτύλιγμα ενός γλυκού μπορεί να είναι πεσμένο κοντά στην στην πόρτα της αίθουσας όπου διεξάγεται η συνέντευξη. Το θέμα εδώ είναι εάν ο υποψήφιος θα το μαζέψει ή όχι. Η αντίδραση του εκτιμάται πως παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον χαρακτήρα του όπως το πόσο ανιδιοτελής είναι, το πόσο παρατηρητικός, το πόση σημασία δίνει στη λεπτομέρεια κ.λπ.