Λύθηκε το μυστήριο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους για 12 ημέρες – Η πιθανή εξήγηση
1 year, 5 months ago
6

Mία πιθανή εξήγηση έδωσε καθηγητής όσον αφορά το παράξενο συμβάν που κατεγράφη στην Κίνα με εκατοντάδες πρόβατα να κάνουν συνεχείς κύκλους για 12 ημέρες.

Ερευνητές δίνουν εξήγηση για το πρωτοφανές φαινόμενο, το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο και δημοσιεύτηκε στο Twitter από το κινεζικό κρατικό μέσο People’s Daily, το οποίο έδειχνε τα περισσότερα πρόβατα να περπατούν σε κύκλο στο μαντρί, σε μια φάρμα στην εσωτερική Μογγολία, στη βόρεια Κίνα.

Ο Matt Bell, καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Hartpury στο Gloucester της Αγγλίας, μιλώντας στο Newsweek, ανέφερε: «Φαίνεται ότι τα πρόβατα βρίσκονται στο μαντρί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στερεότυπη συμπεριφορά, με επαναλαμβανόμενους κύκλους λόγω απογοήτευσης για το ότι είναι στο μαντρί και είναι περιορισμένα. Τότε ενώνονται και τα άλλα πρόβατα, καθώς είναι κοπάδια, και “δένονται” με τους φίλους τους».

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το Newsweek, ότι ορισμένοι ερευνητές ανέφεραν πως το περιστατικό πιθανώς οφειλόταν στη νόσο λιστερίωση (Listeriosis) που ενεργοποιεί ένα μέρος τους εγκεφάλου και κάνει τα ζώα να αποπροσανατολίζονται.

Όπως αναφέρεται στο Merck Veterinary Manual, στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού στο οποίο οι κινήσεις των ζώων ελέγχονται και οι μονάδες προστατεύονται από κυνηγούς με το να απομακρύνονται από τον κίνδυνο σαν ομάδες.